Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od 2 dni jestem posiadaczem BMW E36 320i 1996r. Mam kilka wydaje się małych problemów a mi:

1. Nie działa sygnał dźwiękowy, bezpiecznik cały więc to napewno nie jest przyczyna. Kierownica z AirBagiem

2. Tylne przeciwmgielne, wogule go nie mam, a powinno być z lewej strony w żarówce dwuwłóknowej ? Żarówka cała, co dalej ?

3. Zbliża się wymiana oleju, jaki olej najlepiej współpracuje z tym silnikiem ? Silnik M52.

4. Po dłuższej jeździe nagrzewa mi się dziwnie część środkowego tunelu, przy prawej nodze, tam na dole. Takie ciepło, nie wiem czy to normalne czy coś nie tak.

Proszę o porady, jest to moja pierwsza bumka więc chciałbym dość dokładnych wypowiedzi co i jak. Z góry dzięki.

Opublikowano

Ad3. Jesli nie wiesz co bylo wlane to polecam 10w40 valvoline. Napisz ile masz przelotu na budziku

Ad4. Cos mi sie przypomina ze to normalne.

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Dobra to tak, z światłami już sobie poradziłem, zaśniedziałe styki, wyczyściłem i chodzi ;)

Rozumiem że chodzi o przebieg ? Coś ponad 220 tys km, przynajmniej tyle pokazuje zegar.

Czyli to nagrzewanie to normalne ? Bo już się przestraszyłem że to jakieś problemy, skrzynia lub coś innego..

Najgorzej martwi mnie ten brak sygnału dźwiękowego, ktoś ma pomysł co może być przyczyną, lub chociaż gdzie szukać przyczyny ?

Aa i jeszcze jedno bo zapomniałem, jak się ma sprawa z zamkiem bagażnika ? Czy powinien być on również otwierany elektrycznie pilotem ? Bo na pilocie posiadam taki przycisk, niestety po naciśnięciu go zapalają się tylko lampki w środku auta, a zamek ani rusz..

Opublikowano

Tak, przez przelot mialem na mysli przebieg, pewnie skrecony, raczej 10w40 bedzie optymalny.

Fabryczny centralny bmw powinien otwierac wszystkie zamki lacznie z bagaznikiem.

Z klaksonem nie pomoge, jak mialem e36 nie przerabialem tego tematu u siebie.

Opublikowano
Co do klaksonu to musisz odkręcić z tyłu kierownicy dwie śruby torx t30, jak te śruby za mocno zakręcisz to klakson może nie działać (ostrożnie z poduszką , najlepiej odłączyć aku ) i posprawdzaj może być styk lub sprężynka. Jak tu będziesz miał porządek to podłącz woltomierz pot klakson i zobacz czy dostaje napięcie .
Opublikowano

Przebieg to nie mam pojęcia, ale możliwe że kręcony.

Hmm, czyli coś jest nie tak, auto reaguje napewno na przycisk, bo zapalają się światełka w kabinie, ale zamek nie otwiera. Pytanie gdzie szukać przyczyny tego ?

Co do klaksonu, bo właśnie boję się żeby poducha nie wywaliła, to rozumiem że jak odłącze aku to będzie ok i nic takiego spotkać mnie nie może ?

Opublikowano

Nigdy nie grzebie sie przy poduszce gdy aku jest podpiety. Odpinajac aku nie powinno byc pozniej bledu poduszki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nim zaczniejsz grzebać w poduszce, to sprawdźczy klakson jest całym, i czy dochodzi napięcie. Sygnał bierze dość dużo prądu, więc pewnie po za bezpiecznikiem jest też przekaźnik (ale nie jestem pewien). Starczy zaśniedziały styk i klakson nie będzie działał, tak jak to miało miejsce u Ciebie w przypadku żarówki. Jak klakson na krótko będzie działał a prądu na wtyczce nie bedzie to wteyd zacznij rozbierać kierownicę.

PZDR>

Opublikowano

No więc tak, rozebrałem troche dziś w mojej bumce żeby dostać się do dwóch klaksonów, odkręciłęm jeden z nich, podłączyłem na krótko do aku i działał. Niestety, sprawdzałem i we wtyczce od klaksonów brak prądu. Więc pora brać się za kiere rozumiem ?

Jeszcze jakby ktoś mógł nadmienić coś na temat tego otwierania elektrycznego z pilota bagażnika, co może być nie tak że zamek nawet nie drgnie ?

Opublikowano

Jeżeli chodzi o olej to lej tylko i wyłącznie syntetyk najlepiej 5w40 motul lub valvoline.

Głowica ma bardzo małe kanaliki olejowe. Gęsty olej może je pozapychać.

Jak będziesz lał 10w40 to po jakimś czasie mogą odezwać się szklanki.

Silniki M52 od początku do końca powinny być zalewane syntetykiem.

Co do zamka.

W pilocie ktoś pewnie zmienił guziki (lub cały pilot) i dał takie z E39. Na allegro tylko takie sprzedają.

Po naciśnięciu prawego-dolnego przycisku powinno zapalić się oświetlenie wnętrza.

http://www.milodiagnostyka.pl/kamil/bmka2.jpg
Opublikowano
To ciekawe. Oświetlenie wnętrza właśnie się zapala gdy naciskam prawy dolny przycisk. W jaki sposób można zrobić, aby tą niepotrzebną funkcję oświetlenia kabiny zamienić na otwieranie zamka od bagażnika ? Pewnie trzeba rozebrać pilot i coś grzebać ? I czy wogule da się to jakoś zrobić ?
Opublikowano
Masz oryginalny ten centralny?Prawdopodobnie możesz tak zrobić aby klapa otwierała się z guzika w pilocie podłączając kabel na którym pojawia się sygnał podczas wciskania tego guzika do siłownika klapy.Ja bym tak kombinował z tym.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano

Orginalny to nie wiem czy on jest, bądź co bądź nie działa. Ale skoro nie było orginalnie otwierania bagażnika z pilota w E36 to na razie dam sobie z tym spokój.

Nie będę zakładał nowego tematu, bo myślę dość poważnie o gazowni. Jaką polecacie ? Ewentualnie jakie dobre i sprawdzone warsztaty w okolicach stolicy ? I jaką kwotę szykować na całość, zamknę w 3000zł ?

Opublikowano
Orginalny to nie wiem czy on jest, bądź co bądź nie działa. Ale skoro nie było orginalnie otwierania bagażnika z pilota w E36 to na razie dam sobie z tym spokój.

Nie będę zakładał nowego tematu, bo myślę dość poważnie o gazowni. Jaką polecacie ? Ewentualnie jakie dobre i sprawdzone warsztaty w okolicach stolicy ? I jaką kwotę szykować na całość, zamknę w 3000zł ?

W okolicy stolicy to tylko Toudi z okolicy Nasielska. http://www.dcauto.pl/

Do 6 cylindrówki montuje za ok 3300zł.

U mnie zamontował: Komputer i parownik KME, wtryski Hana, butla w koło 55l, wlew przy PB, przewody Faro. Wszystko schowane pod osłoną silnika.

Polecam. I bardzo wielu forumowiczów także go poleci.

http://www.milodiagnostyka.pl/kamil/bmka2.jpg
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam wszystkich !!!Czy może mi ktoś doradzić jaki olej wybrać ile tego oleju wchodzi do mojego silnika .Samochód kupiłem kilka dni temu przebieg 215tyś e46 320i silnik 6 garów , M52/TU ,110kw ,AR 11. Być może temat był juz poruszany ale nie mogę się doszukać na forum ,będę bardzo wdzięczny za pomoc i z góry dziękuję .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
e46 m52 - wejdzie 5,5 litra.
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
Witam ponownie, dopadł mnie kolejny problem, niby duperela ale ważna jak dla mnie - radio przestało grać, bezpiecznik cały, w drugiej kolejności myślałem że spalone radio, bo mam jakieś no name za 100zł, ale po podłączeniu drugiego JVC to samo, radio wogule jakby nie było podłączone, zero życia. Pytanie gdzie szukać problemu ? Kable wszystkie są całe, nie zauważyłem gdzieś przeciętego, czy wyciągniętego ze wtyczki przewodu. Problem powstał któregoś dnia rozpoczynałem jazde autem w temperaturze około -10 stopni, moze to miało jakiś wpływ. Proszę o pomoc gdzie szukać przyczyny, ewentualnie jak to naprawić.
Opublikowano
Masz dwa wyjścia , tak jak pisze kolega wyżej miernik w łapę i poleciał po kablach , drugie to weź napięcie do radia z innego przewodu. Przy ujemnych temperaturach do autka potrafią wprowadzić się myszy , lubią pochrupać izolację,( może to wyda się komuś śmieszne ale ja u siebie miałem i jak nastawiłem łapkę to faktycznie złapała się mysz ale zdążyła ponadgryzać izolację na przewodach ).