Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od dłuszego czasu coś mnie niepoki.

Po odpaleniu auta, i po przejechaniu około 5 mentrów przez sekundę jest coś w rodzaju " szurania opony o nadkole" i przestaje.

Dzieje się to praktycznie po każdym odpaleniu auta.

W czasie jazdy jest ok.

Słychać to od lewej przedniej strony.

Co to :?: :idea: :?:

Opublikowano
Moze klocek o tarcze przyciera w poczatkowej fazie jazdy? Czy w trakcie tego "szurania" jezeli nacisniesz delikatnie hamulec w taki sposob aby samochod nadal jechal, czy dalej slyszysz podejzany dzwiek?
Opublikowano

Kiedyś, ktoś tutaj na forum napisał że jets to załączenie pompy ABS-u po przekroczeniu jakiejś małej prędkości pojazdu ( pompa ABS-u w e36 jest właśnie po lewej stronie ).

U siebie mam dokładnie taki sam dźwięk od zawsze ;) a znajomy w e32 też ma taki efekt tylko że trwa on nieco dłużej ;)

Opublikowano
Moze piasta koła ??

Może i piasta, ja z mechaniką to tak trochę na opak jestem.

Sprawdzę czy hamulce mogą mieć wpływ, ale wątpie.

Wcześniej ( miesiąc temu) tego nie było, ale jakoś tak wtedy zrobiłem abs, więc może to jest to.

A czy każdy posiadacz abs ma takie " ocieranie " na początku jazdy :?:

Opublikowano

Ja tez nie mam takich objawow "zalaczania" sie pompy abs`u. Jakby sie tak zalaczala to by bylo cos nie w porzadku.

Bardziej stawialbym na piaste albo klocki (nie cofa sie tloczek).

Opublikowano

ja w swoim aucie tez mam ten objaw i juz pisalem że nie jest to żadne ocieranie bo u siebie w aucie zmieniałem klocki opony i koła przy okazji a dźwięk ten nadal jest zawsze po ruszeniu autem z miejsca bo pompa ABSu załącza sie po przekroczeniu 7km/h wystarczy wyłączyc muzykę i delikatnie ruszyć nasłuchująć a każdy to usłyszy jeśli posiada system ABSu i jest on oczywiście sprawny!!

u mnie działa super a zwłaszcza teraz gdy jest ślisko i mocniej przychamuję to od razu pedal hrobocze.....

jeśli chcesz się przekonać to wyciągnij bezpiecznik i przekaźnik od ABSU a zobaczysz że ten odgłos zniknie....