Skocz do zawartości

[E87] Temperatura silnika DIESEL - 118d/120d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
pod komputer a skad jestes?
  • Odpowiedzi 311
  • Wyświetleń 98,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Lublin...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Udało mi się w końcu sprawdzić temp. Na początek trasa ok. 60km w dwie strony. Auto szybko złapało okolice 90 no i jadąc dalej temperatura utrzymywała się w okolicach 92-96. Przy większych prędkościach czy z górki potrafiło spaść do 90, raz przy mocniejszym wdepnięciu wskazało 97. Temp. zewnętrzna ok. 18 stopni.

Tego samego dnia ok. 15 pojechałem w miasto po żonę do pracy. Korki, duży ruch i temperatura cały czas oscylowała wokół 92-96. W korku przy podjeżdżaniu co chwilę 97.

Wieczorem przy niewielkim ruchu ulicznym, normalnej jeździe bez ciśnięcia temp utrzymywała się w okolicach 92-94. Na zewnątrz ok 14 stopni. We wszystkich przypadkach jechałem bez klimy.

No i pytanie - czy te wartości nie są trochę za duże ? Jak czytam to wszyscy mają raczej odwrotny problem, a po wymianie termostatów mają raczej równo 90 na silniku. Podobno wiatrak włącza się przy 97-98 stopniach. Powinienem szukać przyczyny ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
u mnie jest w granicach 86-92 przewaznie 86,wydaje mi sie ze troszeczke za duzo ale moze to czujnik byc rypniety,niech sie wypowiedza znawcy
Opublikowano
No i pytanie - czy te wartości nie są trochę za duże ?

Mam dokładnei takie same wskazania temperatury u siebie, przy podobnych testach.

Gdzieś czytałem, że silniki N47 mają wyższą temperaturę roboczą od poprzednich generacji.

http://i983.photobucket.com/albums/ae312/piskozub/DSC_0947c.jpg
Opublikowano

Jesteś pewien ? Bo dużo tutaj osób które po wymianach termostatów mają po rozgrzaniu równo 90. 96-97 to już prawie 10% więcej, dlatego daje mi to do myślenia. Gdybym miał max. 92-94 to bym się nie przejmował.

Spróbuje dziś trochę z klimą pojeździć, zobaczę ile pokaże. Teoretycznie temperatura powinna spaść, przy klimie bezwarunkowo startuje wentylator. Może wystarczy odpowietrzyć układ, czy przedmuchać chłodnicę ?

Wiadomo, diesel lubi ciepło, ale żeby nie przedobrzyć....

Opublikowano

Dzwoniłem do ASO i wg. nich póki nie zaświeci się kontrolka temp. silnika to wszystko jest ok :8)

Można było się tego spodziewać...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Po wymienia termostatu mam temp. w okolicach 75-82 st.C. temp zew. +5 st. C. (wcześniej poniżej 50st.C.)

Do 60 st. C. dochodzi błyskawicznie (około 3 km - 4 km), później trochę wolniej (kolejne 4 km). Oczywiście wszystko zależne od stylu jazdy:)

Wymieniłem termostat główny - podobno jest jeszcze jakiś drugi (tak czytałem).

To czy moje wskazania sa dobre nie wiem. Z chęcia posłucham Waszyh opinii.

Opublikowano
To jak myślisz w czym jest problem, termostat był oryginalny. Może ten drugi powinieniem też wymienić, ale mechanik który mi wymieniał, nie wiedział o jego istnieniu. Czytałem, że w moim modelu są dwa termostaty.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Po wymienia termostatu mam temp. w okolicach 75-82 st.C. temp zew. +5 st. C. (wcześniej poniżej 50st.C.)

Do 60 st. C. dochodzi błyskawicznie (około 3 km - 4 km), później trochę wolniej (kolejne 4 km). Oczywiście wszystko zależne od stylu jazdy:)

Wymieniłem termostat główny - podobno jest jeszcze jakiś drugi (tak czytałem).

To czy moje wskazania sa dobre nie wiem. Z chęcia posłucham Waszyh opinii.

Mam niemal identycznie. :wink:

wott, daj namiary proszę, gdzie zamawiałeś termostat? Chętnie taki sobie założę.

Mam wrażenie, że mój termostat co raz gorzej się spisuje. Za szybko się otwiera.

A może czas już na termostat od chłodnicy zaworu EGR? :mrgreen:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
wymiencie oba termostaty, wczoraj bylem w serwisie na wymianie termastatu egr, wczesniej piec dogrzewal sie do 90*C tylko jak bylo wiecej niz 10*C ale potrzebowal ze 40 min jazdy, teraz 6km i juz jest 88-91*C i temperatura nie spada jak to mialo miejsce wczesniej. Termostat egr kupilem w serwisie 138zl.
Opublikowano
Wioletta - z tego co wiem to termostat w moim aucie nie był jeszcze wymieniany...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Thermostaty kupuje sie w ASO.

Termostat OEM kupowałem tu: http://www.czescidobmw.pl/

W IRL za te pieniądze nie kupię termostatu OEM. Opłaci mi się zamawiać niektóre części z PL.

Jak to mówią: "Oszczędzają bogaci i nam też się opłaci". :D

Całe szczęście, że termostat chłodnicy EGR'a, jest łatwy w wymianie. :wink:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano

Od którego roku stosowany jest termostaty EGR w E87 (118d). Czy we wszystkich modelach (nawet jeśli nie mam filtra cząstek stałych)?

Wymieniając swój, mechanik powiedział, że u mnie jest tylko jeden. Nie było to ASO - ale gość się zna.

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Jak łatwo się wymienia ten od EGRa to może ktoś się pokusi o jakieś DIY? Jeśli jest to do wykonania w domu to chętnie bym sam to wykonał. Mam temp. w okolicach 80*C. Ktoś pisał, że miał ~60*C, wymienił główny i temp. skoczyła mu właśnie do 80*C, wymienił od EGR i w końcu miał upragnione 90*C. Ja dlatego chcę zacząć od EGRu. Wioletta, sam wymieniałeś?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Glowny tez wymienisz ale jest wiecej zabawy,przedewszytskim termostay bmw sa do bani sa wadliwe i krotko wytrzymuja poprostu takie sa :mad2:

niektorzy nawet co rok wymieniaja je ,poczytaj w seri 3 albo na sporcie ,nie wiem czy tam nie ma foto story !!Jak juz wymienasz wymien dwa, ja odpukac mam rok spokoj zobaczymy czy druga zime wytrzymaja (kupione w aso )

Opublikowano
Od którego roku stosowany jest termostaty EGR w E87 (118d). Czy we wszystkich modelach (nawet jeśli nie mam filtra cząstek stałych)?

Wymieniając swój, mechanik powiedział, że u mnie jest tylko jeden. Nie było to ASO - ale gość się zna.

Raczej od poczatku produkcji, mam 118D z 2005 bez DPFa. Chyba teraz kazdy diesel ma EGR

Opublikowano
no to jak, ktoś wrzuci fotostory jak termostat EGR można szybko i łatwo wymienić?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

no i jestem po wymianie termostatu EGR, w aucie był zamontowany jeszcze oryginalny. Niestety po wymianie nie zmieniło się za wiele, oby nie powiedzieć, że nic.

Tak więc czeka mnie wymiana głównego termostatu

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
tyle razy jest pisane wyminic dwa naraz :mad2:
Opublikowano
tyle razy jest pisane wyminic dwa naraz :mad2:

easy easy, wiem to też, ale nie miałem czasu na dłuższy temat dziś więc, muszę znaleźć inny termin na drugi termostat :D

Opublikowano
Wymieniłem dwa od razu. Zmiana jest- jak dojdzie do 89 stopni to trzyma. Oczywiście przy temperaturze -10 gdy jedzie się dłuższy odcinek przez miasto (światła, korki) temperatura potrafi spaść o kilka stopni - ale chwila jazdy z obciążeniem silnika i znowu wraca do 89. Przed wymianą miałem 80 - przy szybszej jeździe na niemieckiej autostradzie potrafiło dojść do 84 - ale to było chwilowe. Nie potrafię określić czy zmianie uległo spalanie - mamy teraz warunki dosyć trudne - inaczej też się jeździ.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Po kupnie zauważyłem, że silnik w mojej 118d z 2005 nie dogrzewał się:

Przy ok -5 w trasie osiągał zawrotne 70 stopni (mierzone na odcinku 5km - 15min miasto i 20km trasy przy prędkości 110km/h) na postoju temp spadała do 65 stopni.

Poniżej -10 na podwórku silnik nie nagrzewał się więcej niż 55 stopni (trasa Białystok Warszawa Białystok).

Spalanie w tym czasie wg wskazań komputera średnio 6,8 trasa 12 miasto.

Szybka lektura forum i padło na termostat.

Człowiek uczy się na błędach więc zacząłem od wymiany głównego

(trudniej się do niego dostać niż do EGR i potrzebne jest naczynie na płyn chłodniczy lub nowy płyn)

nie pomogło :x

Winowajcą okazał się termostat EGR który można było sprawdzić podczas wymiany głównego czego nie zrobiłem :mad2:

Przy wymianie termostatu EGR praktycznie nie trzeba dolewać ani łapać płynu.

Diagnoza termostatu, jak tu wcześniej ktoś pisał polega na wykręceniu go i sprawdzeniu przepływu powietrza dmuchając w niego ustami.

Jeśli nie ma żadnych oporów podczas dmuchania w termostat (powietrze przepływa swobodnie) termostat kwalifikuje się do wymiany. W sprawnym termostacie ciężko jest zarówno dmuchnąć jak i zassać powietrze.

Teraz auto ma oba nowe termostaty (główny Gates koszt ok 150PLN i EGR oryginał z ASO - Behr koszt ok 150PLN) i w końcu osiąga bez problemu 89stopni, przy temp zewnętrznej +4 ale pewnie i na ujemnych temperaturach nie będzie miał z tym problemów.