Skocz do zawartości

SPALANIE 525d (2.0, 218KM x-drive)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 228
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ja się szczerze mówiąc boję tak jeździć - sprawdziłem tylko, że 200 idzie z palcem w... nosie i dałem sobie dalej spokój :D . Nawet nie chcę wiedzieć, jak jeżdżą trzylitrówki :wink:
Opublikowano

okolo 240 to krecilem f10 2.0 na chipie:) , zobaczymy jak pojdzie 2,5 xd po chipowaniu :)

niestety u nas to wogole strach ponad 160 smigac - zawsze jakis pacan wyjedzie w ostatniej chwili na lewy pas ...

a nie wspomne juz o mega chujowych hamulcach w tych bmkach , nie pozostaje nic innego niz przelozyc calosc z 3.0 dla bezpieczenstwa :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Myślałem, że to takie gadanie z tymi hamulcami, ale ostatnio w jednej trasie trochę bardziej mi się spieszyło niż zwykle i na odcinku 30 km pogiąłem tarcze :(. Jazda nie miała nic wspólnego z głupotą (naprawdę :norty: ). Tarcze pogięły się od stylu: ogień gdzie się bezpiecznie da, zdecydowane hamowanie przed niebezpiecznymi miejscami.
Opublikowano
ostatnie 30 tys km bez resetowania - 75%miasto , 25 % trasa - 7,8 l /100km
Będziesz Miał Wszystko
Opublikowano
Stała trasa: Kraków - Zakopane = 7,2 l/100 km, Zakopane - Kraków = 5,9 - 6,1 l/100km. Ponad litr różnicy. Nie chciało mi się najpierw wierzyć, ale sprawdzałem kilka razy.
Opublikowano

No wiem - ale nie spodziewałem się aż takiej różnicy w spalaniu. Dawno temu w e46 320d bez różnicy. W kolejnym samochodzie bez różnicy. A tutaj aż tak duża. Chyba jednak efficient dynamics, czy jak to tam zwą, coś tam działa :-)

Albo to zasługa automatu po prostu.

• 4 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jaka prędkość przy tych 6,1 ? W mieście spalanie przy dynamicznej jeździe każdego auta może być nawet 2 x wyższe od spokojnej jazdy
Opublikowano
jaka prędkość przy tych 6,1 ?

Uda się zrobić takie spalanie w 25d. Ja zrobiłem 6,3 przy stałej prędkości 130-140 na tempomacie autostradą.

W mieście spalanie przy dynamicznej jeździe każdego auta może być nawet 2 x wyższe od spokojnej jazdy

Nie wiem jak bym się nie starał to jeszcze w żadnym bmw nie osiągnąłem spalania dwa razy wyższego w mieście w stosunku do trasy.

W benzynie pewnie prędzej ...

• 5 tygodni później...
Opublikowano

525xd n47? Moim zdaniem coś masz popsute, bo nie wiem, czy w ogóle da się to zrobić, żeby ten silnik aż tyle palił jak jest sprawny. W Krakowie pomimo korków nie udało mi się nigdy spalić więcej niż 9. W trasie mój samochód pali pomiędzy 6 (lokalne drogi spokojna płynna jazda) a 9 (dynamicznie w górach). Na autostradach innych niż polskie i niemieckie (czyli przelotowa ok. 150) pali poniżej 7.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

f11 jest o jakieś 200-300 kg (w zależności od wyposażenia) cięższe od f10.

Mam takie auto i potwierdzam, że bez problemu w jeździe typowo miejskiej pali więcej niż 10l.

Trasa w porywach do 180 to 8,5-9,5 a powyżej 180-200 spala nawet ponad 12l. Często jeżdżę do Niemiec więc testuje na bieżąco.

Trasa przepisowo max do 140 (np. Czechy i Austria - po zapłaceniu kilku mandatów grzecznie) to jakieś 7-7,5

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kombi dodaje ok100 kg vs sedan i blisko 100 kg xdrive, więc F11 x drive vs F10 xrive to tylko 100 kg wiecej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No powiem, że jestem w szoku, że jest aż taka różnica w spalaniu między F10 a F11.

Niekoniecznie jest aż taka różnica.

U mnie średnia ze spalania w F11 to ok. 8.5 l/100 km (60% miasto - ale trochę obwodnica, 40% trasa - za to sporo z większymi prędkościami).

Ostatnie ok. 1000 km zrobiłem tylko po mieście - średnia z komputera 9.3 l/100 km.

Uważam, że jak na ponad dwutonowe auto 4x4 to całkiem dobry wynik.

Opublikowano

Witam.

Po zakupie byłem lekko zniesmaczony spalaniem auta (f11 525xd) w mieście. Krótkie odcinki 3-4 km w słabo zakorkowanym mieście i spalanie średnie jest na poziomie 12 litrów. Jazda raczej bardzo spokojna........ Ostatnio zrobiłem trasę wyłącznie po autostradzie - 140 km na tempomacie - spalanie 6,5 litra. Strasznyu rozstrzał jest pomiędzy miastem i trasą w tym silniku. Domyślam się że spalanie w mieście znacząco podnosi automat (chwilowe spalanie podczas postoju na światłach około 20 litrów). Rozumiem że skrzynie cały czas zostawiamy w pozycji D i nie kombinujemy z N.....? Pozdrawiam

Opublikowano
W mojej e46 320d spalanie w podobnych warunkach 8,5 we jazda bardziej dynamiczna. Nie wiem czy coś jest nie tak z moim motorem ale spalanie wydaje mi się nieco za wysokie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak robisz po mieście odcinki 3-4 km to sie nie dziw, ze masz wysokie spalanie.

W takich warunkach nawet u celu silnik jeszcze nie jest rozgrzany...

Mam nadzieje, ze regularnie jeździsz tez jakieś dłuższe odcinki, bo przy eksploatacji tylko na tak krótkich dystansach za chwile pojawi sie problem z DPF...

Opublikowano

F11 -2.0 218ps koła 18mpakietowe. 2014r - BEZ xdrive

Spalanie średnie z około 5tys km 7,5l.

BMW F07 2.0 184PS (5GT) (1990kg masa własna ! ) koła 19cali

spalanie z około 5tys km 7,1l - ostatnio wzrosło z 6,9l bo było tylko 1,5 bara w oponach.

Ten sam kierowca, podobne trasy.

Według mnie silnik twinturbo 218 ma większy apetyt na paliwo.

Opublikowano
Dzisiaj szybka trasa 350 km po autostradzie z tempomatem na 150 km/h (3 osoby, sporo hamowania i powrotów do zaprogramowanej prędkości), spalanie 7,6. Całkiem przyzwoicie.
Opublikowano

W moim F10 525 xDrive w mięście max 9.5 l/100km, z moich obserwacji najbardziej paliwożerne jest ruszanie oraz praca na biegu jałowym. Nie używam auto start/stop, ale pewnie z tym systemem spalanie spadłoby o 1-2 litry, więc 12 l/100 wydaje się za wysokie, proponowałbym sprawdzić parametry silnika.

Ostatnia trasa wawa-wiedeń 6,5, ale dużo po wiedniu jeżdzone.

Ogólnie prędkość autostradowa 130-140 i spalanie mam 6.0