Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam probem z hamulcem recznym. Polega on na tym że linka nie jest zerwana lecz hamulec sie blokuje gdy dzwignie podnosze do góry( nie słychac zeby hamulec naskakiwał na zabki) W czym moze byc problem poda mi ktos przyczyne badz jak to naprawic ??Pozdrawiam i Dzieki z gory
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A możesz napisać jaśniej.

Czytałem to co napisałeś z 10 razy i ni chu chu nie rozumiem o co chodzi.

To raczej normalne,że ręczny blokuje jak podnosisz wajhę.

Poza tym jak blokuje to trzeba się cieszyć,bo większość E39 niestety ale ma reczny jakby nie miała :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Albo zapiekły się rozpieraki w bębnach, też częsty przypadek.

Chyba że pękł ci ten wewnętrzny plastikowy pancerz na lince, i gdzieś ją blokuje.

Najlepiej zwalić tarcze i zobaczyć co jest w środku, a znając życie wesoło nie będzie - masa rdzy i innego syfu.

Opublikowano
heh nie naprawilem, poprostu problem z interenetem, jak zaciagam reczny nie moge go zablokowac aby byl w pozycji zabepieczonej ;/
Opublikowano
Ja już nie pamiętam jak u mnie było, czy nie chciał się blokować czy jak tam było, ale ostatecznie wypadał cały przycisk od wajchy, a pod mieszkiem na dźwigni jest taki języczek blaszany, który zapobiegał wypadaniu zapadki blokującej dźwignię. Jeżeli uszkodzi się ten języczek to wypada zapadka. Można ją podnieść i ręczny się zablokuje jak trzeba, ale po próbie spuszczenia znów wypadnie. Ja naprawiłem to w ten sposób że opasłem wajchę pod mieszkiem opaską plastikową i działa drugi rok.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam podłącze się do postu właśnie wymieniłem na nowe szczęki i sprężynki i wyregulowałem na max podciągnięte ale nie obciera. Wszystko wyczyszczone i zakonserwowane a ręczny taki jak by go nie było. Piszecie że to normalne :) ale czy jest jakiś pomysł aby był taki na 6 w skali 10 :)
Opublikowano

nie panowie w dzwigni recznego jest blaszka która zaskakuje na ząbki koła zebatego i sie odgina

jak podegniesz i bedzie ok to wporzadku jak sie złamie to :

ja np przewiercilem dzwignie i wstawilem mały ceownik dziala juz 2 lata :mrgreen:

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A co ma wspólnego zapadka,z tym że ręcznego nie ma?

To tylko przytrzymuje dźwignię żeby nie opadała.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Nieraz już widziałem że pisze ktoś że ma słaby ręczny i że tak już to w naszych autach jest, ale ja się z tym nie zgadzam. Mam touringa i jak zaciągnę mój ręczny na asfalcie to tylne opony szurają po nim, blokuje koła całkowicie, więc coś musicie mieć nie tak.

Ja ręczny mam w skali 10/10

Opublikowano
Bolączką ręcznego w e39 jest fakt że szczęki są o wiele za małe jak na takie spore auto
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano
Podstawowa zasada jest opisana w książce "Sam naprawiam...." Regulacji dokonujemy za pomocą "śruby rozpierającej" wewnątrz tarczo-bębna a za pomocą śrubek przy dźwigni dokonujemy kasacji luzu, wtedy wszystko działa jak należy. Ale niektórzy podciągają ręczny tylko przy dźwigni hamulca
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Wymienić linki.

U mnie jeszcze ręczny jest,a minęło już 7-mcy :D

Współczuję 7msc. jechać na ręcznym :mrgreen:

- u mnie dawno by się spalił :mrgreen:

Do autora;wymienić tarczo bębny,wymienić szczęki i ew.linki.Dobrze wyregulować,pojeździć trochę i jeszcze raz wyregulować.Dla zdrowotności od czasu do czasu przejechać kilka metrów na lekko zaciągniętym ręcznym.Unikać zaciągania ręcznego zimą w silne mrozy.

Pozdrawiam :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Współczuję 7msc. jechać na ręcznym :mrgreen:

Czasami nie ma innego wyjścia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ec2Wze6.jpg