Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,mój problem polega na tym,iż zapaliła mi sie kontrolka AIR BAG w moim BMW E46,moje pytanie do was to - czy jest jakiś sposób na wygaszenie kontrolki,bez użycia komputera?Czy wykręcenie żarówki coś pomoże?Pozdrawiam
Opublikowano (edytowane)

No to ciekawe czy w ogóle masz poduszkę :mrgreen: czego nie życzę :D

Auto pod kompa bo przyczyn moze być wiele :wink:

Edytowane przez sfinks311
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Już po dzwonku,tak autko kupilem,watpie czy poduche ma,sygnal nie działa,chodzi mi o to aby ją wygasić jak najszybsza drogą :D czy wyjęcie zarówki coś pomoże?czy kontrolka dalej będzi się "żażyć"?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja bym zrobił dużą kropkę markerem na zegarach :duh:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czy wyjęcie zarówki coś pomoże?czy kontrolka dalej będzi się "żażyć"?

To jest pytanie roku. Mnie uczyli, że jak się wyjmie żarówkę, to w większości przypadków przestaje ona świecić :shock:

Choć to dawno temu było, technologie od tego czasu pewnie poszły do przodu.

U ciebie jes trudniej, bo e46 to nie Golf II. Tu nie ma żarówek. Są diody. Wymujesz licznik i lutownica w dłoń. W sumie szkoda czasu, Mańka sposób najlepszy. A jeśli masz smykałkę do majsterkowania, to naklej na licznik w miejscu kontrolki kawałek czarnej taśmy izolacyjnej. Najprostsze rozwiązania są najlepsze.

W sumie to pociągnąłbym tą taśmę po całym liczniku. Na wypadek, gdyby na ten przykład zapaliła się kontrolka od klocków hamulcowych, tak samo bezsensowna, jak ta od poduch.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Już po dzwonku,tak autko kupilem,watpie czy poduche ma,sygnal nie działa,chodzi mi o to aby ją wygasić jak najszybsza drogą :D czy wyjęcie zarówki coś pomoże?czy kontrolka dalej będzi się "żażyć"?

A powiedz dlaczego nie chcesz doprowadzić auta do tkiego porządku jak ma być?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Na zegarach pełno jakiś bezsensownych światełek i innych wskazówek. Proponowałbym wywalić całe zegary i dziurę zakleić czarną folą albo zamontować sobie w tym miejscu jakieś fajne zdjęcie :cool2:
Opublikowano

bo kolega przecież auto sprzedaje i dlatego chce drutować. Jakby sobie robił to by zaraz poduszki wstawiał i błąd usuwał.

O zaklejaniu coś wiem bo właśnie czarną izolacją miałem zaklejoną kontrolke poduszki i hamulców zaraz po kupnie :mad2:

szukam
Opublikowano
Tez mialem zamalowane okienko od airbaga lakierem. Okazalo sie ze pirotechnika klemy miala usterke i handlarze nie umieli tego wylaczyc. Wystarczylo 5 min lutowania i wszystko gra. Oczywiscie szybka z zegarow do wymiany na oryginal.
Opublikowano

Panowie mam podobny problem z kontrolką air bag. U mnie kontrolka czasami się zapala i gaśnie, głównie jak jadę z pasażerem- prawdopodobnie mata pasażera. Zapala się jak pasażer wysiądzie z autka i po chwili gaśnie.

Na forum wyczytałem że mogą być temu winne 3 przypadki, mata, klema, napinacze. Autko mam w 100% bezwypadkowe.

Co sądzicie czy to na pewno mata lub klema? Wiem że było coś grzebane przy aku i może to jest powodem ale jak to dokładnie sprawdzić?

Nie będę przecież wymieniał całego przewodu WN w aucie jak by co :mrgreen:

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano
A ja mam pytanie. Czy w e46 powinna się świecić kontrolka od poduchy jeśli ktoś siedzi na fotelu pasażera i ma nie zapięte pasy bo u mnie zapala się tylko na chwilę przy odpalaniu auta. Wiem że auto jest po dzwonie i nie wiem czy tam jest mata pasażera czy nie. Poduszki powinny być bo zmieniałem kierownice i poduszka była. Drzwi też rozbierałem i też poduszki są. Podpowiecie mi jak to powinno być??? Bo wychodzę z założenia że jeśli coś jest to powinno dzialać tak jak trzeba.
Opublikowano
Jeżeli przekręcisz na 1 zapłon (radio), raz kluczykiem to kontrolka powinna się palić po czym po chwili powinna zgasnąć. Jeżeli tak masz to wszystko masz ok według mnie :wink:

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano
No i właśnie tak mam tylko w jakiś modelu widziałem że jeśli ktoś siedzi na fotelu pasażera to kontrolka się świeci jeśli ma nie zapięte pasy i zastanawiałem się czy u mnie tak powinno być.
Opublikowano

W E46 kontrolka pasów ma tylko na celu informować o zapięciu pasów nic więcej :wink:

Panowie mam podobny problem z kontrolką air bag. U mnie kontrolka czasami się zapala i gaśnie, głównie jak jadę z pasażerem- prawdopodobnie mata pasażera. Zapala się jak pasażer wysiądzie z autka i po chwili gaśnie.

Na forum wyczytałem że mogą być temu winne 3 przypadki, mata, klema, napinacze. Autko mam w 100% bezwypadkowe.

Co sądzicie czy to na pewno mata lub klema? Wiem że było coś grzebane przy aku i może to jest powodem ale jak to dokładnie sprawdzić?

Ktoś coś pomoże?

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

Oliver Hessmann

Opublikowano
W E46 kontrolka pasów ma tylko na celu informować o zapięciu pasów nic więcej :wink:

Ktoś coś pomoże?

jeśli jesteś pewien że nic nie było grzebane ani auto nie miało przygód

moim zdaniem ewidentnie mata to najczęstszy powód wariującej kontrolki airbag

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
u mnie jest też problem ze świecącą kontrolka poduszki. na kompie wyszły 2 błędy. prawy i lewy napinacz pasów. co może być z nimi nie tak? co sprawdzić? może ktoś wytłumaczyć ?
Opublikowano

Wiem coś o tym, bo w trakcie swapowania foteli z E90 sprawdziłem możliwe opcje. Kontrolka jak już zaświeci to nawet w przypadku sprawnych urządzeń - napinaczy i maty zajętości NIE ZGAŚNIE! Po naprawie usterki należy usunąć błędy i dopiero TO daje serwisową gwarancję bezpiecznej eliminacji problemu.

Mateusz u Ciebie mogą być to niepodłączone wtyczki napinaczy przy samych "rurach", odpięte wtyczki pod fotelami, lub przerwane przewody.

Opublikowano
lub napinacze wystrzelone :) zależy czy błąd pojawił się nagle czy może już z takim kupiłeś. Zajrzyj pod fotele, posprawdzaj wtyczki, najlepiej odkreć fotel żebyś się do napinacza dostał i sprawdź. Potem tylko skasowanie błędu i już.
szukam