Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
chłopaki jak sprawdzić co siadło w rozruszniku. to znaczy bendiks czy elektromagnes. obiawy są takie jak przekręcam kluczyk to słysze gwizd ale nie odpala. za drugim razem jak przekręcam to rozrusznik chodzi i albo odpali albo najczęściej nagle przestaje kręcić i znowy gwizd dopuki nie puszcze kluczyka.
Opublikowano

krótko i na temat - dopóki nie rozbierzesz rozrusznika to nie będziesz wiedział

- jak dla mnie to elektromagnes nie dociąga ale również usterka może leżeć w tym że cały mechanizm jest zaszlamiony (zablokowany mechanicznie bądź wyrobiony)

ciężko stwierdzić

TS SERWIS diagnostyka i elektronika samochodowa

tel. 607 890 658

Opublikowano
Moga być wyrobione ząbki na bendiksie, ale też i na kole zamachowym. tak przynajmniej ja miałem, jak był ciepły nie gwizdał i nie przeskakiwał, a po nocy problem z pierwszym odpaleniem. Z natury rzeczy metal w zimnie się kurczy, wyrobione ząbki robia swoje i bieda, rozrusznik do naprawy

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano
proponuje ci to jak najszybciej zrobić bo jak ci ''zjedzie'' wieniec na kole zamachowym to będziesz miał dużo większy wydatek no i roboty więcej :roll:
klepało ale przestało!!!
Opublikowano
Może to być tylko kwestia wyczyszczenia, nasmarowania, jak już tu koledzy wspomnieli.Jeżeli to nie pomoże to stawiam na elektromagnes.Tak czy tak musisz zacząc od wyjęcia rozrusznika. :doh:
Opublikowano
... bez obrazy - bendiks i elektromagnes to to samo , to jest ta mniejszy walec nad rozrusznikiem - jak dostaje prąd to w środku pracuje tuleja która łapką wyciska wirnik rozrusznika do koła zamachowego co powoduje ruch wału . może wystarczy tylko przeczyścić styki albo wymienić sam bendiks - dobry elektryk to zrobi -
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
wielkie dzięki wszystkim za odpowiedz. chciałem samemu go naprawić ale przy -19,5 stopni to ja wole nie zaczynać tej roboty. niech inni marznom :D .
Opublikowano
... bez obrazy - bendiks i elektromagnes to to samo , to jest ta mniejszy walec nad rozrusznikiem - jak dostaje prąd to w środku pracuje tuleja która łapką wyciska wirnik rozrusznika do koła zamachowego co powoduje ruch wału . może wystarczy tylko przeczyścić styki albo wymienić sam bendiks - dobry elektryk to zrobi -

elektromagnes to jedno a beniks to drugie... jedno służy do wytworzenia pola magnetycznego i przyciągnięcia czpienia a drugie do bezkolizyjnego zazębienia sie i rozzębiezia z kołem zamachowym...

rozruszników sie chyba nie smaruje ?? ... tak jak tu ktoś wcześniej napisał... czy się myle ??

Opublikowano
wielkie dzięki wszystkim za odpowiedz. chciałem samemu go naprawić ale przy -19,5 stopni to ja wole nie zaczynać tej roboty. niech inni marznom :D .

tym bardziej ze nie da sie go wyjac w 5 minut :)

ja stawiam na bendiks

Opublikowano

tym bardziej ze nie da sie go wyjac w 5 minut :)

ja stawiam na bendiks

równierz tak uważam. dlatego się za to nie biore :D