Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A niby dlaczego co?

U mnie silnik od ponad 250kkm. na castrolu 5w40 i bez problemu . Wymiana co ok. 15kkm.

Nawet na korku wlewu oleju jest napis castrol :twisted:

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
Panie i Panowie bez urazy przelecialem 10 stron w tyl i nic sie nie dowiedziałem oprócz tego, że olej ma być ze specyfikacją LL-04. Costrol mowicie ze podrabiany, że syf itd. Wiec pomożcie mi bo jutro musze wymienić olej i nie wiem na co :roll: :!: Może poprostu jakąs ankiete z firmami zrobcie bo ten post niczego nie wnosi :(
318D E91 N47 Touring 2008r.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
A niby dlaczego co?

U mnie silnik od ponad 250kkm. na castrolu 5w40 i bez problemu . Wymiana co ok. 15kkm.

Nawet na korku wlewu oleju jest napis castrol :twisted:

a na korku spustu oleju skrzyni biegow automat jest napisane nie wymieniaj oleju... kup u nas nowa skrzynie jak ta trafi szlak... nie dlatego ze ktos dal komus kase zeby wytloczyl logo castrola na wlewie to musisz to robic. Marketing to klamstwo, wiem pracowalem w marketingu.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Chcę się podzielić wrażeniami z ostatniej wymiany oleju. Od zawsze w moim samochodzie był lany CASTROL, nawet przedostatnio sam osobiście go wymieniałem. Tym razem gdy zadzwoniłem do kolegi u którego kupuję wszystkie części eksploatacyjne z zapytaniem o olej Castrola, z przekonaniem odradził mi jego zakup, twierdząc że się popsuł (a może hurtownia z której go bierze ma trefną partię) i zaproponował MOTULA.

Moje wrażenia po wymianie, to ogólny szok z jaką łatwością samochód odpala, jak szybko olej się rozprowadza i jak płynnie pracuje zimny silnik. Może ktoś mi zarzucić, że to są ledwo odczuwalne różnice. Odpowiem, że to takie samo porównanie jak wlanie lepszej i gorszej jakościowo ropy, różnicę się po prostu czuje.

Opublikowano
no nie wiem.. pol De jezdzi na Castrolu nie narzeka…

a Ty slyszysz roznice ?

Pol De nie wie co to olej z drugiej strony i jezdza nowszymi autami ktore czy jada na syfie z Castrola za 6 euros/ litr w hurcie (ktory i tak jest lepszej jakosci niz Castrol w polsce) czy na oleju z wyzszej polki nie robie im to roznicy bo przy nowym silniku, zanim ten syf przylegnie wszedzie, sie zpolimeryzuje, zatka co moze przy spalaniu to i tak sprzedadza auto dwa razy.

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie a male pytanie trochę pod innym katem.

Z tego co gdzieś wyczytałem to pojemność jaka trzeba wlać do silnika to 4.5 litra oleju. Mój silnik to N47d20C.

Przy ostatniej wymianie w serwisie wlane zostały 4 banki 1l oleju i po chwili na bagnecie poziom oleju był przy tej dolnej kresce, wiec dolane zostało jeszcze 250mln z kolejnej banki i poziom podniósł się powyżej polowy miedzy dolna a górna kreską, czyli poziom osiągnął stan oczekiwany.

Tak się jednak zacząłem zastanawiać ze jakoś te 0.25L to spora różnica. Czy w waszych silnikach tez tak jest?

Czy moze jednak olej prawidlowo nie zlecial i zostalo w silniku 0.25L starego oleju ? Ja rozumiem ze calosc nigdy nie zleci ale 250ml to calkiem sporo.

Myślicie ze ten silnik tak ma, czy mechanik nie był odpowiednio cierpliwy aż wszystko z kapie, albo auto stało pod niewłaściwym kątem ?

pozdr

Opublikowano
Ja wlewam zwykle 5,2 litra. Stan miedzy min a Max to 1 litr.

ok dzieki za info. A jaki masz dokladnie silnik, tez N47d20C ?

hmm 1 litr powiadasz, to znaczy ze musiałem coś źle zapamiętać, albo za krotko czekaliśmy aż olej zleci. Ale faktem jest ze wlaliśmy 4.25l i jest troche powyzej polowy min-max.

Opublikowano

Czyli litr starego został z syfami :mrgreen:

Ja zawsze kupuję 5l + 1l do wymiany i zostaje 0,6 l na dolewki .

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano

przeczytaj wątek od początku, musi być LL-04, z tego co się orientuję to ELF jest dobry ale do Renaulta. Nie słyszałem, żeby ktokolwiek lał go do BMW. A jak nie wiesz dlaczego to zobacz filmik

Opublikowano
No tak, ale ludzie leją też Motula i Valvoline i są zadowoleni, więc jeśli spełnia jakieś tam wymagania to chyba może być zastosowany (pytanie właśnie czy spełnia).
Opublikowano
Czyli litr starego został z syfami :mrgreen:

Ja zawsze kupuję 5l + 1l do wymiany i zostaje 0,6 l na dolewki .

Masakra nawet mnie nie strasz... co za patałachy. Czyli serio jak spuścisz wszystko to wchodzi ponad 5l ? No dobra ale ty masz silnik M47, tak - to moze byc roznica ?

Pozabijam ich tam w tym BMW....

p.s. male sprostowanie w poprzednim poscie napisalem ze wyczytalem ze wchodzi 4.5l mialo byc 5.5l - Jaka jest katalogowa wartość dla N47d20C ? Ktos ma jakiegos linka ?

Opublikowano

W/g aso 5,2l. Masz wersję ED więc wchodzi ponad 5l ( 5,4 l przy zlanym do czysta )

Marka

BMW

Model

320d (E91, N47, 135kW) (3 Series)

Silnik

Diesel

Rok

2010-

Silnik: 5W30. Pojemność: 5.2 l

Mechaniczna skrzynia biegów: -. Pojemność: 1.6 l

Opublikowano
Dzieki amsat, czyli tereaz jak mi wleja swierzy olej i nie wejdzie min 5l to wyciagam wielkiego basebala z bagaznika.... :evil:
Opublikowano

Witam

Piszecie wszyscy ze castrol sie nie nadaje . To pomożecie mi z dostępnych z linka olejów ktory jest lepszy żebym nie musiał zamawiać przez neta ? Bo mieszkam w zacofanym kraju NI i niestety nie ma u nas motula na miejscu .

http://www.eurocarparts.com/mobile/0w30-engine-oil

http://www.eurocarparts.com/mobile/5w30-engine-oil

Dodam ze do mojej drogiej e46 323ci ciagle leje castrola 10w40 magnatic zero problemu silniczek ładnie sobie cyka 120000 mil

A do e92 330d castrol edge 0w30 68000 mil

Opublikowano

No jak nie chcesz problemów z silnikiem to lej dalej to samo .

Ludzie zawsze zupełnie na przekór nie polecają tego co zazwyczaj wszyscy leją .

Taka mania aby być indywidualistą .

Ja leję castrola 5w40 i jest :cool2:

Opublikowano

@Mariusz :

Mimo tego co mowi Amsat i biorac pod uwage twoje linki, do E92 330d wzial bym albo olej Valvoline MST C3 5W30/5W40 albo Mobil 1 ESP 5W30.

a do E46 to bym zostawil Magnatec, bo to inna sprawa niz edge inny silnik, inne zastosowanie...

http://img-fotki.yandex.ru/get/6412/16219540.5/0_8ee54_a62b832c_XXL

@Amsat : z tym olejem Castrol Edge i ze na razie wszystko dobrze to mi sie przypomina ta historia tego czlowieka ktory spada z 40 pietra wiezowca i jak spada to sobie ciagle powtarza : Na razie wszystko jest dobrze, na razie wszystko jest dobrze... :mrgreen:

http://img-fotki.yandex.ru/get/6507/16219540.3/0_8c84a_e395874_orig

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
Nie wiem co mam o tym myslec . Większość osób w NI leje castrola . Pozostanę przy nim. Moze tez jest tak jak z proszkiem do prania w Polsce gorsza jakość za granica lepsza . Moze jest jest cos w tym związane z castrolem