Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Samochód swój kupiłem w sierpniu 320D 163KM ale niestety pojeżdziłem nim około miesiąca i miałem dośc poważny wypadek (nie z mojej winy :) ) ale uszkodzeniu uległa głównie karoseria. Wtedy spalanie kształtowało się około 6l/100km. Gdy odebrałem w tamtym tygodniu samochód po naprawie i po przejechaniu już około 500km spalanie nie mogę zejść poniżej 8l/100km.

Woże w bagażniku około 120kg dla lepszej przyczepności.

Zrozumiałbym około 0,5l do 1l więcej ale nie ponad 2l.

Czy to normalne że w zimę więcej pali? Czy u Was też skoczyło jakoś znacząco spalanie gdy pojawiły się mrozy czy może jednak coś po tym wypadku się po przestawiało? :?:

• Odpowiedzi 175
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak,a w automacie w jeździe miejskiej komputer pokazuje mi juz 9.4 a będzie jeszcze więcej
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Woże w bagażniku około 120kg dla lepszej przyczepności.

A to Ci numer... Słyszałem, że np do Transita wkładali obciążenia dla lepszej przyczepności, ale nie znałem nikogo kto by takie kombinacje uskuteczniał w BMW ;)

Opublikowano
U mnie zuzycie latem to ok 5.8 do 6,1 a zimą 6,0 do 6,5 wiec srednio pali wiecej 0,6 litra/100km ale 2 litry to troszke duzo.Moze poprostu wiecej jezdzisz po miescie i nie sugeruj sie kompem bo te wskazania niekoniecznie sa dokladne,u mnie latem komp zaniza zuzycie ok. 0.3 litra a zima odwrotnie zawyza jakies 0.3 litra,najlepiej to sprawdzic "domowym sposobem" zalej do pelna i sprawdz ile Ci spali po przejechaniu np. 500km wtedy faktycznie sie dowiesz ile auto pali :D :cool2:
icon4.png
Opublikowano
U mnie zuzycie latem to ok 5.8 do 6,1 a zimą 6,0 do 6,5 :

Mega lol :D :D :D

Opublikowano

Moja 320D po chipie spalała min 6,8l/100km a max 8,5l/100km dotyczy okresu ciepłego

Tamtej zimy, czyli przed chipem, nie przekroczyła nigdy 8.5l/100km ale nie zchodziła poniżej 7,2l.

Wyniki realne przeliczane i porównywalne z komputerem.

Opublikowano

120kg w bagazniku bo mnie zima na letnich 18 zaskoczyła i musiałem dociążyć jakoś tył bo była tragedia :D

Teraz wyjmę i zobaczę bo napewno ma ciężej i to też się przekłada na spalanie.

Wlałem pod korek przedwczoraj i 7,9 srednia wyszła więc troszkę mniej niż komputer pokazywał i to większość ślizgania była na letnich i trochę musiałem się nacieszyć jak odebrałem po naprawie więc trochę ostrzej pojeżdziłem więc napewno przyczyniło się to :D

Dzięki za informację :cool2:

Opublikowano
Wyjątkowo mało wam palą te 320d :) Chyba tylko po trasach jeździcie i to 100 km/h. Ja średnie w e91 320d miałem na poziomie 8.2 l/100km, oczywiście zwykła jazda, zupełnie nie zwracając uwagi na ekonomizer. Gdybym miał się starać jeździć oszczędnie to może litr bym zaoszczędził.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

325d lato - 9 (mniejsze korki, szybciej), obecnie ponad 11 :x - tylko miasto 25km do i z roboty.

Porownujac z z4 zdecydowanie w Dieslu spalanie zima wzrasta bardziej niz w benzynie.

Dzis wracalem Corolla 2.0d - przy jedzie miejskiej bez wlaczenia spalinowego dogrzewania wkaznik temperatury osiaga 1/4 maksymalnego stanu zamiast 1/2 :shock:

Ciekawe jak jest w BMW - niestety nie mam wskaznika w Dieslu :?:

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
Moje 3.0d Aut. teraz pali 10-11l (70% trasa 30% miasto) porównania do ciepłego okresu w roku narazie nie mam. Na początku w te cieplejsze dni bez mrozów wychodziło średnio 9,5l-10l
Opublikowano
Podziwiam niskie przebiegi niektórych forumowiczów, moja 318D po chipsie, w mieście na krótkich, nie przekraczających 10 km odcinkach, w korkach (np w ostatni poniedziałek 5 km jechałem przez 1,5 h w mega korku) spala 10l, latem w mieście nie schodziłem poniżej 8,5l. Zatem domyślam się, że te rewelacyjne wyniki:
U mnie zuzycie latem to ok 5.8 do 6,1 a zimą 6,0 do 6,5
to koledzy osiągają pokonując dłuższe trasy z optymalną prędkością.
Opublikowano
Podziwiam niskie przebiegi niektórych forumowiczów, moja 318D po chipsie, w mieście na krótkich, nie przekraczających 10 km odcinkach, w korkach (np w ostatni poniedziałek 5 km jechałem przez 1,5 h w mega korku) spala 10l, latem w mieście nie schodziłem poniżej 8,5l. Zatem domyślam się, że te rewelacyjne wyniki:
U mnie zuzycie latem to ok 5.8 do 6,1 a zimą 6,0 do 6,5
to koledzy osiągają pokonując dłuższe trasy z optymalną prędkością.

No dokladnie,co drugi dzien robie 220km z czego 190km po autobanach wiec stąd takie zuzycie :cool2:

po miescie pewnie kolo 8l/100km by wyszlo ale tego to juz nie moge sprawdzic :D

icon4.png
Opublikowano
Chciałbym takie mieć. W lecie :)

To noga z gazu albo wyprowadz sie z Warszawy :lol:

icon4.png
Opublikowano

Witam

E91 320d

W lecie przy normalnej jezdzie (okolo 140/160) spalanie bylo na poziomie 7,2. Teraz gdy jest zima i jezdze duzo wolniej spalanie jest na poziomie 8,2.

Pozdr

Opublikowano
Witam, u mnie w lato beemka palila miasto/trasa - 7l-7,7l/ 5l-6,2l, teraz jest cholerna zima i sniegi w meisice pali nawet 9l....;/trasa w zasadzie bez wiekszych zmian...ok 6l...
Opublikowano
Chciałbym takie mieć. W lecie :)

To noga z gazu albo wyprowadz sie z Warszawy :lol:

To drugie już chyba bardziej realne :)

virus by Masters - 190km, 395Nm
Opublikowano
No a już myślałem, że z moją 320D w automacie jest coś nie tak. Ja mam teraz spalanie na poziomie 12 l ale jeżdżę na krótkich trasach po centrum Poznania więc chyba to normalne.
Opublikowano

Wrocław trasa ok 1-5 km wychodzi 11,3l troche duzo ale korki tak sobie tlumacze

jak tylko wyjade za miasto srednia spada.... i to mnie pociesza ;)

Opublikowano

No!! W końcu jacyś normalni kierowcy bliżej mojej średniej :)

Dzięki Panowie, że jesteście, kocham Was!! :mrgreen:

virus by Masters - 190km, 395Nm
Opublikowano
no widze ze nie jestem sam bo wszyscy pisali ze po 8, 9 litrow im pala ale pewno w malych miasteczkach.Ja caly czas po centrum lodzi jezdze i mam 12l .E90 320D manual