Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a dlaczego by nie? :| maja tam te same paliwa co i my

http://img119.imageshack.us/img119/5599/e125ty.jpg

"Człowiek więc najpierw czekał na Chrystusa, a jak już się doczekał, to wsiadł do samochodu. I stał się wolny."

Opublikowano
Benzyna w USA ma 87, 89 lub 93 oktany.

właśnie, tam zdajesie przeważają benzyny niskooktanowe, tak samo, jak w Europie Zachodniej jest, albo była bezołowiowa o lo 91-której u nas nie było...

amerykańskie wersje M-Powerów, są zdajesie trochę słabsze niż europejskie...

najlepiej jakby się tu wypowiedział LukaszPL...

Opublikowano
Benzyna w USA ma 87, 89 lub 93 oktany.

Bylo juz o tym na forum.

W skrocie sposob przeliczania oktanow paliwa jest inny w Europie i inny w USA.

Jeżeli w USA oktany liczy się ze średniej RON i MON, a RON jest tu i tu takie samo, to nadal wydaje mi się że 93 oktan w USA nie będzie tym samym co 98 oktan w Europie. Ponadto w każdej instrukcji jaką widziałem do m powera było wyraźnie napisane, że wymagana jest benzyna o wartości RON minimum 98.

pzd.

ps. Jako ciekawostkę podam, że kiedyś mój mechaniki grzebiąc w jakichś tam schematach do silników s14 które miał na CD, natrafił na ślad "przełącznika" do ustawienia w zależności czy auto jeżdzi w Europie na wysokooktanowej benzynie czy w USA na niskooktan.

W praktyce nigdy tego nie potwierdziłem.

Opublikowano

Jeżeli w USA oktany liczy się ze średniej RON i MON, a RON jest tu i tu takie samo, to nadal wydaje mi się że 93 oktan w USA nie będzie tym samym co 98 oktan w Europie. Ponadto w każdej instrukcji jaką widziałem do m powera było wyraźnie napisane, że wymagana jest benzyna o wartości RON minimum 98.

Wez pod uwage ze wartosc MON jest bardzo niska i przez to srednia arytmetyczna RON i MON jest nizsza od samej RON.

Opublikowano
Nie wiem jak jest w USA ale naprzyład w Irlandii na stacjach są tylko dwa rodzaje paliwa Diesel i...coś tam :norty: . Ale to coś chyba nie jest takie złe bo widziałem parę M5. Oczywiście wzystkie popsute.(kierownica po złej stronie) :mrgreen: .
Opublikowano

Do niedawna we Włoszech też był tylko jeden rodzaj benzyny na stacjach, od kilku lat rośnie liczba stacji gdzie można kupić nawet taką lepszą 98 :) . Może na shelu był vpower, ale tego nie jestem pewien.

Nie wiem gdzie oni tankowali te wszystkie Ferrari i inne... :?:

pzd.