Skocz do zawartości

2.0d Kolektor ssący

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
To chyba je usune jednak ;-)
  • 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 113
  • Wyświetleń 18,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Szybkie pytanie. Myślę żeby usunąć klapki w moim 2.0 LCI 2007, czy w moim przypadku muszę kupić zaślepki, czy ,może tylko wyjąć klapki a pozostawić ośkę, bo wydaje mi się że mogę tak to zrobić.
Opublikowano
W takim razie w 2.0d 177km trzeba wymieniac tez te klapki lub je demontowac ?
Będziesz Miał Wszystko
Opublikowano
demontować trzeba, ale czy takie zaślepki będą ok ?

http://allegro.pl/show_item.php?item=2946368613

kurde :// myslalem ze 2.0d ten problem nie dotyczy ... a jezdze juz jakis czas i nie pomyslalem o tym dopiero przez ta nagonke na forum zaczalem sie zastanawiac ..

Będziesz Miał Wszystko
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
demontować trzeba, ale czy takie zaślepki będą ok ?

http://allegro.pl/show_item.php?item=2946368613

Te zaślepki pasują do M47N2 163 KM, do N47 nie.

Opublikowano
no właśnie tka mi się wydawało. A może u mnie wystarczy tylko wyjąć klapki i włożyć ośkę z powrotem ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
no właśnie tka mi się wydawało. A może u mnie wystarczy tylko wyjąć klapki i włożyć ośkę z powrotem ?

U was wystarczy zdemontować je i żadnych zaślepek nie potrzebujecie, na filmie dobrze to widać.

http://www.youtube.com/watch?v=lKVW1nCOKeI

http://www.youtube.com/watch?v=feKa4Pdg7Ls

Opublikowano
oglądałem to ale z tego filmu nie wynika czy ośka wraca na miejsce bez klapek. Bo jak inaczej to uszczelnić ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Na drugim filmie widać że można pościągać wszystkie klapki a samą ośkę z powrotem wsadzić.
Opublikowano
ok rozumiem. Pewnie jeszcze jakieś uszczelnienia zostają między kanałami kolektora.
Opublikowano

Witam wszystkich zatroskanych klapkami w kolektorze :( .

Kupiłem beemkę w grudniu 2012 w Niemczech. Jest to E61 LCI 502d A Touring, N47, PX31, z 11.2008 i do tego 163KM (choć po VIN to powinno być 177, lecz jest 163). Mam książkę serwisową, ale podchodzę do tego z pewną dozą niedowierzania. Wiec tak naprawdę nie wiem co mam :? .

Od kilku dni czytam o kolektorze ssącym i włos mi się coraz bardziej podnosi na głowie. Tym bardziej, że zacząłem do postu "Kolektory ssące w 3.0d"; Przeczytałem także jeszcze ze dwa inne posty i mając prawdopodobnie przejechane ok. 182kkm sądzę, że powinienem zajrzeć co jest w mojej beemce. Czytając uważnie wszystkie wskazówki, powinienem sobie dać radę ze zdjęciem kolektora i dokonaniem diagnozy, lecz mam podstawowe pytanie?! .Czy jest konieczne odłączenie akumulatora na czas demontażu kolektora :!: .

Otóż mam automat - tzn. septronik, Czytałem gdzieś, że po odłączeniu akumulatora, nastąpi zblokowanie skrzyni i nawet ponowne przyłączenie aku, jej nie odblokuje. Jak dobrze zrozumiałem, to trzeba będzie zdejmować obudowę przy dźwigni biegów (joysticku) i coś tam przesuwać śrubokrętem. Wolałbym tego nie próbować. Wiec proszę, was o poradę. Zaś tych co zdejmowali aku. pytam, czy po podłączeniu zasilania, nie wyskoczyły im jakieś błędy na komp :x .

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

nie musisz sciagac jak nie chcesz.

wystarczy wyjac kluczyk.

Opublikowano

Dzięki robert 0707.

W takim razie zostaje mi przygotować narzędzia i garaż i brać się do roboty. :lol:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
robota jest naprawde przyjemna i latwa. uwazaj tylko zeby nic do cylindrow nie wpadlo :mrgreen:
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
ok rozumiem. Pewnie jeszcze jakieś uszczelnienia zostają między kanałami kolektora.

No właśnie , usunięcie samych klapek to najmniejszy problem w N-47 , pozostaje jeszcze uszczelnienie wynikające z tych luzów osi .

Próbował ktoś skutecznie ten problem jakoś rozwiązać , nie wymieniając na nowy :wink: ?

Oś klapek można odłączyć od napędu ( silniczka)i unieruchomić , dobrze odtłuścić i może uszczelnić dobrym silikonem ?

Opublikowano

Silikon raczej opada.

Ja sobie to wyobrażam tak, że wyciągam klapki i wkładam ośkę z powrotem i nawet jej nie odłączam od mechanizmu. Chodzi tak jak by były klapki ale to tylko moja teoria. Rozbiorę to zobaczę.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Tak jak pisałem ,samo usunięcie klapek w N-47 to prościzna . Na aktywnej ,ruchomej osi jak rozwiążesz problem z szczelnością ( chyba że nie masz zamiaru nic z tym robić , a powinieneś ) ?

Ruchoma oś jak niema klapek jest nam nie potrzebna , a wręcz przeciwnie utrudni, skomplikuje uszczelnienie ( likwidacja tych luzów ).Turbina ma dmuchać do cylindrów , a nie z powrotem w powietrze .

Ja wychodzę z założenia -jak coś robić to dobrze ,z głową .Jak się nie da lub nie umiem, to trzeba kupić nowy .

Zostawiać kolektor w takim stanie , z takimi nieszczelnościami to dla mnie nie akceptowalne :nienie: .

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
zamontowac zaslepki i wyrzucic klapki w caloswci. no i po problemie
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
zamontowac zaslepki i wyrzucic klapki w caloswci. no i po problemie

Kolektor w silniku N47 wygląda zupełnie inaczej niż np. twój i nie ma do niego żadnych zaślepek.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
Zwłaszcza pod względem konstrukcji mechanizmu klapek .
Opublikowano
Doczytałem sie na forum, że nowsze beemy CLI mogą nie mieć tych klapek. Kupiłem E61 2.0 D, produkcja 04.2009, manual. Mam te cholerne klapki czy nie ???
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kupiłem E61 2.0 D, produkcja 04.2009, manual. Mam te cholerne klapki czy nie ???

Masz takie jak na filmie. http://www.youtube.com/watch?v=lKVW1nCOKeI

Opublikowano
Bmw nigdy się nie przyznało do "problemu klapek" więc nic dziwnego że tak jest napisane.