Skocz do zawartości

320d - Problem z dymieniem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie.

To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Z góry zaznaczam że jestem całkowitym laikiem :?

Sprowadziłem niedawno dla własnego użytku E46 kombi touran 320d z 2001r. Samochód używam bardzo sporadycznie gdyż korzystam ze służbowego i niedawno zauważyłem że strasznie dymi.Dym pojawia się po jakiejś minucie. Jest koloru białego(tak mi się zdaje) i ma taki specyficzny gryzący zapach. Zauważyłem także że rura wydechowa jest na końcu mokra, moim zdaniem jest to woda. Problem znika po rozgrzaniu silnika tak mniej więcej po przejechaniu 5-10km, gdy silnik złapie odpowiednią temperaturę. Wszystko wtedy jest już ok. Co może być przyczyną takiego stanu? Autko używam bardzo rzadko, mniej więcej raz w tygodniu albo i rzadziej z wyżej wymienionych przyczyn. Dodam jeszcze że samochód trzymam na dworze.

Z góry dziękuję za wskazówki i pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano
sprawdź końcówki wtryskowe paliwa być może są uszkodzone pozdrawiam
Opublikowano
Witam wszystkich serdecznie.

To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Z góry zaznaczam że jestem całkowitym laikiem :?

Sprowadziłem niedawno dla własnego użytku E46 kombi touran 320d z 2001r. Samochód używam bardzo sporadycznie gdyż korzystam ze służbowego i niedawno zauważyłem że strasznie dymi.Dym pojawia się po jakiejś minucie. Jest koloru białego(tak mi się zdaje) i ma taki specyficzny gryzący zapach. Zauważyłem także że rura wydechowa jest na końcu mokra, moim zdaniem jest to woda. Problem znika po rozgrzaniu silnika tak mniej więcej po przejechaniu 5-10km, gdy silnik złapie odpowiednią temperaturę. Wszystko wtedy jest już ok. Co może być przyczyną takiego stanu? Autko używam bardzo rzadko, mniej więcej raz w tygodniu albo i rzadziej z wyżej wymienionych przyczyn. Dodam jeszcze że samochód trzymam na dworze.

Z góry dziękuję za wskazówki i pomoc.

Pozdrawiam.

układ wydechowy jest zimy odpalasz auto spaliny są ciepłe układ sie nagrzewa i skrapla sie woda powodując parę wodną... nie przejmuj sie tym :cool2: każdy dieselek tak ma :cool2:

Opublikowano
układ wydechowy jest zimy odpalasz auto spaliny są ciepłe układ sie nagrzewa i skrapla sie woda powodując parę wodną... nie przejmuj sie tym :cool2: każdy dieselek tak ma :cool2:

Zwłaszcza odpalany raz na tydzień :D Raczej napewno wszystko ok

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje koledzy za odpowiedź. Mam nadzieję że jest jak mówicie :wink: nie chcę go sprzedawać bo uwielbiam takie samochody a po drugie nie chciałbym już od razu jechać do mechanika :)

Pozdrawiam

Opublikowano
sprawdź końcówki wtryskowe paliwa być może są uszkodzone pozdrawiam

Jak by coś było nie tak z wtryskiwaczami to samochód by kopcił na czarno, biały kolor to raczej para;) niema sie czym martwić. Mi po dopaleni rano samochód kopcił na szaro wymieniłem odmę i mam spokój;)

Opublikowano
Zainteresuj się stanem płynu chłodzącego. Jeśli go nie ubywa to znaczy, że nie ma się czym martwić. U mnie również pojawia się biały dymek po odpaleniu i gryzący zapach. Wcześniej pojawiała się straszna chmura białego dymu. Wtedy była do wymiany uszczelka pod głowicą, chłodniczka spalin i dla pewności pompa wody. Ale mi ubywało płynu i to w zastraszającym tempie.
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam!

Mi właśnie ubywa płyn w zastraszającym tempie...!

Czy może to być termostat zaworu EGR? Czy raczej chłodniczka spalin? I jak to zweryfikować?

Wymieniałem dwa tygodnie temu pompę wody, mechanik zalał nowy płyn ale po dłuższej jeździe na

autostradzie i po nocy rano pojawiła się kontrolka niskiego stanu cieczy chłodzącej.

Uzupełniłem płyn ale zauważyłem że po odpaleniu auto strasznie dymi. Przejechałem ok 50km i znów zapaliła

się kontrolka :/

Może ktoś pomoże?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Oleju nie przybywa? Może ciec z termostatu egr, z chłodniczki, z wszystkiego..a jak zweryfikować? Odpalić silnik, rozgrzać go i patrzeć skąd cieknie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Zainteresuj się stanem płynu chłodzącego. Jeśli go nie ubywa to znaczy, że nie ma się czym martwić. U mnie również pojawia się biały dymek po odpaleniu i gryzący zapach. Wcześniej pojawiała się straszna chmura białego dymu. Wtedy była do wymiany uszczelka pod głowicą, chłodniczka spalin i dla pewności pompa wody. Ale mi ubywało płynu i to w zastraszającym tempie.

Widzę , że kolega przerobił temat ubywającego płynu chłodniczego .

Ja walczę z tym problemem już od dłuższego czasu ;[

Pompę wody wymieniłem , oringi/uszczelki gdzie się dało , węże sprawdzone , a on jak pił tak pije ...

Uszczelki nie robiłem bo po prostu nic nie wskazuje na uszczelkę ;[

Opublikowano
Sprawdzałeś chłodniczkę spalin? Jeżeli porobiłeś to co napisałeś i nadal pije to bankowo chłodniczka spalin.
Opublikowano
Witam. Mam podobny problem ale mój zaczyna dymić na biało na wolnych obrotach jak się zagrzeje gdy dłużej stałem w korku przy wysokich temperaturach na zewnątrz. Byłem na wakacjach. Ulice zatłoczone więc staliśmy w korku i nagle zaczął kopcić na wolnych obrotach z wyraźnym zapachem oleju. Kiedy wyjechaliśmy z korka i rozpoczęła się normalna jazda auto przestało kopcić. Nawet jak później robiliśmy przerwy na trasie nie wyłączałem silnika i nie kopcił. Turbina normalnie "gwiżdże"(przynajmniej ja nie słyszę różnicy). Przyznam bez bicia, że usunąłem katalizator ponieważ rozpadł się w środku. Ktoś ma na to jakiś pomysł?
Opublikowano

troche zle podejscie wymieniac uszczelke pod glowica odrazu.. ja wymienilem chlodniczke spalin (kupilem uzywke za 50 zl z allegro!) i przestalo... a mialem tak ze jak zalewalem na full to po 5km drogi nie bylo juz nic. uszczelke raczej wymiania sie na koniec ;p

Opublikowano
To moje pierwsze bmw i w pierwszym momencie nie przyszło mi do głowy, że to może być chłodnicza. Akurat w moim przypadku wymiana uszczelki na pewno nie zaszkodziła bo był na niej ślad, że również puszczała.