Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Piszczy-ćwierka coś w silniku już od dłuższego czasu.Ostatnio po wymianie płynu chłodzącego ku mojemu zdziwieniu przestało.Ale problem powrócił po przejechaniu paru kilometrów.Odgłos jest taki jakbym miał stado pisklaków pod maską :mrgreen: Dzwięk narasta po dodaniu gazu.Stawiam na pompę wody choć działa sprawnie.Może spotkaliście się z takim problemem bo nie wiem czy wymieniać pompę.Może wystarczy coś przesmarować?
Opublikowano
witam ja bym stawiał na padniętą rolkę bądż rolki napinaczy pasków.A z wymianą pompy jest trochę zabawy musisz zdjąc wentylator pózniej chłodnicę pasek napędowy pompy i masz już do niej dostęp.Pamiętaj tylko że po odkręceniu nakretek od pompy należy ją ściagać poprzez wkręcanie w dwa otwory śrób (bodajże 6) i tak ci ładnie wyjdzie pompka powodzenia i miłej zabawy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możliwe , że napinacz paska < nie rolka ale sam napinacz. ten mechanizm króry rolkę naciąga lubi się zacierać>

Naciśnij ręką mocno na pasek i poczujesz czy chodzi cicho czy trzeszczy.

Następna sprawa to marnej jakości pasek. Może piszczeć i nic nie poradzisz.

jak zmieniałeś płyn to zapewne oblałeś przy odpowietrzaniu ten pasek i przez jakiś czas był "smarowany" płynem.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Mialem podobny pisk przy dodawaniu gazu i to byl nieszczelny przewod do kolektora. Powietrze wydawalo taki pisk przy zasysaniu na tym nieszczelnym przewodzie. Wymiana i pisk zniknal :)
Opublikowano
witam ja bym stawiał na padniętą rolkę bądż rolki napinaczy pasków.A z wymianą pompy jest trochę zabawy musisz zdjąc wentylator pózniej chłodnicę pasek napędowy pompy i masz już do niej dostęp.Pamiętaj tylko że po odkręceniu nakretek od pompy należy ją ściagać poprzez wkręcanie w dwa otwory śrób (bodajże 6) i tak ci ładnie wyjdzie pompka powodzenia i miłej zabawy

Sezon na pompy rozpoczęty :) , ja już jestem po wymiance , koszt pompy 80-100 zł wymiana 20 -30 zł + dolewka płynu . kolego jak bedziesz zamawiał pompe to bierz taką z metalowym wirnikiem . Pozdro

p.s Do wymiany wystarczy zdjąć wisko i pasek , i już jest dostęp . (wisko po zdjęciu musi stać nie lezeć bo je chu... strzeli ) to tak na marginesie :8) .

piter69 oj kolega do takiej wymiany rozbiera pół przodu (wentylator , zrzucanie chłodnicy... ) to gratuluje !!! . :D

Opublikowano

dobry mechanik Ci to obsłucha słuchawkami i powie na 100% które łożyska już padają

przeważnie nic za to nie biorą

Opublikowano
dobry mechanik Ci to obsłucha słuchawkami i powie na 100% które łożyska już padają

Masz rację pojadę do mechanika zanim coś wymienię niepotrzebnie

Opublikowano
To może być sam napinacz u mnie też piszczy jak jest zimno, jak zdejmiesz pasek i poruszasz nim to wyraźnie piszczy. Napinacz jak pracuje to lekko wibruje i stąd to "ćwierkanie"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie mechanik stwierdził , że albo kompespr od klimy albo łozysko w nim do wymiany. :mrgreen:

A to był napinacz paska. Trochę smaru i cisza.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

dokladnie jak pisze DAJAN .

Tez zauwazyłem w swojej takie piski na zimnym w okolicach rolek na pasku klinowym .

Pojechalem do mechanika a tam cisza , mowie kurde rano tak piszczalo jeszcze . Obsluchal sluchawkami jak jakis doktor i stwierdzil ze sa jeszcze ok . Na zimnym piszczą a jak cieply jest motor to cisza .

Chyba je wszystkie wymienie profilaktycznie zeby spac spokojnie .

Everyday I’m hustlin'

http://i53.tinypic.com/28tfl1c.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam mam problem z napineczem paska otóz piszczy mi .Po wymianie rolki napinacza dalej mi piszczy i nie wiem co jest grane.A na pewno to jest rolka bo jak psiuknę czyms to przestaje na chwile piszczec.Prosze o jakąś rade:)
Opublikowano

ja mialem podobny problem z cwierkaniem na zimnym, a po kilku minutach ustawal. Tez myslalem ze to napinacz, ale mechanik, wziol dlugi srubokret przystawil do : pompy wspomagania, pompy AC, alternatora, a trzonek srubokreta do ucha, i mnie zawolal abym sobie tez posluchal, okazalo sie ze to lozysko alternatora :)

ciekawy patent z tym srubokretem, polecam :)

Gdyby człowiek nie korzystał z doświadczeń innych, to każde kolejne pokolenie, zapewne do chwili obecnej, uczyłoby się łupać kamień...

BMW 330Ci Sport - Moje BMW E46 330Ci Sport<---

BMW 320Ci - -->Moje BMW E46 320Ci<--