Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chcem zrobic chipa u kolegi TC,wiec zacząłem sprawdzać dokładnie swoja jednostkę napędową.Co prawda mam 520d.Przegonilem samochod i licznikowe 190 osiąga na odcinku 4 km i jakoś nie za bardzo chce isc dalej mam przy tym jakie 4100 obr.Wiec komputer i w trase.Turbo ladnie pompuje i stabilizuje sie po overboscie na 2100mbar i tak jest do tych 190 tak samo przeplywka przy tej prędkości pokazuje 1025 mg/hub na 1000.Samochod przyspiesza dobrze nie zamula,lecz ta predkosc max daje mi do myslenia.Co jeszcze sprawdzic??Filtr powietrza po 15 tys,odma i filtr paliwa

Opublikowano

filtr paliwa po 15tyś i powietrza to już ładnie po dupie dostał :D ja swoje filtry co 10 zmieniam i powietrza zawsze jest czarny.

Moje e46 z tym samym silnikiem poszło 210 i jeszcze chyba by sie rozpędziło ale brakło autostrady (krótki odcinek koło piotrkowa)

szukam
Opublikowano
To nieźle, bo fabrycznie Vmax dla 320d 150km wynosi 215km/h i to zapewne w warunkach "laboratoryjnych" :mrgreen: :mrgreen:

nie prawda, wynosi 221km/h

Opublikowano
Mam homologację samochodu (kwit z fabryki ze wszystkimi masami, miarami) - tak jest tam napisane.

chyba dlatego, że masz touringa. w sedanie na pewno wynosi 221km/h

Opublikowano
Nie róbcie z tematu offa.Ktos sie wypowie co sprawdzić i co może niedomagać
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Patrzyłeś licznikowo? Weź może jakąś navi i popatrz ile ona pokaże. Opony i felgi masz prawidłowe? /rozmiar felgi<>rozmiar opony/
Opublikowano
To nieźle, bo fabrycznie Vmax dla 320d 150km wynosi 215km/h i to zapewne w warunkach "laboratoryjnych" :mrgreen: :mrgreen:

Bunia daje 135mil na godzinę no może milimetr ponad to na zegarach co daje kolo 218 km/h a navi pokazuje mi 135m/h i może by jeszcze poszła nieco więcej ale było bardzo gorąco na zewnątrz. Opony na tyle 245/40.17. Z chęcią mogę zmierzyć się z każdym takim samym motorem na autostradzie.

Kolego stanek90 15 tys. to już chyba taki górny próg przed wyminą. Ja U siebie robię serwis też co 15-16 tys. km. Chociaż na wyspach z tego co rekomenduje BMW w moim mieście to chyba max 25 tys. km. od serwisu do serwisu. Sprawdzę to później.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolega masz inny silnik od założyciela tematu, więc Twoje prędkości maksymalne nie pomogą mu, on ma m47 136 km.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Pozostaje jeszcze kwestia ustawienia pompy. Istnieje możliwość, że już nie daje sobie rady z takim obciążeniem. Ewentualnie wtryskiwacz sterujący, może już podwieszać się w tym zakresie pracy i nie podaje do pompy właściwych parametrów warunków pracy. To dość specyficzne warunki i nawet jakość paliwa może mieć wpływ na takie testy. Dodam, że u mnie przy okazji takich testów wyniki były różne, od wymęczonego 200km/h do spokojnie osiągniętego 215km/h. Różnica jedynie wynikała z ON.
Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!
Opublikowano
Dzisiaj jechaem i mialem ponad 200,inna stacja paliw.Opony 225/50.17 tez pewnie nie pomagaja.Wydaje mi sie ze szukam dziury w calym;)
Opublikowano
[]=OO"]U mnie 217 i koniec obrotow.. 215 GPS pokazuje

W tym sterowniku (Bosch EDC15M) jest mapa (prędkość na temperaturę), która ogranicza prędkość na dokładnie 211km/h (wartość ta może się różnić od tej pokazywanej na liczniku). Nie ma problemu żeby to zmienić na inną wartość ;) Można to zrobić na dwa sposoby - zmienić wartość prędkości na osi mapy lub "powiedzieć" sterownikowi, że wartość obciążenia silnika przy tej temperaturze i tej prędkości nie jest równa zero.

Pozdrowiny