Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Kiedy powinno się sprawdzać olej ? Szukałem trochę i jedni piszą że na całkowicie zimnym silniku bo cały olej spłyną do misy olejowej, a inni że powinno się nagrzać silnik do temperatury roboczej, zagasić i odczekać 5 minut i wtedy sprawdzać.

U mnie przy pierwszym sposobie olej jest na maximum, natomiast przy drugim 1 mm nad minimum. Który sposób jest właściwy ?

Opublikowano
olej najlepiej jest sprawdzac np po nocy. CAŁY olej zleci do miski olejowej i masz wiarygodny pomiar, oczywiscie samochod musi stac na plaskiej powierzchni.
Opublikowano
Bez znaczenia, czy na zimnym czy na ciepłym, ale powinno się chwilę odczekać 5 - 10 minut po zgaszeniu silnika.
Opublikowano
To jeszcze z podstawowych pytań - ten bagnet trzeba tak żwawo pociągnąć, czy jest jakiś subtelny mechanizm odblokowujący??

Trzeba mocniej pociągnąć :D Co do kontroli ilości oleju to powinno się zagrzać silnik,zgasić i odczekać conajmniej 2 minuty aby olej zebrał się w misce olejowej.Auto powinno stać na równej nawierzchni.Stan powinnien być między min. a max. Różnica pomiedzy wskażnikami wynosi ok 1l. :D

Opublikowano
pociągnij normalnie z wyczuciem oczywiście żeby się nagle dwa nie zrobiły, część w ręku reszta w silniku. Ja sprawdzam zawsze 10-15 minut po zgaszeniu silnika, na ciepłym. Jeżeli wtedy będzie odpowiedni stan to na zimnym po nocy tym bardziej.
Opublikowano
To jeszcze z podstawowych pytań - ten bagnet trzeba tak żwawo pociągnąć, czy jest jakiś subtelny mechanizm odblokowujący??

Żwawo.

A do sprawdzenia poziomu oleju ważne jest to, żeby silnik przed sprawdzeniem pracował do pełnego rozgrzania.

Jesli wyłaczysz silnik, w którym olej nie był do konca rozgrzany może on nie spłynąc do miski.

Opublikowano
no i bardzo ważne - równe podłoże! wystarczy by samochód stał na minimalnie nierównym podłożu i już na bagnecie zacznie pokazywać bzdury.