Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moje pytanie, moze nieco komiczne, ale jest nastepujace: Gdzie w E30 '87 rok jest pompa paliwa?? wydaje mi sie ze nie w baku, ale wlasnie nie wiem, realoem tez pokazuje ze poza.

Czy widac ja od sodu auta??

Pozdrawiam, Karol.

Aha, moze jakies rady, gdzie i jaka kupic??

Opublikowano

Pompa jest zamocowana w baku, dostępna od góry, spod prawego miejsca na tylnej kanapie.

Po odłączeniu przewodów paliwowych i kabli wskaźnika poziomu paliwa, obowiązkowo wyjmujesz pływak wskażnika poziomu z mocowaniem (inaczej nie ruszysz pompy).

Potem przekręcasz w lewo cały cokół utrzymujący pompę (i pływak wskaźnika) i wyciągasz.

Zwróć uwagę w jakim stanie jest wstępny filtr paliwa (ma kształt plastikowej lekko dziurkowanej torebki).

Mój (były) mechanik od prostszych prac przeoczył kiedyś dwie drobne dziurki w filtrze i nowa pompa poszła się .... po 14 tys. km, uziemiając mi samochód 40 km od garażu.

Jeżeli kupisz nową oryginalną pompę Bosch (550-650 PLN), to nowy filtr jest w zestawie.

O używkach nawet nie myśl. Pompa paliwa to zbyt odpowiedzialny element, żeby bawić się w ruską ruletkę.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

witam i ja cos dołożę :D ogółnie to chyba wąska lampa miała podczepioną koło zbiornika a szeroka w zbiorniku dostępna tak jak koledzy pisali po zdjeciu kanapy tylnej wiem coś o tym bo z nią walczyłem i...... wygrałem więc w przypadku 87 rocznika trzeba sie udać do kanału i looknąć temat :)

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a jak sie dostać do pompy w E34 kombi, bo mi chyba wlasnie padła, i musze to dzisiaj zrobić.

No chyba pod schowkami w bagażniku musisz mieć jakąś "dziurę", żeby się do pompy dostać. nie przypuszczam, żeby trzeba było bak zrzucać :/

Kai
Opublikowano

Witam

ja ostatnio wymieniałem pompę paliwa... i tak wg mnie używanej bym nie kupił, rozglądałem się za takową ale stwierdziłem że to bez sensu cena....

Mechanik z "Perfect Serwisu" powiedział mi tak: albo kupuje orginał bo zamienników nie polecał, albo przeróbka mojej nowa pompka z nowym filtrem w baku...

i tak zrobiłem prawie 2 miesiące jeżdzę i nic...

koszt samej pompki z filtrem 200zł i 50zł wymiana wraz z przeróbką...

Opublikowano

Witam, pompke mialem przy progu, okazalo sie ze to nie byla jej wina, tylko cos bylo ze sterowaniem wtryskami.

Na moje nieszczescie kupilem druga pompke z allegro od kobitki z wrocławia (ona nie podaje numeru bo jest nieslyszaca) i chce Was ostrzec koledzy, pompka nowa ktora u niej kupilem tak huczy ze mylem ze to lozyko!!!

Wiec zastanowcie sie nim u niej kupicie, moja napewno niebawem sie zatrze, powiedziala mi zebym jej wyslal ta pompke i zrobi ekspertyze na moj koszt, jestem pewien ze poprostu uruchomi ja w oleju i przestanie huczec wiec nie mam ochoty za to placic :/

Negatywow ma malo bo sama wystawia odrazu negatywy o czym mnie poinformowala, ze nie istotne ze ja sie wywiazalem, i tak dostane od niej negatyw.

Allegro odpisalo mi ze jest bezradne bo nie moga ingerowac w system komentarzy.

Dla zainteresowanych, mam zachowana cala korespondencje z nia.

Opublikowano
Kupcie pompke firmy Walbro - cena ok 300 pln - bardzo wytrzymala - firma robi pompki do sportu - ale jest glosna.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Powiedziala mi zebym jej wyslal ta pompke i zrobi ekspertyze na moj koszt, jestem pewien ze poprostu uruchomi ja w oleju i przestanie huczec wiec nie mam ochoty za to placic :/

Ekspertyza bedzie wygladala tak, ze podlaczy ja i jak ze jest niedoslyszaca nie uslyszy ze huczy i tyle.

Dobrze ze zwrociles na nia uwage bo chcialem polecic ta pompe koledze.