Skocz do zawartości

Kasowanie inspekcji oleju bez kompa. bezpieczne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy to bezpieczne
i co z tą resztą dziurek czy można skasować coś jeszcze np.hamulce. jak wiecie coś więcej na temat kasowania bez kompa dajcie cynk!dzięki
Opublikowano
Zrobiłem drucikiem.żadnych problemów.diody świecą na zielono. chętnie dowiem się czegoś więcej np.jak skasować klocki i ABS.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja sobie sam kasuje już od dawna i nic się nie stało.Ostatnio kasowałem budzik od płynu hamulcowego.

Robię to nie samym kabelkiem,ale tak jak dajan przy pomocy kontrolki.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
jak skasować klocki i ABS.

klocki zgasną jak dasz nowe czujniki lub zmostkujesz kable

ABS sam się diagnozuje więc zgaśnie jak naprawisz to co mu dolega (przeważnie któryś z czujników przy kołach)

Opublikowano

Ja kasuję kontrolki oleju bez ingerencji w jakieś kable, złącza itp. Wystarczy odpowiednio ruszać kluczykiem w stacyjce i używać przycisku od kasowania stanu kilometrów. W tej chwili nie pamiętam tej procedury, ale w internecie jest mnóstwo takich porad. Jest to na pewno bezpieczne i skuteczne rozwiązanie.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Ja kasuję kontrolki oleju bez ingerencji w jakieś kable, złącza itp. Wystarczy odpowiednio ruszać kluczykiem w stacyjce i używać przycisku od kasowania stanu kilometrów. W tej chwili nie pamiętam tej procedury, ale w internecie jest mnóstwo takich porad. Jest to na pewno bezpieczne i skuteczne rozwiązanie.

Pozdrawiam.

aleś teraz palnął ...

też byśmy chcieli mieć auta po lifcie !

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to ja sie podpinam do tematu, wymieniłem olej wcześniej, niż kazał komputer (2 zielone diody świecą) i wskazane było by wyzerować kompa.

Próbowałem metody z kabelkiem, ale nie działa. Czy robię coś nie tak, czy kasowanie w ten sposób działa, ale tylko jak diody zielone pogasną wszystkie?

Opublikowano
No to ja sie podpinam do tematu, wymieniłem olej wcześniej, niż kazał komputer (2 zielone diody świecą) i wskazane było by wyzerować kompa.

Próbowałem metody z kabelkiem, ale nie działa. Czy robię coś nie tak, czy kasowanie w ten sposób działa, ale tylko jak diody zielone pogasną wszystkie?

no dyć mosz wszystko napisane ...

jak masz polftową to kombinacją knefli i zapłonem

jak przedliftową to kabelkiem w gniazdku diagnostycznym

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Robiłem kilka razy tak jak wyżej (gniazdo mam jeszcze pod maską) i nic się nie dzieję.

Może to przez to że zostały mi jeszcze zielone kwadraciki?

Czy kasowanie działa tylko jak wszystkie znikną, czy ich ilość jest obojętna?

Opublikowano
Robiłem kilka razy tak jak wyżej (gniazdo mam jeszcze pod maską) i nic się nie dzieję.

Może to przez to że zostały mi jeszcze zielone kwadraciki?

Czy kasowanie działa tylko jak wszystkie znikną, czy ich ilość jest obojętna?

Próbowałeś na zamkniętych wszystkich drzwiach?

Ilość kwadracików do kasowania nie ma nic wspólnego. Prędzej wykasowanie z błędem może coś takiego narobić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zawsze robiłem na otwartych drzwiach, myślałem że to nie ma nic do rzeczy, zaraz z ciekawości skocze zobaczyć :)
Opublikowano

Pozdrawiam.

aleś teraz palnął ...

też byśmy chcieli mieć auta po lifcie !

spokojnie...

nic nie palnąłem tylko wypowiadam się na temat.. moja E39 jest przed liftem więc nie wiem czemu krzyczysz.. sposób na kluczyk działa, ale przepraszam, że uraziłem.

Opublikowano
ja robiłem przy otwartych drzwiach i myśle że to niema nic wspólnego ze nie kasuje i że masz jeszcze dwie sielone też raczej nie. ja na wyłączonym zapłonie założyłem kabelki włączyłem zapłon(bez uruchamiania silnika) poczekałem aż zapalą się cztery zielone (ok 10 sek) i sprawa była załatwiona.
Opublikowano

spokojnie...

nic nie palnąłem tylko wypowiadam się na temat.. moja E39 jest przed liftem więc nie wiem czemu krzyczysz.. sposób na kluczyk działa, ale przepraszam, że uraziłem.

nie krzycze ale właśnie Twoja wypowiedź jest nie na temat bo w przedliftowym nie wykasuje bez kabelka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Próbowałem z otwartymi i zamkniętymi drzwiami i nic, jak świeciły dwa kwadraciki tak świecą dalej :(
Opublikowano

może nie masz masy ?

zrób kabelkiem połączenie 7 i 19 pinu i idź włączyć zapłon

poczekaj pare sekund aż się wszystkie oświecą

a kasowanie inpekcji trwa około 14 sekund

Opublikowano

A co do kontrolki klocków, to tymczasowo pomaga odczekanie ponad minuty z kluczykiem w pozycji 2 (tzn. jak palą się wszystkie kontrolki) - czasem też trzeba miec przy tym wciśnięty hamulec. Sam tak kilka razy unicestwiłem kontrolkę klocków, ale teraz już się nie da, a i tak czeka mnie wymiana klocków i czujników.

Kontrolkę ABSu i kontroli trakcji u siebie kasowałem kompem, a u brata gasła sama po przejechaniu kilku metrów, więc to chyba zależy od błędu jaki złapie komputer.

Opisy kasowania insepkcji olejowej i "zegarka" są w dziale zrób to sam. W swojej przedliftowej zawsze kasuję na zamkniętych drzwiach i potwierdzam słowa poprzedników, że czasem lepiej znaleźć dobrą masę gdzieś na budzie niż z kostki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kurczę, sprawdzę raz jeszcze jutro to kasowanie, a jak nie to jeżdżę z tym dalej, szkoda nerwów. :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co do kasowania inspekcji poprzez zegary to kolega ma trochę racji.

Znajomy ma z '99r(przed-lift) z zegarami z dwoma guzikami ,duże BC i po wymianie oleju w zakładzie trudniącym się tym skasował mu inspekcję poprzez zegary.Pytałem się kumpla jak to robił,ale mówił mi ,że nie przyglądał się i nie wie jak mechanik tam gmerał(typ człowieka który jest zadowolony jak ktoś mu wszystko zrobi :? )

ec2Wze6.jpg
  • 7 lat później...
Opublikowano
Mam takie pytanie, po skasowaniu inspekcji olejowej świeci się tylko jeden zielony kwadracik. Czy coś źle wykasowałem, że nie zapaliły się wszystkie?