Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na temat odsprzedaży dieseli i benzyn na rynku wtórnym (polskim nie niemieckim )rozmawiałem ze sprzedawcą i BMW i Audi i oboje powiedzieli to samo . Znacznie łatwiej i drożej sprzedają się diesele , a niektóre modele aut z benzyną ( np Audi Q7) są bardzo trudno sprzedawalne. Prawdopodobnie wynika to z ogólnego przeświadczenia ,że diesel pali 5 ,a benzyna 15...

Pozdrawiam

Robert

• Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Bzdura pisana przez wielbicieli dizli. Sprzedałem już wiele dużo palących benzyn i jakoś nigdy nie miałem problemu ze znalezieniem szybko kupca. Jak ustalisz sobie cenę zaporową bo chcesz zarobić, to będziesz czekał miesiącami albo latami.. a jak ustalisz cenę rynkową to kupca znajdziesz szybko.
Opublikowano
Tylko każdy dealer sprzedaje pewnie ze setkę aut używanych rocznie i ma trochę szerszą perspektywę rynku niż ktoś kto sprzedaje np jedno rocznie...

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano

Swego czasu na forum wypowiadała się osoba, sprzedająca na co dzień używane BMW. Bodajże w temacie " Nowe silniki od jesieni 535d i 550i xdrive ".

Też wydawało mi się, że benzyny są trudno sprzedawalne. Zostałem wyprowadzony z błędu.

Zapewne w klasie dużych SUVów diesel będzie rozsądniejszym wyborem, i zgodzę się, że na Q7 z benzyną to rzeczywiście jest ciężko jest znaleźć amatora. Niemniej 5er, czy 3ka, a o takich tu rozmawiamy, to zarówno na ropniaka jak i na benzynę chętnych będzie sporo.

Opublikowano

Oczywiście tą kwestie odnosimy do samochodów osobowych (typ sedan/kombi/coupe) czyli przywołane 3er,5er,6er.

Niestety sam nie kupiłbym paliwożernego SUV'a z silnikiem benzynowym. Jedynie diesel. Coś tą masę z oporami powietrza musi napędzać aczkolwiek kiedyś miałem okazję jechać 4,8is. Komentarz jest tutaj zbędny - podobnie jak wielkość spalania przy max obciążeniu silnika i skrzyni.

Swoje niedawno z czystej ciekawości wstawiłem do internetu E60 530iA z 2004 z pełnym serwisem i przebiegiem 120kkm. Krajówka. Poziom 56kPLN - byłem nad wyraz zdziwiony zainteresowaniem i ogromną liczą telefonów.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
Moje 525d manual pali w tej chwili 8.5l/100km ale jest to 85% miasto czyli korki. Przy jeździe 50/50 robie się koło 8. Pytanie czy nowe 528i będzie w stanie spalić w takich warunkach około 10l, żeby ekonomicznie to wyszło na '0'. I wtedy wymieniam pracę 3l na 2l z turbiną ale dostaję lepsze parametry. I od razu powiem, że lubię pocisnąć więc te 8.5l to nie jest oszczędna jazda.
Opublikowano

Era, w ktorej samochody spelnialy dane katalogowe skonczyla sie w latach 90tych kiedy obowiazywal test 90/120/miasto.

W obecnej normie kiedy 520d powinno spalac w miescie 6 a pali 8 (w malym miescie w lato, a w duzym w zime ponad 10) to trzeba dodac do katalogowych 9 z 528i tak ze 2-3 litry i uzyskamy rzeczywiste spalanie miejskie

P.S. Sprobujcie jutro jadac autem jechac zgodnie z norma 80/1268 (chociaz w Polsce bedzie trudno bo testowa temperatura powietrza to 20-30 stopni)

4x195 sekund miasto ( z czego V-max to 50km/h ale tylko przez 12 sekund w kazdym cyklu)

400 sekund poza miastem z czego 120km/h tylko przez 10 sekund

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
to trzeba dodac do katalogowych 9 z 528i tak ze 2-3 litry i uzyskamy rzeczywiste spalanie miejskie

Pytanie ile ten nowy tryb eco-pro oraz auto-start stop będą miały wpływu na spalanie w jeździe po mieście, zakładając, że trudno przejechać bez korków.

Opublikowano
No ale z lekka uciążliwe chyba musi być ciągłe wyłączanie tego systemu start-stop za każdym razem, zaraz po zapaleniu silnika...dobrze że chociaż oba knefle są obok siebie :D
Opublikowano

Ponieważ w niedzielę miałem typową trasę mieszaną (2 cmentarze w Warszawie, 2 za miastem, jazda bez większych korków ale drogami jednopasmowymi), postanowiłem sprawdzić dane producenta. Jechałem normalnie, ani wolno ani szybko, z reguły przekraczam o 20 km dozwoloną prędkość, wyprzedzam, ale nie na wariata. Oto wynik spalania 528i R6 3.0 aut.:

http://img256.imageshack.us/img256/9576/20111030140246.jpg

BMW podaje 7.6l. pewnie by się dało ale to już trzeba się męczyć.

Natomiast na autostradzie podają 6.0l. I to jest prawda, ustawiając tempomat na 130 km/h faktycznie chwilowe buja się 5-7l. Ale kto tak jeździ na autobahnie ;)

To nie jest argument w dyskusji, raczej informacja dla zainteresowanych np zakupem, a nie chciałem zakładać nowego tematu.

Opublikowano
Ale kto tak jeździ na autobahnie ;)

Na przykład Ja :mrgreen: W krajach Beneluxu gdzie często bywam, jest ograniczenie do 120km/h na autostradach.Jak pojedziesz 130km/h to spoko, ale jadąc raz 145km/h miałem małe kłopoty z policją :norty:

"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry
Opublikowano

No właśnie katalogowane dane mówią że 535d jest szybsze niż 535i... przynajmniej do 100km/h.

Szkoda ze na stronach nie ma napisane 0-200 ma ktoś może takie porównanie dla 535d oraz 535i? 0-200??

535d vs 535i http://www.zeperfs.com/en/duel3882-3883.htm

Jednak Pb górą ... o paznokieć :mrgreen:

Opublikowano
Ale stare , 300 konne 535d . Teraz już jest 313 KM więc chyba Pb zostałoby trochę w tyle...

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano

535d vs 535i http://www.zeperfs.com/en/duel3882-3883.htm

Jednak Pb górą ... o paznokieć :mrgreen:

Nie jestem fanem diesla. W moich oczach prawdziwe sportowe auto to musi być benzyna:) ale to całe porównanie chyba diesel wygrał o ten "paznokieć" :mrgreen: chyba że źle odczytałem to porównanie, ale taki 313 konny "klekot" to raczej na pewno "pozamiata" 306 konne PB. Pb 400nm vs d 630nm

"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry
  • 2 lata później...
Opublikowano

Gdy czytałem ten watek jakiś czas temu też mnie głowa rozbolała :roll:

Więc kupiłem i diesla i benzynę :lol:

SPRZEDAM

Komplet zderzaków BMW F30 Sport Line

Komplet zderzaków BMW Z4 E89

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tylko benzyna + lpg

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jakich części nie masz w nowoczesnej benzynie, które są w dieselu?