Skocz do zawartości

Pęknięta klamka zewnętrzna, czy jest taka sama jak w e38?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, ostatnio chciałem otworzyć drzwi od kierowcy, niestety mi się to nie udało, klamka została mi w ręku :x i teraz moje pytanie brzmi, czy od e38 pasuje? Czy jest możliwość przełożenia tylnej klamki do przednich drzwi? Wydają się takie same. Z góry dziekuję za pomoc!
Opublikowano
witam, przerabiałem ostatnio ten temat klamki są takie same jak w e 38 możesz zamienić z przodu do tyłu i odwrotnie. mnie udało się kupić pod kolor i znalazłem właśnie z e 38 pasuje podpowiem ci jeszcze że lepiej ściągnąć boczek bo łatwiej przesunąć zabezpieczenie powodzenia
Opublikowano
Dzięki bardzo, chyba przełożę póki co z tyłu na przód i postaram się znaleźć coś w kolorze, myślę że takie rozwiązanie będzie najlepsze, bo z tego co czytałem gdzieś na forach to łatwiej o klamkę do tyłu a nie każdy orientuje się że klamki są takie same. Jeśli chodzi o ściąganie boczków to dużo przy tym roboty? Wiem, że w przednim są dwie śrubki, które trzeba odkręcić przed ściąganiem z zatrzasków, jak to wygląda z tyłu?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przód i tył budowa taka sama ale z przodu jest przecież wkładka do kluczyka.A czasami się przydaje wiec nie pozbywał bym się tego.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Przód i tył budowa taka sama ale z przodu jest przecież wkładka do kluczyka.A czasami się przydaje wiec nie pozbywał bym się tego.

Ale nie ma możliwości rozbrojenia samego uchwytu podnoszonego od części z wkładką? Pytam tak na zaś bo przy tych mrozach to każdemu może zostac klamka w ręku więc warto wywęszyc temat na przyszłośc. :mrgreen:

Pzdr.

Opublikowano
uchwyt z który łapiesz z tylną podstawką do którego jest przymocowany jest rozbieralny. a wyjmując cały zestaw wkładka zamka zostaje w drzwiach
Opublikowano
Właśnie taki miałem zamiar, przełożyć sam uchwyt z tyłu do przodu, nie wymieniając tego elementu w który wchodzi wkładka zamka. Zrezygnowałem z rozbierania tylnych drzwi, gdyż udało mi sie znaleźć właśnie tylną klamkę w kolorze :) Poczekam te parę dni aż dojdzie i zabieram sie za przekładanie:) tylko przy dzisiejszej pogodzie i przedświątecznej gorączce ciekawe czy te parę dni czekania nie przerodzi sie w tydzień albo i więcej:/ no ale cóż, życie... Dzięki bardzo wszystkim za pomoc!!!
Opublikowano
Właśnie był listonosz i klamka o dziwo dosyć szybko dotarła :D Teraz mam kolejne pytanie, jak wyciągnąć przednią klamkę? Rozumiem że trzeba ściągnąć boczek i co dalej? martog pisał coś o jakimś zabezpieczeniu, czy po zdjęciu boczka będę wiedział o jakim zabezpieczeniu mowa? Chciałbym zdobyć jak najwięcej informacji zanim się do tego zabiorę. Znalazłem też gdzieś w internecie, że da rade wyciągnąć klamkę bez ściągania boczka, lecz nigdzie nie jest to wystarczająco jasno opisane. Czy mógłby mi ktoś po kolei napisać w jaki sposób najłatwiej można wyciągnąć a potem włożyć tą klamkę?
Opublikowano
dzisiaj to ćwiczyłem jest sposób żeby ją wyjąć bez ściągania baczka drzwi ale szkoda nerwów( lepiej zdjąć boczek). . trzeba przesunąć do przodu blaszkę która trzyma klamkę. aby to zrobić należy podnieść zabezpieczenie tej blaszki którego nawet nie widać i wtedy ją przesunąć. aby nie ściągać boczku to nad zamikem od strony słupka jest jajowata zaślepka którą trzeba wydłubać i tam widać część tej blaszki(zabezpieczenia klamki). jak ją już przesuniesz to klamka wychodzi od dołu na zewnątrz z całą kasetą.
Opublikowano
Klamka wymieniona, wszystko działa jak powinno :D dziękuję wszystkim za pomoc i Wesołych Świąt :)