Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Oooo, super! Powiesz proszę, gdzie dokonuje się tej zamiany? To jakieś katalogi konkretne należy podmienić? Co do języka to czy jest szansa na 100% angielską INPE? Czy jednak czas się zaprzyjaźnić z google translatorem?
Opublikowano

Witam,

Mam problem z odpaleniem ncs. Po wybraniu ecu do komunikacji wyskakuje mi błąd:

Following feature is invalid for FA: #0606

Co jest nie tak?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam,

Mam problem z odpaleniem ncs. Po wybraniu ecu do komunikacji wyskakuje mi błąd:

Following feature is invalid for FA: #0606

Co jest nie tak?

Wygląda że masz nieprawidłowe FA spróbuj połączyć się przez drugi moduł komunikacyjny w E90 to

FRM lub w nowszych NFRM

czyli wybierasz profil

F1 > F3 > E89> FRM lub NFRM > OK reszta tak jak w każdym kodowaniu

być może ktoś grzebał w FA i namieszał w CAS tylko

Opublikowano

Auto jest z 2006 roku. Silnik to 320d M47N2 150km, bodajże takie same były montowane w e46. Może w tym tkwi problem?

Podczas wyboru ECU zarówno w CAS i FRM wyskakuje ten sam błąd. NFRM nie mam na liście.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To spróbuj aktualizacji NCS z SP-Daten zobacz film za pomocą coding tool tak jak podpowiada kolega GK TDS

viewtopic.php?f=48&t=260787&start=45#p2020882

Sp-daten jest http://chomikuj.pl/mlodzik1/BMW+SP-Daten/sp-daten+55.0+E89+LITE

wystarczy ci wersja lite tylko zachowaj ori ścieżkę jak będziesz robił coding tool czyli musi być folder E89 /dopiero zawartość

Opublikowano

i nie bedziesz mial nfrm

ktos namieszal w kodowaniu

ten blad jest zwiazany z data produkcji a bardziej data do kodowania. Sadze ze u ciebie powinno byc #1205

Moge sie mylic. Ale warto sprobowac zmienic ta "date" i sprawdzic czy pojdzie kodowanie. W razie czego mozna wrocic do tego co bylo

Mam nadzieje ze daten masz w miare nowe. Jak nie to zrob update

Opublikowano

Dokładna data to 06.2006.

Mogę spróbować zmienić na #1205 jeśli jest to bezpieczne.

Najnowsze sp-daten już ściągniętę. Jutro zaktualizuję i dam znać jak poszło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ale w e89 jest data produkcji A #0606 więc powinno być ok pewnie coś innego obcięte napisz do jakiego momentu dochodzisz przy kodowaniu

profil > F1 >F3 > E89>CAS> OK i wyrzuca ten błąd ???

jak w tym miejscu to będzie problem ze zmianą daty FA

zobacz czy zapisało się FA w WORK (mam nadzieje że znasz obsługę NCS aby cały work czyścić przed kodowaniem)

- jak zapisze FA to wklej tutaj otwierając w notatniku zobaczymy jak zapisze co brakuje

Opublikowano
Tak, dokładnie w tym miejscu wywala błąd. Próbuję właśnie ogarnąć ten program, jeśli możesz napisać jak wyczyścić WORK przed kodowaniem to byłbym wdzięczny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Normalnie zaznaczasz wszystkie pliki w WORK i je usuwasz delete po usunięciu tworzysz pusty plik man i gotowe dopiero możesz kodować

plik FSW_PSW.MAN tworzysz z notatnika tylko musisz "zapisać jako" wszystkie pliki a nie dokument tekstowy

jak nie będziesz umiał skonfigurować NCS to napisz na PV dam Ci gotowy dla wszystkich modeli z Sp-daten V55 razem z plikami Ediabas\ECU

Opublikowano

Zaktualizowałem sp-daten poprzez Cooding Tool tak jak pisał kolega Din76 i wszystko działa.

Dziękuję wszystkim za pomoc a w szczególności Din76 :cool2:

Teraz przystępuję do aktywacji świateł do jazdy dziennej wg. wskazówek z forum.

PS. Aktywacja przebiegła pomyślnie :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hmm, punkt pierwszy - zainstaluj standard tools. Mam windows 8.1 64bit. Gdy chce zainstalowac wyskakuje mi informacja ze ten program nie jest przeznaczony dla mojego systemu i nic nie moge dalej zrobic...

EDIT: Poradziłem sobie, klikamy prawym na instalke i wybieramy Rozwiąż problemy ze zgodnością.

Opublikowano

ktos moze poradzi ?

jest tylko jeden problem a mianowicie:

usuwam zawartosc WOrk i tworze tego FSW_PSW.MAN pustego

odpalam NCS'a

laduje profil skonfigurowany jak w poradnikach

jako JOBNAME mam SG_CODIEREN

no i wybieram wszystko dochodzi do Read Ecu

zczytuje mi ecu 8kb tylko takie:

http://wklej.to/b6x0X

jak zmienie tu mp3 ccc na FULL i wybiore execute job to podmieni ładnie ecu bez errora, jednak jak zresetuje wszystko to navi mi sie odpala na seryjnych ustawieniach bo np jezyk jest francuski i ustawienia logic7 itd wszystko kasuje i wtedy w pliku TRC pojawia sie prawdziwy ecu o rozmiarze 198 kb i wyglada tak:

http://wklej.to/dW2zz

zmienilem w nim mp3 na activ i mp3ccc na full. Zmienilem rozszerzenie na MAN i kliknalem execute job

wtedy wyskakuje mi error:

SGVT-Fehler

COAPI-1142: PSW Faulty

FULL

i nic nie zapisuje a JOBNAME zmienia na CODIERDATEN_LESEN

cos nie tak robie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ktos moze poradzi ?

jest tylko jeden problem a mianowicie:

usuwam zawartosc WOrk i tworze tego FSW_PSW.MAN pustego

odpalam NCS'a

laduje profil skonfigurowany jak w poradnikach

jako JOBNAME mam SG_CODIEREN

no i wybieram wszystko dochodzi do Read Ecu

zczytuje mi ecu 8kb tylko takie:

jak zmienie tu mp3 ccc na FULL i wybiore execute job to podmieni ładnie ecu bez errora, jednak jak zresetuje wszystko to navi mi sie odpala na seryjnych ustawieniach bo np jezyk jest francuski i ustawienia logic7 itd wszystko kasuje i wtedy w pliku TRC pojawia sie prawdziwy ecu o rozmiarze 198 kb i wyglada tak:

zmienilem w nim mp3 na activ i mp3ccc na full. Zmienilem rozszerzenie na MAN i kliknalem execute job

wtedy wyskakuje mi error:

SGVT-Fehler

COAPI-1142: PSW Faulty

FULL

i nic nie zapisuje a JOBNAME zmienia na CODIERDATEN_LESEN

cos nie tak robie ?

Po zapisaniu w Work pliku FSW_PSW.man (zmienionego z opcjami zapisanymi ) wchodzisz do F2 > SG-codiren >OK > i F3 gotowe

jak zczytasz FSW_PSW.trc to automatycznie ncs sie przestawia na zczytywanie, a później musisz zmienić na kodowanie (SG-codiren) (zapisywanie zmian)

Jak sprowadzasz do serii (z ZCS lub w nowszych z VO/FA) to nie dziw się że masz francuskie ustawienia (masz tak zapisane w FA) jak zmienisz w FA to będzie wtedy zapisywał odpowiedni język, sprowadzając moduł do serii .

Opublikowano

ok temat niby juz bardziej ogarniety bo dorwalem gdzies poradnik ale dalej lipa...

zczytuje ECU na ustawienia CODEcośtam_listen i ładnie wczytuje mi 198kb pliczek

edytuje go dorzucam activ w mp3, i w mp3CCC full

zmieniam job na SG_CODIEREN

wyskakuje, ze coding activ a potem coding ended, żadnego błędu, jednak mp3 dalej nie śmiga, a jak zczytuje kolejny raz ECU to znowu parametry są takie jak miałem przed ustawieniem...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I do tego trzeba dodać MP3 do FA/VO inaczej nic nie zakodujesz

Czy robiłeś tak

profil z modyfikacją MAN

F1 > F3 > E60> CAS > OK > F6 > F4 Wybierasz moduł do kodowania CAPPL > F2> CODIRENDATEN_LESEN>OK > F3 i to dopiero jest zczytany moduł zmieniasz w work FSW_PSW.TRC

MP3 na aktiv itp...

F2>CODIREN_SG > F3 i gotowe tak się koduje

Opublikowano
198kb na CCC to troche duzo. Ktory masz rok auta?

2004, jeżeli jest taka potrzeba mogę ten plik tu wrzucić :P

I do tego trzeba dodać MP3 do FA/VO inaczej nic nie zakodujesz

Czy robiłeś tak

profil z modyfikacją MAN

F1 > F3 > E60> CAS > OK > F6 > F4 Wybierasz moduł do kodowania CAPPL > F2> CODIRENDATEN_LESEN>OK > F3 i to dopiero jest zczytany moduł zmieniasz w work FSW_PSW.TRC

MP3 na aktiv itp...

F2>CODIREN_SG > F3 i gotowe tak się koduje

nie dodawałem mp3 do FA/VO i nie wiem jak to zrobić,

jeżeli chodzi o resztę to na 100% tak zrobiłem tylko nie jestem pewien profilu z modyfikacją (profile mam pobrane z chomika Mlodzika i wybrałem jak dobrze pamiętam coś w stylu revtor's expert profile)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mlodzik18 napisał(a):

Jasne że za dużo bo to plik z całego auta,a nie poszczególnego modułu.

Tak nic nie zakodujesz.

Opublikowano
Mlodzik18 napisał(a):

Jasne że za dużo bo to plik z całego auta,a nie poszczególnego modułu.

Tak nic nie zakodujesz.

jesteś pewny, że to całe auto:

???

jeżeli tak to wychodzi na to, ze ten 8kb plik jest wlasciwy jednak jest tu tylko jedna linijka z mp3_CCC i nic wiecej

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jestem pewny,ten drugi plik to ccc,a ile byś chciał wpisów mp3??