Skocz do zawartości

Jak jeździć automatem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja ostatnio ciagle parkuje na pochylym parkingu, w sumie takim zjezdzie. Nie uzywam recznego, ale chyba zaczne.
  • 5 lat później...
Opublikowano
A co jesli jadę na wymianę opon i auto musi byc na luzie?chyba można zgasić silnik na pozycji N?
Opublikowano
  • Moderatorzy

Ale przecież przy N nie da się kluczyka wyciągnąć. Więc jakie parkowanie na N i ręcznym?

Jak zostawiam na geometrię czy zmianę opon to kluczyk w stacyjce i pozycja N na skrzyni, wtedy można kręcić kierownica i toczyć samochód jak trzeba.

Opublikowano
Ale przecież przy N nie da się kluczyka wyciągnąć. Więc jakie parkowanie na N i ręcznym?

Jak zostawiam na geometrię czy zmianę opon to kluczyk w stacyjce i pozycja N na skrzyni, wtedy można kręcić kierownica i toczyć samochód jak trzeba.

No właśnie dzisiaj tak zrobiłem ze na pozycje N zgasiłem silnik i kluczyk nie do ruszania :D

Opublikowano
Wy tak na poważnie? Jeszcze trochę a zrobi się z jeżdżenia automatem check lista jak w promie komicznym :duh: Ręczny jest po to by go używać po każdym zatrzymaniu, jak w każdym innym pojedzie. To że w BMW nie zawsze trzyma jak powinien to inna bajka. Zatrzymujesz się zaciągasz ręczny wrzucasz P gasisz i koniec bez żadnych woo doo. Przy ruszaniu noga na hebel wrzucasz D puszczasz ręczy i jedziesz :mrgreen: Zgadzam się ze z D na R nie powinno przełączać się podczas ruchu pojazdu ale nie jest prawdą że od razu coś się rozpier...niczy, przełączenie nastąpi brutalniej i tyle, nie za dobre to dla skrzyni. Wcześniej wrzucisz w manualny dwójkę niż w automacie? No nie wiem, tuż przed zamiarem wykonania manewru wyprzedzania przełącz na S i w pedał, jesteś po.... jak za wolno zawsze możesz pomóc sobie sekwencją :D N to neutral, jak luz w manualu, w automacie nie korzystamy z tego np. gdy czekamy na zielone światło, zawsze na D i noga na hamulcu. Jak padnie wam auto i trzeba je przemieścić to dowiecie się po co jest N :norty:
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano
10 lat jezdze automatem w Bmw to co napisal Yaza dokladnie to robie i nie mialem nigdy problemow ze skrzynia.