Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Chciałbym potwierdzić (lub zaprzeczyć) działanie funkcji asystenta w samochodzie z światłami halogenowymi (brak xenonów), modułem FRMFA, obecne lusterko EC LED oraz fabryczny czujnik zmierzchu/deszczu. Jeden z użytkowników pisał, że pomimo wcześniejszych informacji, że nie działa bez xenonów wystarczy poza dołożeniem lusterka z FLA przekodować moduł FRM i aktywować opcje z xenonami tylko tam była informacje, że przy okazji wymienił moduł na FRM2. Czy na FRMFA (czyli jak rozumiem FRM1) zadziała asystent i ewentualnie kodowanie xenonów w FRM nie wywoła błędów, których nie będzie dało się skasować w module świateł?
Opublikowano
To jest czujnik, który sprawdza czy jest ciemno i wtedy reguluje EC w lusterku.

Czy jest ktoś tutaj w stanie mi to zakodowac z tym że mam zwykle halogeny na h7?

Opublikowano

Elektronika może być taka sama, bo elektrycznie to to samo, ale jest inny firmware obsługujący komunikaty CAN z serii FXX. Też mam takie lusterko, ta sama elektronika, ale dla serii Exx

Ok. :think: To zastanawia mnie to że mam identyczną płyte z Fxx a gościu zmienia w Exx (ta z góry):

https://a.d-cd.net/b9083fcs-960.jpg

Tą płyte niżej posiadam w starym lustrze ale mam kostki bez ząbka zabezpieczającego wypięcie sie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć

Jestem na etapie doposażenia w aystenta świateł.

- Lusterko z EC, LED, FLA, Radio, numer 9225981 - doprowadziłem CAN z FZD.

- Dodałem do FA $5CA

- przeprowadziłem kodowanie CAS, FRM/NFRM, FLA, Kombi.

Zaktualizowałem wszystkie moduły przez IstaP. Ikonka A dalej nie pokazuje się na liczniku. W CAPPL zakodowałem longlights, pokazały się w iDrive jednakże przy próbie zaznaczenia od razu się odznacza. Istad pokazuje prawidłowe działanie modułu FLA. Samochód z 2006r, FLA z 2009r (okrągła kamerka). Czy to da się ze sobą połączyć? Czy trzeba FLA z przedlifta?. Przy próbie połączenia z FLA w INPA pokazuje komunikat „Requested centrol unit FLA_65/V5.004” not Found. Control unit Found „FLA_R”. Program will be stopped.

Mam FRM o numerze 6988000. VIN: VC68413. Samochód ma xenon adaptacyjny oraz halogeny. Na włączniku świateł jest opcja Auto.

Co może być powodem, że system się nie aktywuje? Trzeba zakładać FRM2? Mam sprzęt potrzebny do bezpiecznego kodowania/programowania, może ktoś może kuknąć przez teamviewiera?

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Opublikowano
Fakt że masz komunikat błędu oznacza że nie widzi "FLA_65" przedliftowy asystent za to znalazł „FLA_R”poliftowa wersja czyli komunikacja jest OK. Inpa się do niego tak łatwo nie dostaniesz, ale uruchom Tool32, otwórz plik FLAR_R.prg, odczytaj błędy, może będzie widać o co mu tam chodzi;)
Opublikowano

Cześć

Odpaliłem tool32, wybrałem FLA_R.prg a następnie opcje fs_lesen. Otworzyło się okienko z komunikatem „No error Found” :(.

Czy komuś na forum udało się uruchomić asystenta świateł drugiej generacji(okrągła kamerka)? w samochodzie z FRM1(np. E90 do 2006r).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć. Dorzuciłem do swojej e92 lusterko z kamerką, prostokątną.

Dodałem $5AC, przeleciałem pustym MANem KOMBI, FLA, NFRM.

Gdy jest ciemno, przełącznik jest na "A" i popchnę dźwignię pojawia się ikonka automatycznych długich.

Auto znajduje warunki do włączenia świateł drogowych, wyłącza je też wtedy kiedy powinien, ale w tym momencie znika też ikonka automatu i światła same już się nie włączą.

Wyczytałem, że ktoś już miał taki problem, pomogła aktualizacja przez WinKFP.

Więc Inpa i sprawdzam numer ZUSB modułu

8uxBwpC.png

Mam 9123933

WinKFP nie widzi takiego modułu. Czytam dalej, wychodzi na to, że muszę sprawdzać w pliku FLA65.HIS na jaki moduł został zamieniony ten który mam ja, aż dojdę do takiego, który jest zawarty w WinKFP

CQBHWyP.png

Jest, 9158876

1fYi4B9.png

Więc wpisuję swój VIN próbuję uruchomić aktualizację, lecz WinKFP nie widzi softu w aucie, ani tego który mogę wgrać

wNJvdl7.png

Jakieś podpowiedzi? Gdzie robię błąd?

Z góry dzięki ;)

Opublikowano

Zrobiłem w takiej kolejności jak mówisz i wyskoczyło mi właśnie to okienko, które jest na ostatnim screenie

W filmiku na YT według którego to montowałem kazali wyzerować FLA, KOMBII i NFRM

A z tego co wyczytałem w necie to powinienem jeszcze wyzerować CAS. Może w tym jest problem, dziś już wypiłem piwko to i tak tego nie przetestuję. Jutro sprawdzę i dam znać ;)

Opublikowano

CAS wyzerowany, ciągle nie działa tak jak powinno.

Próbowałem jeszcze kilka razy z winkfp. Ciągle bez rezultatu, nie pokazuje aktualnego oprogramowania i dostępnego do aktualizacji. Lusterko jest z e65 z 2006 roku. Może wgrać starsze sp daten do e65?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Cześć

Jestem na etapie doposażenia w aystenta świateł.

- Lusterko z EC, LED, FLA, Radio, numer 9225981 - doprowadziłem CAN z FZD.

- Dodałem do FA $5CA

- przeprowadziłem kodowanie CAS, FRM/NFRM, FLA, Kombi.

Zaktualizowałem wszystkie moduły przez IstaP. Ikonka A dalej nie pokazuje się na liczniku. W CAPPL zakodowałem longlights, pokazały się w iDrive jednakże przy próbie zaznaczenia od razu się odznacza. Istad pokazuje prawidłowe działanie modułu FLA. Samochód z 2006r, FLA z 2009r (okrągła kamerka). Czy to da się ze sobą połączyć? Czy trzeba FLA z przedlifta?. Przy próbie połączenia z FLA w INPA pokazuje komunikat „Requested centrol unit FLA_65/V5.004” not Found. Control unit Found „FLA_R”. Program will be stopped.

Mam FRM o numerze 6988000. VIN: VC68413. Samochód ma xenon adaptacyjny oraz halogeny. Na włączniku świateł jest opcja Auto.

Co może być powodem, że system się nie aktywuje? Trzeba zakładać FRM2? Mam sprzęt potrzebny do bezpiecznego kodowania/programowania, może ktoś może kuknąć przez teamviewiera?

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Wymiana na FRM2 + ponowne przekodowanie pomogło. Wszystko działa. W iDrive można aktywować i deaktywować. Ikonka A Pokazuje się na zegarach.

Dziękuje za wszelkie próby pomocy :)

• Moderatorzy
Opublikowano

Cześć

Z tego co wyczytałem jeśli chodzi o dołożenie lusterka z FLA w grę wchodzą tylko te z okrągłą kamerą z LCI. Mam fotochrom z alarmem i bez pilota garażowego. Co z tymi częstotliwościami ? 868MHz ? Czy lusterko, o którym pisał Kolega powyżej tzn właśnie 51169225981 będzie odpowiednie ?

spacer.png

• Moderatorzy
Opublikowano
Ten model ma 868mhz

Wiem, że ma 868 i wlaśnie dlatego pytam ile powinien mieć.

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W lci były już tylko z 868Mhz wiedz nie masz wyboru jeśli chcesz to lusterko, chyba że weźmiesz z amerykańskim standardem ale bramy już żadnej nie otworzysz :wink:

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Właśnie mi się zdaje że 433 jest większy i nie pasuje P&P. Tak coś kojarzę ze wyczytałem to gdzieś ale mogę się mylic

Poza tym lusterka z brama są drogie i to podwójny koszt ale jak ktoś chce to nie ma granic :mrgreen:

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Koledzy. nie potrafię przejść przez kodowanie, tzn FLA zakodowane (zmieniły sie zegary, jest opcja włączenia go przez idrive, ale nie działa, jest błąd przy próbie łączenia z FLA ERROR IN CABD! LOOK AT CABI.ERR AND ERROR LOG.

Opisywaliście, jak to ogarnąć nowym plikiem ssd na stronie 29, lecz coś robię źle ;/

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Kolego mam pytanie. Mam teraz lusterko wsteczne fotochrom , chce zamontowac fotochrom z tym FLA, mam czujnik deszczu i swiatel rls, powiedz mi od jakiego modelu konkretnie szukac lusterka fla? Zalezy mi na fotochromie i fla. Tak jak pisalem mam e61 z grudnia 2006 roku
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Ja również chce się pobawić z tym asystentem świateł przejrzałem wszystkie wpisy na tym forum i już mam ogólny plan jak to zamontować

ale chciałem się jeszcze upewnić czy mogę wziąć te sygnały CAN z tej kostki ?

U mnie nie ma ich w czujniku przy szybie a przeczytałem wcześniej że kable od CAN są koloru czarnego i żółtego więc kolor się zgadza

ksie

https://hosting.photobucket.com/images/i/ksie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To nie jest moim zdaniem CAN. CAN ma przewody koloru zieolnego a drugi zielony z czerwonym paskiem. Tu powinien być w 14 pinowej wtyczce na pinie 1 i 2. Zdjęcie jest nie wyraźne. Wstawiam dobrze, bo coś ci nie szło.

kostka(1).jpg?width=1920&height=1080&fit=bounds

Opublikowano

Dziękuje za poradę udało się zamontować i zakodować ładnie wszystko działa.

Ale mam jeszcze jedno pytanie.

Czy warto zaktualizować sterownik FLA ?

I czy wystarczy tylko ten sterownik czy są jakieś powiązane moduły które też trzeba zaktualizować żeby to miało sens ?