Skocz do zawartości

2 pytania: nie dziala regulacja reczna lamp i BC w w manetce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam dwa problemy. pierwszy z nich to taki ze nie działa mi regulacja lamp, lampy są po lifcie (xenon i ring), są czujniki na wahaczach itd. ale w ogolę nie działa regulacja ręczna. Na każdej lampie jest po dwie śrubki do regulacji i żadna nie działa. Mechanik mówił mi ze to dość częste w e39 i da się to zrobić. Trzeba kopic sobie te części, ale nie wiem za bardzo czego szukać i co tam jest zerwane, mówił ze powinienem to na allegro znaleźć spokojnie... tyle ze nie bardzo wiem o co szukać - wiec moje pytanie, to co mi będzie potrzebne ?.

Drugie pytanie jest odnośnie przycisku BC w manetce. Jest u mnie ten przycisk ale nie działa, mechanik mówił ze przycisk jest ok i sam w sobie działa ale nie powoduje żadnej reakcji bo nie ma połączenia z komputerem i nie widzi żadnego kabelka ani nic i ze wygląda tak jak by to była wersja bez przycisku BC w manetce a porostu komuś może zwaliła się manetka i wstali z przyciskiem. Czy to możliwe, czy były manetki bez przycisku BC ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na każdej lampie jest po dwie śrubki do regulacji i żadna nie działa. Mechanik mówił mi ze to dość częste w e39 i da się to zrobić. Trzeba kopic sobie te części, ale nie wiem za bardzo czego szukać i co tam jest zerwane, mówił ze powinienem to na allegro znaleźć spokojnie... tyle ze nie bardzo wiem o co szukać - wiec moje pytanie, to co mi będzie potrzebne ?.

Regulatory lamp.Standard.

Weż od wewnętrznej strony i zobacz czy odbłyśniki nie latają lużno,a tak prawdopodobnie będzie.

Były manetki bez BC i były również wersje zegarów bez BC.

Więc możliwości są trzy:

:arrow: Jest coś uwalone.Wszystko jest z tego auta i takie jak powinno byc,tylko z jakiegoś powodu nie działa.

:arrow: Założona jest manetka z przyciskiem,a oryginalnie była bez.

:arrow: Założony jest inny zestaw wskaźników.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Regulatory lamp.Standard.

Weż od wewnętrznej strony i zobacz czy odbłyśniki nie latają luźno,a tak prawdopodobnie będzie.

no właśnie tak dokładnie jest, a jak z wymiana tych regulatorów ? da się to zrobić bez rozbierania lamp i ich wyciągania ? czy poradzę z tym sobie sam ?

Co do przycisku BC, to dzięki za odpowiedz. Zapewne ktoś kiedyś zmienił zegary u mnie bądź manetkę.

Opublikowano
co do BC - niekoniecznie ktoś coś kombinował. U mnie przycisk działał, działał i nagle nic. Gdzieś tu na forum jest instrukcja jak i gdzie zlutować dwa kabelki w środku tej manetki.
Opublikowano
możesz tego poszukać ? Mi mechanik powiedział ze wersje w których był przycisk miała jeszcze jakiś dodatkowy kabelek, a u mnie go nie ma...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jeżeli któryś z szanownych kolegów jest zainteresowany kompleksową naprawą, tj. wymianą regulatorów, czyszczeniem soczewek, lamp od środka, naprawą wypalonych odbłyśników za soczewką - zazwyczaj są w połowie czarne i matowe, polerką kloszy oraz uszczelnieniem i udrożnieniem kanałów odpowietrzających, nasmarowaniem śrub do ustawienia poziomu zero oraz ustawieniem wysokości i kierunku świateł... to zapraszam do Olkusza między Krakowem, a Katowicami. Zakres i koszty należy partycypować :):)

Zdarza się, że uszkodzony jest także odbłyśnik, tym razem ten na rogu lampy - jego również wymieniałem.

Mogę również oczywiście doradzić, podesłać jakieś foty z moich przygód z lampkami z E39.

Nie moc będzie z Wami!

Pozdrawiam, Michał.