Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
ZYCLUS_VOLLEND_KLR_AUS

ylko czy ktoś się podzieli tutaj za frei ???

Niesondze. chcesz to zapłać. wiedza kosztuje a jak wszyscy by ogarniali kodowanie, to ci co na tym zarabiają nagle by przestali :p a sami sobie skrzydeł nie podetną przecież :P Edytowane przez royal90
  • Odpowiedzi 908
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wspòlna pomoc to sens tego forum.

Dokładnie

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie o co chodzi

Czułość sensora deszczu w menu iDrive

Moduł: CAPPL

RAIN_LIGHT_SENSOR

aktiv

C750A_SCHWELLWERT_EMPFIN

par_frei

C750A_SCHWELLWERT_NORMAL

par_frei

C750A_SCHWELLWERT_SEHR_E

par_frei

i dodajemy FA:

+FLCN = Schwellwert normal

+FLCS = Schwellwert sehr empfindlich

Działa tylko przed liftem do 2006 roku!!!

Wszystko ogarnięte poza dodaniem +FLCS - gdy chce go dodać to za każdym razem wyskakuje Error i nawet nie jestem w stanie go nadpisać poprzez NCS

Auto z 2005r.

Opublikowano
Pewnie masz auto z września albo dalej z 2005r....

Auto I rejestracja kwiecień 2005 wiec odpada .

Ogólnie w Menu Idrive mam tylko włączony czujnik światła a deszczu ni hu hu

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Co daje ten zapłon ?

Zapłon komfortowy

Moduł: CAS

KOMFORTSTART

aktiv

Wyłączył ktoś tąfunkcje ? Jakieś negatywne skutki np. szybsze zużycie konwertera lub skrzyni ?

Wykodowanie sekundy przemyslenia skrzyni automatycznej:

Modul EGS

NIC

nicht_aktiv

Funkcj NIC (Neutral Idle Control) to funkcja pozwalajaca zmniejszyc spalanie samochodu ktory zatrzymal sie np. na swiatlach, w momencie wcisniecia chamula wrzuca bieg jalowy co zapobiega przeciagania przez konwerter. Sterownik skrzyni automatycznej pozwala na "Stand-By-Control" (SBC) "wrzucenie sprzegla postojowego" (jesli ktos wie jak to sie nazywa poprawnie niech napisze).

Opublikowano
zaplon komfortowy działa na takiej zasadzie np przy kluczyku i zwykłej stacyjce, nie trzeba trzymać kluczyka na pozycji zapłonu, tylko wystarczy, że raz go przekręcimy, auto samo odpala. W zimie to jest pomocne ponieważ auto po przekręceniu samodzielnie będzie odpalać samochód do czasu spełnienia warunków (np jeśli świece żarowe nie rozgrzeją dostatecznie silnika, i nie odpali, komputer powtórzy próbę samodzielnie)
Opublikowano

Wyłączył ktoś tąfunkcje ? Jakieś negatywne skutki np. szybsze zużycie konwertera lub skrzyni ?

Wykodowanie sekundy przemyslenia skrzyni automatycznej:

Modul EGS

NIC

nicht_aktiv

Funkcj NIC (Neutral Idle Control) to funkcja pozwalajaca zmniejszyc spalanie samochodu ktory zatrzymal sie np. na swiatlach, w momencie wcisniecia chamula wrzuca bieg jalowy co zapobiega przeciagania przez konwerter. Sterownik skrzyni automatycznej pozwala na "Stand-By-Control" (SBC) "wrzucenie sprzegla postojowego" (jesli ktos wie jak to sie nazywa poprawnie niech napisze).

Nie wiem dlaczego ale u mnie miałem ustawione na Aktiv . Przekodowałem na Nicht_aktiv - żadnych zmian nie zauważyłem ale teraz nie mogę zakodować spowrotem na Aktiv aby wrócić do poprzedniego ustawienia .

Wie ktoś dlaczego ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie zamiast zapisywać zmiany w pliku Man kodujesz pustym plikiem lub tym co zczytales

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
zaplon komfortowy działa na takiej zasadzie np przy kluczyku i zwykłej stacyjce, nie trzeba trzymać kluczyka na pozycji zapłonu, tylko wystarczy, że raz go przekręcimy, auto samo odpala. W zimie to jest pomocne ponieważ auto po przekręceniu samodzielnie będzie odpalać samochód do czasu spełnienia warunków (np jeśli świece żarowe nie rozgrzeją dostatecznie silnika, i nie odpali, komputer powtórzy próbę samodzielnie)

Dzięki za informacje.

A o funkcji NIC (Neutral Idle Control) w skrzyni automat coś wiesz ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zmieniał ktoś NCSem napięcie podświetlenia tablicy rejestracyjnej ? U mnie w module nie ma tej pozycji.

Moduł: LMA

PWM_ANSTEUERUNG_KZL_33

wert_01 - 11 volt

wert_02 - 8,6-volt

wert_03 - 11.8 volt

wert_04 – 12 volt

Opublikowano

Ja zmniejszałem napięcie na podswietleniu tablicy... mam zwykłe zarowki bo ledy byly oczojebne i teraz tablica jest ledwo widoczna :p Ale przy kontroli brak problemow bo z metra odległości nie ma tego problemu:D

Przy okazji.... światła powitalne na żarówkach doswietlajacych zakrety ? Lampy LCI xenon dynamic plus LM2.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano

speed1211, To może być to ! :D Przejrzałem NCS dummy i nic nie znalazłem (tłumaczenia mam na angielski) a przecież AL to pewnie AbbiegeLicht :duh:

Wypróbuję gdzieś za tydzień i dam znać :mrgreen: dzięki :mrgreen:

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano

Witam. Odgrzewam schaba chcialbym zakodować welcomelight w pre lci z 2004 z modułem lm1 oraz ksenonem skrętnym i modułem ahl. Podobno to nie jest możliwe, jednak kto mi powie jak działa to w tych samochodach ??

Oraz tu

I tutaj

https://youtu.be/y0IxDHAi1Uc

Mam nadzieje, że ktoś pomoże. Dziękuje bardzo i pozdrawiam ;)

Opublikowano
To jest fallow me home czyli coś na odwrotność welcome light. Zakodujesz i tracisz funkcję otwierania bagażnika z pilota (u mnie tak było).

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano
Może faktycznie masz racje, ale w tym 1 filmie widać ze gość otwiera bagażnik z klucza. Sam już nie wiem mega fajna opcja ale kupić LM2 z ahl za 500zł żeby mieć welcome light to mi się nie uśmiecha ;). Zauważyłem jeszcze ze mam w idrive coś takiego jak Home light po włączeniu tego i pociągnięciu wajchy od długich świateł gdy włacznik świateł jest na auto to lampy nie gasną przez np 20sec jednak to nie ta opcja. Czekam jeszcze na jakies podpowiedzi i dzięki za odpowiedz.
Opublikowano
A to czasem nie WL_AL?

włącza mi xenon... i jeszcze dałem soft einschalten to mi tak pięknie mrugał jak stroboskop :mrgreen:

Chyba bede musiał coś innego zrobić...

E60 535xd+++ + 8hp70x