Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , mam e39 525d z 2003 roku i wydaje mi się że troche dużo pali , więc chciałem porównać moje spalanie z innymi użytkownikami tego modelu , dodam jeszcze ze mam automatyczka skrzenie biegów bo troche to pewnie zmienia zużycie paliwa. No więc moja 525d na krótkich odcinkach po mieście pali dobre 10l/100km , na trasie przy spokojnej jezdzie około 100km/h pali mi w granicach 7L +- 0,5L . W zeszłym roku w czasie wyjazdu nad morze po naszych drogach w sumie udało mi sie zrobić jakieś 900km na baku więc wydawało mi sie to za niezłe osiągniecie ale w tym roku jechałem przez niemcy autostradami i auto spaliło mi dużo więcej , około 9L/100km a nie jechałem wcale 200km/h a raczej w okolicach 160km/h , i wydaje mi sie że jest to dużo i był bym wdzięczny jak by ktoś sie podzielił swoimi obserwacjami . Dodam jeszcze że mialem i 530d w automacie po lifcie i wydaje mi sie że paliła tyle samo albo nawet mniej , a jeszcze wczesniej mialem 530d przed liftem która co prawda troche gorzej jechała ale paliła dużo mniej bo na autostradzie przy jezdzie około 170km/h zrobiłem 1000km na baku . A tutaj mam niby mniejsza pojemność staram się jeżdzic oszczędnie a za nic mi to nie wychodzi :) , co wy na to
Opublikowano

bracik sprzedal niedawno omegę z tym silnikiem i też automat -- spalanie mial identyczne minimum 10 w mieście a 7 na trasie

co do pojemności to są to identyczne silniki a zawsze mocniejszy przy podobnej jeździe jest wstanie spalić mniej

Opublikowano

Bo wbrew obiegowym regułom, nie jest powiedziane, ze mniejszy silnik mniejszej mocy spali mniej. Wręcz przeciwnie. Kwestia optymalnego obciazenia silnika. e39 to dość ciezke auto i silniki o wiekszej mocy radzą sobie lepiej i mniej spalają.

Powiem od siebie, że opony mają ogromny wplyw. Po zmianie z Dunlopów na Nexen, auto pali srednio litr wiecej.

Opublikowano
No własnie ja nie mam TDS jak omegi tylko common rail w sumie ten sam silnik co 530d identyczny i ten sam co w E60 był montowany . No też o tym myślałem że 525d musi wiecej sie napocić niz 530d , ale musze powiedzieć że nie odczuwam jakoś bardzo róznicy a miałem dwie 530d wcześniej . No cóż może faktycznie tak jest . Co do opon to teraz mam zimowki i jest podobnie ,w ogole jeżdze na oryginalnych kolach 16" i opony 225 więc na to bym chyba nie zwalał raczej zastanawiam sie czy nie ma jakiejś innej przyczyny tego spalania ale jakiej to nie wiem , może jakieś macie pomysły i może ktos ma 525d dla porownania
Opublikowano

O ile mi wiadomo, to Omegi mialy silnik od 525tds...

ja ale do 2000r

a bracik miał z grudnia 2003 ...

2,5 DTI

Opublikowano

No wiesz, przy malych predkosciach jadąc jednostajnie np. 100kph, to 525d z pewnością spali mniej. Ale na autostradzie, czy przy dynamicznej jezdzie w trasie wynik moze byc podobny, albo i na korzyść 530d.

Przediagnozuj sobie motor. Może przepływke masz do wymiany, moze powietrza nie dostaje optymalnie, moze ktoryś wtrysk delikatnie leje. Ale we wszystkim byś czuł konsekwencje - dymienie/brak mocy/trudnosci z odpaleniem, itp.

Opublikowano
błedów w silniku nie mam w zasadzie ostatnio cos mi sie pojawia ze świecami żarowymi , podejrzewam że któraś pada ale to nie wpływa na zuż paliwa , a odpala na dotyk , wtryski są w normie , maxymalny odchyłek od normy do -2,5 na pierwszym , ale norma jest od -4do+4 tak pisze w GT1 TIS . Jedyne co podejrzewałem to wydaje mi sie że mam pekniete złacze elestyczne na wydechu , zewnetrznie wyglądaja ok ale w miejscu gdzie sie kończy plecionka w strone wydechu mam lekko okopcone na czarno wieć podejrzewam nieszczelność ale czy to może mieć wpływ ?
Opublikowano

WItam

Ja mam 525D 2002 tyle ze manual. Na autostradach pali mi max 7.2l przy 160 km/h (swego czasu duzo jezdzilem z Kolonii do Polski). Po Polsce w trasie 120/130 km/h pali mi ok 6.5l /100km. Z czego na niemieckiej ropie spala srednio ok 0.3l mniej niz na polskiej. Najwiecej na baku zrobilem 1050 km.

Opublikowano

525 w automacie dziennie trasa 250 km, z czego 230 km to autostrada czasami przykorkowana - do 10 minut opóźnienia - prędkość przelotowa 160 km/h, obciążenie kierowca + pasażer, spalanie 7,8L/100km.

Wyładowany po sam dach, bo kombi, z 4 ludziami prędkości od 160 km/h wzwyż, spalanie 8,0L/100km - tylko na chelmutowskiej ropie, bo na polskiej wychodzi 9L. Teraz jadąc do Niemiec w Polsce tankuję tylko tyle, żeby dojechać do najbliższej stacji benzynowej w DE.

Potwierdzam też wpływ opon na zauważalne zwiększenie zużycia paliwa nawet do 1,2L/100km (tak miałem na Pirelli P coś tam).

Opublikowano
No fakt że mi na autostradzie tyle spaliła ale auto było też obładowane jak to na wakacje i jeszcze mialem bagażnik na dachu więc może to i sie przyczyniło , ale z tego co piszecie to do 10l wam raczej nie dochodzi , a mi na codzień tak pali , tyle że jak juz pisałem krótkie odcinki po mieście i może dlatego . Ale w weekendowe wycieczki z rodzinka przy naprawde spokojnej jezdzie spala mi te 7-8L/100km i tak sie zastanawia czy to nie dużo a jeżeli zgadzacie sie ze mna że dużo to jaka może być przyczyna , no chyba że one tak pala i jest normalne a ja szukam dziury w całym :)
Opublikowano
Jak dawno nie wymieniales to filtr powietrza ma tez niewielki wplyw na spalanie,przyjrzyj sie jak wyglada.Te paki na dachu tez zwiekszaja sporo spalanie zwalszcza jak szybko jedziesz (wieksze opory powietrza). Mi w miescie tez pali ponad 9l.
Opublikowano
No jeżeli chodzi o filtry to wymieniam regualrnie , aktualny ma może z miesiąc . Ja mieszkam w małej miescinie i w sumie auto na tych krotkich odcinkach nawet nie nie zagrzeje wiec myśle że ma prawo tyle spalić . Z tego co piszecie to jest duża różnica między manualem a automatem . Co do paliwa to też to zauważyłem że na paliwnie z niemiec auto mniej pali i to każde , no nic będę nie długo jechał do Belina to sprawdzę ile mi wyjdzie . No i przydało by się jeszcze opini innyc posiadacz 525d dla porównania
Opublikowano
Czyli wszystko masz ok. W trasie bagaznik podnosi spalanie, w małym miescie na niedogrzanym silniku rowniez swoje spali (btw. mnie byloby szkoda silnika i rzadko sie u mnie zdarza, ze gasze zimny silnik - prędzej czy pozniej odbije Ci się to na wtryskach i być moze nie tylko)
Opublikowano
No to co z tym zrobić , jak temu zapobiedz , nie poto mam auto żeby chodzić na piechotę:) . Jest webasto ale ono włacza sie dopiero poniżej 7stopni po odpaleniu silnika , ale zauważyłem że w niektorych e39 webasto załącza sie po otwarciu auta juz ale u mnie nigdzie nie moge znależć tej funkcji może ktoś coś o tym wie .
Opublikowano
No chyba tak :) Ale mam rodzine i duzego psa więc duże kombi jest niezbedne , zreszta od lat jezdze juz tylko E39 , przy zakupiej aktualnej miałem możliość kupienia E60 w podobnej cenie ale jednak to już nie to . Idelanie było by mieć dwa auta jedno na wyjazdu week-endowo rodzinne a drugie na codziennie krotkie dystansy ale... :)
Opublikowano
Idelanie było by mieć dwa auta jedno na wyjazdu week-endowo rodzinne a drugie na codziennie krotkie dystansy ale... :)

Dokladnie. Też mnie nie stać na dwa auta, więc jesli sie zapomne i nie zrobie zakupow przy okazji, to w niedziele spacerek zostaje do marketu.

Jak juz jest faktycznie zle z pogoda, to odpalam auto, zdrowie wazniejsze, przy okazji odwiedzam znajomych np, silnik sie dogrzewa i jest ok.

Te silniki potrafią przejechać milion kilometrow bez remontu, ale tylko przy wlasciwej eksploatacji. Jazda na zimnym silniku z pewnością nią nie jest.

Pozdrawiam

Opublikowano

witam

co do rozmiaru opon to prawa fizyki i doswiadczenie uzytkowników mowi ze maja wplyw na spalanie

ja latem jezdze na 17 c felgach w rozmiarach 235 i 255 i nie zauwazylem wzrostu zuzycia paliwa obecnie na 225 16 cali.

530dAutomat 197KM kombi

srednia 9 - 10 L wiecej nie spalila

trasa 8 L

jezdze dynamicznie po miescie w trasie z predkosciami do 160km z obciązeniem

to auto wazy 1800 kg i takie spalanie uwazam za normalne.... dla economicznych jest dobra wiadomosc ze mozna ze spalaniem zejsc do 7 l... ale nie po to jezdzi sie bmw :)

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie w porównaniu kół na kapciach 225R16 a 225R18-przód,245R18-tył zużycie wzrasta o ok.0,5-0,7 l.Czyli opory toczenia mają wpływ na spalanie.Co do zużycia paliwa nie piszę bo mam inny silnik.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano

W przypadku mojej 525d - trasa Wrocław ----> Brzesko (autostrada A4, 4 osoby na pokładzie + średniej wielkości bagaż), prędkośc oscylująca między 140-160km/h spalanie wyszło około 7,5 litra. W mieście (Wrocław) w sezonie zimowym (trochę większe spalanie z powodu niższych temperatur) nie udało mi się jeszcze przekroczyc 8,5 litra - opony w rozmiarze 205/60/16 (w obecnym sezonie zimowym zacząłem jeździc na oponach 225/55/16 ale jeszcze zbyt mało jeżdżę żeby miec już jakieś wiarygodne info o spalaniu).

Pzdr.

Opublikowano
nie bylo takiego silnika w bmw 3.0 d jak 197 koni tylko 193 :lol: :lol:

mam podniesioną moc o 4KM

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

Opublikowano

No to dla porownania moje 530d (manual) spalila z ostatnich 35tkm ~7.5l. Każde tankowanie notuję w spritmonitor.de.

Czy jezdze szybko... jezdze ;) Po miescie jezdze tyle, co wbijam w obwodnicę, więc w korkach praktycznie nie stoję, mijam parę świateł.:

Aha i ciekawostka: jeszcze na dunlopach, jadąc spokojnie nocą w trasę pod sandomierz, mialem spalanie ~5.5. Komp po zresetowaniu i utrzymywaniu na V 80-90kph, pokazuje 4.6 litra.

To naprawdę oszczędne silniki - jak się chce, to można albo depnąć, albo przyoszczędzić :D

Automat daję w d.... jak widać (konwerter obciąża). No ale coś za coś.

PS. Manolito: jak Ci skrzynka pracuje? ;) u mnie cud malina póki co.

Opublikowano
No to dla porownania moje 530d (manual) spalila z ostatnich 35tkm ~7.5l. Każde tankowanie notuję w spritmonitor.de.

Czy jezdze szybko... jezdze ;) Po miescie jezdze tyle, co wbijam w obwodnicę, więc w korkach praktycznie nie stoję, mijam parę świateł.:

Aha i ciekawostka: jeszcze na dunlopach, jadąc spokojnie nocą w trasę pod sandomierz, mialem spalanie ~5.5. Komp po zresetowaniu i utrzymywaniu na V 80-90kph, pokazuje 4.6 litra.

To naprawdę oszczędne silniki - jak się chce, to można albo depnąć, albo przyoszczędzić :D

Automat daję w d.... jak widać (konwerter obciąża). No ale coś za coś.

PS. Manolito: jak Ci skrzynka pracuje? ;) u mnie cud malina póki co.

Tak jak ar_w napisał - jak się butuje to te kilka litrów MUSI spalić. Jak się ma czas i ochotę na jechanie z prędkością relaksującą to można zejść do wielkości 4,5-5,0 litrów na autostradzie lub innej drodze płynnego ruchu.

Pzdr.

P.S. U mnie póki co skrzynia chodzi także bardzo dobrze. :wink: