Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
teraz robią auta by się psuły jedno to je sprzedać, a drugie by zarobić na częściach
  • Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Z ciekawości poświęciłem się i w akcie masochizmu włączyłem tempomat na 120 kph, uzyskując takie spalanie i zasięg: (120 kph i średnie 6L/100, zasięg pewnie ponad 900 km na baku - a DPF zapchany -stąd wykrzyknik)

20130207_173750.jpg"%20height="108"%20width="144"

Przy 50kph na tempomacie spadnie nawet do 4L/100. Ale to jest najmniejsze spalanie osiągalne (nei licząc bardzo chwilowego - po zdjęciu nogi z gazu) a nie średnie! Kto wierzy w te brednie, że 6/100 to średnie? :) Jak na silnik o tej mocy i osiągach - średnie spalanie w okolicach 10/100 jest bardzo dobrym wynikiem. W manualu, na autostradzie można by zejść pewnie do średniego 5/100 - tylko kto tak wytrzyma? Dla mnie opcja była mocna benzyna 4x4, która spalała by średnio ponad 17/100 (vide Legacy H6 lub A6 2.7 biturbo albo A6 3.2 N/A).

Ja nie narzekam - jestem zadowolony ze spalania.

Temat natomiast nie jest do zamknięcia, bo może uświadomi kogoś, kto liczy na średnie spalanie 6/100 w mieście, że realne będzie ponad 2 razy większe :)

Opublikowano

Jak dla mnie 6l/100k na trasie przy tempomacie i 130 km/h jest jak najbardziej normalne. Co prawda mam manuala ale to prędkość autostradowa w mieście auto pali inaczej.

Poza tym 4x4 ma większe opory toczenia więc i zawsze litr więcej pali do tego automat tak wiec nie dziw się że masz większe spalanie :-)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Nie znalazłem na forum odpowiedzi stricte na swoje pytanie, więc podłączę się do tego wątku. Wczoraj wróciłem z trasy, średnie spalanie wyszło 7.4, nie ukrywam, że nie jechałem 100km/h, także jestem bardzo zadowolony. Nie wiem jednak jak poradzić sobie z tematem średniego spalania pokazywanego przez komputer pokładowy… Zrobiłem prawie 1000km, a komputer nie był w stanie przeliczyć wszystkiego i pokazać rzeczywistego spalania średniego, a nadal pokazuje spalanie w okolicach 12l, czyli spalanie miejskie, jakie mam w zimie na krótkich odcinkach… Wiem, że w ukrytym menu można skorygować tę wartość, jednak max o 25% w dół bądź w górę, a jak mam skorygować podane wartości, gdy komputer pokazuje 12.1l a rzeczywiste spalanie to 7.3l liczone po ilości paliwa i przejechaniu na tym paliwie kilometrów. Ktoś jest mi w stanie pomóc? Wasze komputery liczą „średnie spalanie” w dość trafny sposób? Bo u mnie te wartości po zimie jakoś nie mogą wrócić do normy i auto pokazuje wygórowane wartości, a wątpię, żeby auto liczyło średnie spalanie na odcinku kilku tysięcy kilometrów… Niby to pierdoła, ale dość irytująca mówiąc szczerze…

Dzięki z góry.

Pozdrawiam!

Jeździłem wieloma samochodami, ale tylko BMW daje przyjemność, komfort i powoduje uśmiech na twarzy...
Opublikowano
a nie jest właśnie tak, że dopóki nie skasujesz pomiaru to liczy średnią właśnie z tych kilku tysięcy km od ostatniego kasowania? tak to bynajmniej u mnie działa
Opublikowano
A jak taki pomiar skasowac? Bo do tego jeszcze nie doszedlem i mowiac szczerze nie kasowalem go nigdy, wyjasnialo by to zapewne sytuacje. Dzieki z gory za odpowiedz!
Jeździłem wieloma samochodami, ale tylko BMW daje przyjemność, komfort i powoduje uśmiech na twarzy...
Opublikowano
Mając wyświetlone średnie spalanie nacisnąć i przytrzymac ten guzik do zmieniania wyświetlanych opcji. Ten którym przechodzisz miedzy średnim spalaniem a prędkością itd.
Opublikowano
Dzieki i sorry za glupie pytanie...:p Zrobione i zobaczymy. Teraz powinno juz dobrze liczyc:)
Opublikowano

Właśnie chciałem zapytać czy kolega próbował tej opcji, ale po rzeczowo opisanym "problemie" pomyślałem, że to raczej było pewne:)

Pzdr.

Opublikowano
Dla wszystkich, ktorzy chcieliby zadac takie pytanie jak ja - DZIALA i rzeczywiscie dobrze liczy:p Dzieki za pomoc jeszcze raz! Myslalem, ze te 12l przykleilo sie do mnie juz na stale:p
  • Moderatorzy
Opublikowano
Kolejny raz okazuje się, że 80% "problemów" nie byłoby problemami gdyby użytkownicy czytali instrukcję obsługi :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

E61 525d 177KM, manual. Jazda żwawa :D lecz bez wariacji.

Autostrada, w 4 os., utrzymując o ile się da 160km/h-180km/h a nawet więcej chwilami, spalanie 9-10 litrów/100km. Srednia prędkość po trasie 730km wychodzi ~130-140km/h.

Jazda mieszana, głównie poza miastem 90% z boxem, starajac się nie przekraczać 130km/h średnie spalanie 8 litrów z 700km.

Spalanie 6 litrów można by chyba osiągnąc ale jeżdżac poza miastem z wyłaczeniem autostrad, bez szaleństw i stosując eco drivin. Inna pocja na 6litrów to chyba lecieć do 120km/h na autostradzie w pojedynkę.

Srednia z moich 14tys. km 8,3ltr/100km ze średnia prędkością 89km/h. Latam głównie długie trasy autostradowo, ciągiem po 730km.

W mieście srednio weekendowo ~10-11ltr/100km ale dynamicznej jazdy.