Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zauważyłem ostatnio ze po dluzszym postoju (5dni) podczas hamowania sciaga mnie niebezpiecznie na lewo...tak jakby kolo lewe hamowało o wiele mocniej niz prawe... przy wymianie klocków i tarcz ogladałem tloczki i wlasnie prawy był dość mocno zardzewiały ale go wycisnelęm wyczysciłem i nasmarowałem i chodził do tej pory wiec teraz:

- jak sie wymienia tłoczek hamulcowy?? trzeba wciagać zacisk w imadło czy cisnąć pedałem hamulca aż "wyjdzie"

- jeżeli wyciągne zacisk a przewód eleastyczny zacisne by nie zassał powietrza/ nie ciekło z niego odpowietrzam wszystkie koła czy tylko te jedno??

- jak odpowietrzać e46?? mam pompe dsc i czytałem różne wypowiedzi i zgłupiałem

hamulce to jeden z najważniejszcyh jak nie najważniejszy układ w samochodzie wiec chciałbym to zrobić możliwie najepiej by nie stwarzac zagrożenia dla siebie i innych... prosze o merytorcyzne odp a nie ze zaprowadz do mechanika sam sie nie zabieraj... mam miejsce, narzędzia oraz chęci i chciałbym sam to zrobić spokojnie i dokładnie :cool2:

pozdrawiam :D

Opublikowano

Cześć

Jeśli dobrze pamiętam to tłoczka osobno nie Kupisz, tylko zestaw gumek wewnętrzny oring oraz nową osłonę przeciwpyłkową.

W sam naprawiam jest napisane co zrobić aby po demontażu zaciska płyn hamulcowy nie wyciekał, chyba zablokować pedał hamulca w pozycji wciśniętej.

Mając już zdemontowany zacisk bardzo pomocny jest kompresor i sprężone powietrze do wyciśnięcia tłoczka oraz po złożeniu wszystkiego w całość symulowania ruchu tłoczka aby nałożony smar hamulcowy oraz pozostałe elementy "ładnie" się ułożyły.

Opublikowano

1. Scigasz szczęki z tarczy

2. Wciskasz lekko hamulec i blokujesz go jakis kijem zeby sie nie zapowietrzal

3. Odkrecach przewod od szczęk

4. Dmuchasz sprężarka do szczęki ąż wyskoczy tłoczek

5. Montujesz nowy tłoczek z uszczelkami

6. Zakrecasz na tarczy

7. Odpowietrzenie tak jak normalny uklad( ja mialem kolo po przekątnej to tylko jedno odpowietrzalem)

U mnie git!

Opublikowano
panowie bardzo dziękuje za odpowiedzi w temacie :cool2: :cool2: musze to jak najszybciej zrobić jutro zamawiam tłoczek i postaram sie zrobić fotorelacje :cool2:
Opublikowano
Ja mam taki problem, że hamuje mi tylne lewe koło... nie odbija tłoczek i koło lekko hamuje cały czas, wymieniłem klocki bo myslałem ze jak tłoczek sie cofnie to będzie ok ale nic z tego! :mad2: tloczek nie wyglada wcale zle, jest tylko kilka malutkich jakby wżerów ale nie ma jakiejs rdzy... muszę wymienić tłoczek?
  • 1 miesiąc temu...