Skocz do zawartości

Dziwna kontrolka nad oil service! Od czego ona jest???

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Wiesz co ? rozbawiasz mnie niemalże do łez :lol: :lol:

Ale OK.

To powiedz - dlaczego uważasz, że ta kontrolka powinna się świecić trzy miesiące temu, gdy kupowałeś auto, a teraz nie ?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Ta kontrolka w kształcie zegara oznacza, że jest godzina dziewiąta i już jesteś spóźniony.
Opublikowano
Płyn hamulcowy nie sprawdza się na wygląd tylko na zawartość w nim wody, jest on higroskopijny czyli pochłania on wilgoć z powietrza. Jedź do jakiegoś mechanika to sprawdzi stan płynu specjalnym urządzeniem.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano

Wszystko jest z sensem.

Ta kontrolka oznacza ze czas jest na wymiane plynu hamulcowego.

Kontrolka zasieca sie co okolo 2 lata bo co 2 lata powinno sie plyn

wymienic bez wzgledu na wyglad i barwe.

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

Opublikowano
Wiesz co ? rozbawiasz mnie niemalże do łez :lol: :lol:

Ale OK.

To powiedz - dlaczego uważasz, że ta kontrolka powinna się świecić trzy miesiące temu, gdy kupowałeś auto, a teraz nie ?

Świetnie ciesze sie bardzo ze tak dziłam na ciebie hehehehehe :mrgreen: Pozdrawiam cie tylko tyle :mrgreen:

Opublikowano
Wszystko jest z sensem.

Dzieki za info! juz teraz chyba wszystko wiem :cool2:

Opublikowano
Wiecie co, w instrukcji jest napisane, że owszem trzeba wymienić płyn hamulcowy, ale jeżeli zegarek "zaświeci się razem z inspekcją". Tak ja to przynajmniej zinterpretowałem. Ale mogę się mylić....
Tomek
Opublikowano
Wiecie co, w instrukcji jest napisane, że owszem trzeba wymienić płyn hamulcowy, ale jeżeli zegarek "zaświeci się razem z inspekcją". Tak ja to przynajmniej zinterpretowałem. Ale mogę się mylić....

No to troszke inaczej jest u mnie niz ty piszesz! Pali sie tylko sam zegarek bez inspekcji! :mad2:

• Członkowie klubu
Opublikowano
Wszystko jest z sensem.

Dzieki za info! juz teraz chyba wszystko wiem :cool2:

No nareszcie :cool2:

Choć twierdzenie, że powinna się palić 3 miesiące temu jest dla mnie nadal zagadką :mrgreen:

Dokładnie tak jest w instrukcji.

I nie ma ani słowa o tym, że może być sam zegar bez Inspection.

Ale pamiętam, że raz zapalił mi się bez Inspection a ta zaraz za niedługo po tym.

Drugim razem zapaliły się jednocześnie.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Ludzie czemu nie czytacie instrukcji obslugi do swoich aut!!!!

Najpierw je poczytajcie a pozniej piszcie.

Jak przeczytacie sobie jakie czynnosci obslugowe wynikaja z inspekcji, oilservice (tu chyba nie ma problemu) i zegarka to bedziecie wiedziec.

A nie piszecie bzdury ze zegarek to wymiana plynu hamulcowego.

Owszem w instrukcji jest ze co 2 lub 3 lata nalezy go wymienic a co za tym idzie po 3 pojawieniu sie zegarka

Pozdro

Opublikowano

Centrino - PRZPISUJE DLA CIEBIE Z INTRUKCJI:

SYMBOL ZEGARA - Oznacza koniecznosc wymiany plynu hamulcowego.

(Wskaznik obslugi technicznej nie uwzgkednia czasu, kiedy odlonczony jest akumulator. Dlatego nalezy pamietac o tym, aby niezlaleznie od wskaznika obslug technicznych wymienic plyn hamulcowy najpozniej co 2 lata

wiec w moim poprzednim poscie pomylilem sie i napisalem co 3 lata a producent zaleca conajmniej raz na 2 lata.

Zgodze sie ze symblo zegreczka powinien zapalic sie razem z napisem Inspection i mi w ciago ostatnich 5 lat zapalil sie 2 razy wraz z inspekcja ale skoro niektorym wlanczal sie sam zegreczek to albo zmienic plyn i skasowac info - jesli nie byl zmieniany przez ostatnie 2 lata albo skasowac tylko ta informacje np. przy okazji robienia oilservisu lub inspekcji.

Wiec nie pisz ze ktos pisze bzdury bo zegrek to wlasnie termin wymiany plynu hamulcowego!!! a jakby zapala sie co rok i trzeba by sobie liczyc ile razy sie swiecil zeby wiedziec kiedy plyn hamulcowy wymienic to by bylo conajmniej smieszne zeby nie powiedziec glupie rozwiazanie

Opublikowano

dokładnie- zegarek w połączeniu z INSPECTION oznacza czas na wymiane płynu hamulcowego

:)

jedynym odstepstwem jest sytuacja, gdy auto stało długo z odłączonym akumulatorem- tak własnie jest w instrukcji - mojej tez :wink:

Opublikowano

No widze chlopaki ze ambitnie potraktowaliscie moj problem :modlitwa: i za to was lubie :cool2: heheheheh

Dzieki wszystkim za pomoc a w szczegolnosci koledze GR który chcial byc bardzo pomocny a zaraz nerwowy :D

Ps. Wszyscy piszecie caly czas ze zegarek powinien sie zapalic z Inspection a u mnie swieci sie sam chociaz kolega GR nadmienil ze jemu tez raz zapalil sie sam!

• Członkowie klubu
Opublikowano

Jakbym był nerwowy, to innych emotów bym używał :mrgreen:

A tak swoją drogą - jeśli uważasz, że płyn jest OK (choć ja osobiście po kupnie auta nie byłbym tego pewien), to skasuj ten zegar i już :wink:

Tylko nie pytaj jak skasować, bo znów się zacznie :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
GR a nie mozna bylo odrazu tak milo i sympatycznie tylko nerwowo :D Heheheeheh nie bede juz pytal! Mam juz zalatwione kolega podlaczy pod komputerek i zgasi! Ale dzieki za pomoc! Pozdrawiam