Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dopiero się tutaj zarejestrowałem więc mam nadzieje, że wybrałem dobry dział. Właścicielem F10 jestem od miesiąca. Kupując auto nie byłem w ogóle w salonie. Wszystko załatwiłem przez telefon i internet. Zamówiłem sobie oświetlenie ambientowe myśląc, że będzie to coś takiego: http://www.bmw.pl/pl/pl/newvehicles/5series/gran_turismo/2009/allfacts/equipment/interieur.html

Ewidentnie widać tu pasek oświetlenia pod schowkiem pasażera i po lewej stronie kierownicy. Niestety to oświetlenie jest tylko na bokach drzwi tak jak tu:

Wiem, że sam sobie jestem winny mogłem dokładniej dopytać konfigurując samochód, ale i tak było tyle decyzji do podjęcia, że to akurat przeoczyłem. Pracownik salonu wydając auto mówił, że będzie to światło i z przodu. Stwierdził nawet, że można ustawić je w 3 kolorach. W instrukcji nic nie znalazłem, dzwoniłem do salonu i inny pracownik powiedział że ambient jest tylko na drzwiach. Dlatego jeśli ktoś ma to oświetlenie w swoim aucie proszę o pomoc.

• Odpowiedzi 105
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
No nie ma ambientu pod schowkiem pasażera, a szkoda.(w E-klass takie jest) W F10 podświetlane są drzwi, schowki w drzwiach i gdzieś jeszcze, ale nie pamiętam. Na zdjęciu to 5GT .
"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry
Opublikowano

Z przodu ma tylko 5 GT.

Podświetlenie jest pod listwą na drzwiach, w klamkach, w schowkach drzwiowych, koło lampek do czytania (z przodu i z tyłu) oraz w podłokietniku.

http://img2.netcarshow.com/BMW-5-Series_2011_1280x960_wallpaper_ab.jpg

DSC_0117.jpg

DSC_0115.jpg

http://i2.photobucket.com/albums/y27/tex05/worshipbmw.gif
Opublikowano

Panowie, a co myślicie o podświetleniu LED do środka, właśnie się pojawiło w ofercie akcesoriów. Fajne tylko nie wiem czy niebieska poświata ładnie by się komponowała z podświetleniem pomarańczowym zegarów, guziczków, ambiente.

http://www.bmw.pl/_common/shared/eastern_europe/owners/accessories/seasonal_campaign/spring_2012/product_content/02_passion_wins/01.jpg

Pakiet oświetlenia wnętrza.

Opcjonalny pakiet oświetlenia wyróżnia się niskim zużyciem energii oraz niezwykle długą żywotnością. Oświetlenie w białym kolorze światła dziennego tworzy nowoczesną, przyjemną atmosferę. Oświetlenie diodowe można zamontować bezpośrednio na występujących uchwytach.

Opublikowano (edytowane)

Patrząc ma te foty to bym tego nie zamontował, bo to i tak to oswietlenie działa przy otwartych drzwiach lub włączając lampki do czytania.

Bardziej bym zastanawiał się nad kupnem czarnego grilla.

Edytowane przez Dawid S
Opublikowano

Wg mnie powinno się dyskutować :)

Też mi się to kojarzy z ledami z allegro. Ale w Audi A6 są, w akcesoriach BMW są, więc może już są modne? :) Kiedyś ledy w lampach to był agrotuning a teraz wszyscy rozpływają się na ich widok w każdym samochodzie, w mniej lub bardziej udanym wydaniu.

Opublikowano
Po części masz rację. Może tak. Kup, zamontuj, zapodaj foty na forum i jak będzie ładnie to może i sam się skuszę :8)
Opublikowano
takie niebieskie cudeńka to owszem, ale do dużego fiata:) od wieków, wieków Bawary lśniły bursztynem i to jest jedyny słuszny kolor dla piątki :) oryginalny ambient jest zrobiony mega subtelnie, a jeżeli ktoś pragnie błękitu to niech sobie kupi VW B5ę :mad2:
Opublikowano

Panowie,

wiecie moze czy mozna "dołożyć" soebie osietlenie, w orginale nie bylo a powiedzmy ze boczki z listwami mam.

czysto hipotetycznie?

oswietlenie pali sie non stop?

pozdro

Opublikowano

oswietlenie pali sie non stop?

pozdro

Tylko jak się włączą światła mijania.

http://i2.photobucket.com/albums/y27/tex05/worshipbmw.gif
Opublikowano

Nie mogę znaleźć światłowodu do listew, ale sądząc po cenie tych do schowków nie są drogie, 70zł./szt. czyli 480zł.

https://www.bmwautoparts.net/pl/katalog/czesci/63_1220/c274371/0/0/0/0/0/modu-led--wiatowodu

W ASO powiedzą ci czy kable leżą, ale raczej tak, ponieważ w standardzie jest podświetlany guzik szyb w każdych drzwiach. Nawet jeśli wiązka nie jest rozgałęziona to trzeba dokupić jakąś małą wiązkę, lub szerszą wtyczkę.

Opublikowano

dzwonilem do aso, mowia o pakiecie DUZYM oswietlenia wnetrza LED za 430zł brutto ale nie wiem czy czaili o co mi chodzi mimo ze pytałem 5 razy i tlumaczylem.

na stronie jeste pakiet oświetlenia LED ale tam wspominaja cos o jasnym swietle a ambient w drzwiach jest czerwony

Opublikowano

Panowie,

czym różni sie ambient od seryjnego oswietlenia. czy tylko bokami czy lampki pomaranczowe przy lamkach do czytania sa w serii?

• 3 lata później...
Opublikowano
Mam oświetlenie ambientowe (classic i modern). Barwa światła w classic jest pomarańczowa, w modern biała. Jako, że mam czarne auto, to classic robi dobrą robotę. Ostatnio u kolegi w serii "1" widziałem, że po otwarciu czy zamknięciu drzwi auto oświetla w mu w kolorze niebieskim. U mnie słabo by to wyglądało ale czemu np. nie miałoby to świecić w kolorze pomarańczowym? Wiecie jak to ustawić? Np. 5 sek. po otwarciu i 5 sek. po zamknięciu auta?
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czarno na białym w instrukcji...

Ustawienia->Światła->Ambient

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Czarno na białym w instrukcji...

Ustawienia->Światła->Ambient

U mnie w w/w menu nie ma niestety opcji Ambient, natomiast intensywność podświetlenie reguluje się tym samym "pokrętłem" co intensywność podświetlenia zegarów...

Czyli jak wnioskuję w pre-lci nie da się zmienić koloru podświetlenia ani żadnej innej z jego opcji?

Opublikowano
TC, a czy kodowanie/wgranie nowego softu tego przypadkiem nie zmienia? Czytałem gdzieś jednym z for, ze po updacie softu pojawiają sie nowe opcje w menu, tylko kwestia czy wlasnie odnosnie ambientu tez...
Opublikowano
Menu się pojawia, ale nie da się nic zmieniać. Jak dobrze pamiętam są w menu 2 tryby a w module do kodowania są chyba ze 4, ale jak zakodujemy inny tryb to i tak świeci jak świeciło. Znajomy ma nowe X5 i tam to można z tym już cudować. 3 lub 4 kolory i do tego kilka opcji miksowania kolorów.
  • 4 miesiące temu...
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam.

koledzy mam takie pytanie ,posiadam takie oświetlenie Ambient ale czy da się zrobić tak żeby oświetlenie świeciło cały czas pełną mocą ? bo jak ściemnię liczniki tym małym pokrętłem po lewej stronie kierownicy to automatycznie ściemnia się całe oświetlenie ambient i nic nie widać tylko jak podświetlenie liczników jest na full to w tedy ładnie podświetlone wnętrze auta jest ambient czyli do sedna Liczniki chcę ściemnić na maksa bo w nocy się wygodnie jedzie ale chciałbym aby podświetlenie ambient świeciło pełną moc da się coś takiego zrobić ?