Skocz do zawartości

320d - radio szumi przy ogrzewaniu tylnej szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Podczas jazdy zawsze słucham radia i wszystko jest ok, ale gdy tylko włączę ogrzewanie tylnej szyby to zaczyna szumieć w radiu gdy wyłączę ogrzewanie znowu jest ok, mam tak przy niektórych stacjach przeważnie gdy słucham ESKI. Wiem że w szybie tylnej mam antenę ale czy to jest normalne? czy da się coś z tym zrobić? Dodam ze oryginalne radio nic nie było w nim ruszane ani kombinowane.

Z góry dzięki

Opublikowano

Witam jutro potestuje i dam odpowiedz jak to u mnie wyglada , u Ciebie morze antena zakłucenia zbiera podczas pracy ogrzewania tylnej szyby

zaklucenia :arrow: zaklocenia

morze :arrow: moze

Opublikowano
Ja w moim touringu mam identycznie :D. Włączone ogrzewanie tylnej szyby powoduje zakłócenia w radiu. Antena jest zdaje się w bocznej szybce przedziału bagażnika (chociaż gdzieś widziałem rysunek z anteną w tylnej części dachu). Może to jest wina jakiegoś "strzelonego" filtra przeciwzakłóceniowego.
Opublikowano
Sprawdźcie, wtyczki i je przeczyśćcie. Też po zakupie miałem ten problem, od dawna jest już spokój - zabieg bez kosztowy :)
Opublikowano
Sprawdźcie, wtyczki i je przeczyśćcie. Też po zakupie miałem ten problem, od dawna jest już spokój - zabieg bez kosztowy :)

Zgadzam sie z kolega!!:) u mnie wtyczka od anteny byla walnieta.Pozdrawiam

Opublikowano
a gdzie ta wtyczka od anteny???po u mnie to samo jest a zima idzie spadnie temperatura ,ogrzewanie tylnej szyby samo sie będzie załaczac jak temp spadnie około 5 stopni. u mnie na eska tez charczy ale rmf jest ok....
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie przejrzałem wszystkie wtyczki i wtyki, które mam w lewym "boczku" auta z tyłu ( touring, więc tam gdzie montuje się zmieniarki, navi etc.) Wszystko wyglądało pięknie, ze żal palce wkładać ale niech tam. powyjmowalem, poruszałem, przeczyściłem.... i nic. Dalej po włączeniu ogrzewania tylnej szyby zakłócane jest radio. Wtyczka przy radiu też trzyma się solidnie bo sprawdałem ostatnio przy okazji montażu telefonicznego bluetooth. Ktoś ma jakieś inne pomysły ?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zgadzam sie z kolega!!:) u mnie wtyczka od anteny byla walnieta.Pozdrawiam

"Walnięta" to znaczy, Wania, co konkretnie z nią było ? Jakieś zewnętrzne oznaki też były ?

Opublikowano

może to za sprawą przetarcia ścieżki grzewczej w miejscu styku z uszczelką???

mam ten problem w trumiaku i kojarzę że przy włączeniu ogrzewania szyby radio miało zakłócenia...

sprawdźcie czy grzeją wam wszystkie ścieżki...

Opublikowano
A macie Panowie fabryczne radia czy zmienione bo jak zmienione to może ktoś po prostu nie podpiął zasilania do wzmacniacza anteny jak się nie mylę to biały kabelek oczywiście z niebieskim (remote) z radia ma być połączony.

E30 325i '90

E36 325i Coupe '92

E46 320TD Compact '03

E46 320D Touring '02

E91 320XD LCI '09

Opublikowano
u mnie to samo jak włączam ogrzewanie tylnej szyby to zakłóca radio,
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dla tych co się jeszcze bujają z tym problemem:

http://img837.imageshack.us/img837/9108/dscf0053t.jpg

Tu szukajcie źródła swoich problemów.

Opublikowano
Dla tych co się jeszcze bujają z tym problemem:

http://img837.imageshack.us/img837/9108/dscf0053t.jpg

Tu szukajcie źródła swoich problemów.

Juz dawno tam byłem, poodkręcałem, prysnąłem elektrosolem, dokręcilem, sprawdziłem całość okablowania.... i dalej lipa, więc jeśli wiesz coś więcej niż napisałeś to dawaj :lol: .

Opublikowano (edytowane)

Pisałem na poprzedniej stronie - przeczyścić wtyczki. Ja zrobiłem to kiedyś łopatologicznie, czyli po kolei je odłączałem i traktowałem kontaktem (spray do czyszczenia styków). Nic nie trzeba wymieniać :)

Juz dawno tam byłem, poodkręcałem, prysnąłem elektrosolem, dokręcilem, sprawdziłem całość okablowania.... i dalej lipa, więc jeśli wiesz coś więcej niż napisałeś to dawaj :lol: .

No to nie wiem, co to u Ciebie może być... U mnie to pomogło dawno temu, zresztą, ktoś z tego forum mi to po zakupie poradził chyba.

Edytowane przez Pitt_85
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
U mnie tak samo radio fabryka i jak włączam ogrzewanie tylnej szybki to są zakłócenia :D przejże wtyczki i przeczyszczę i dam znać jaki efekt :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A macie Panowie fabryczne radia czy zmienione bo jak zmienione to może ktoś po prostu nie podpiął zasilania do wzmacniacza anteny jak się nie mylę to biały kabelek oczywiście z niebieskim (remote) z radia ma być połączony.

witam, możesz temat przybliżyć? można na wzmacniaczu znaleźć gdzieś czy jest zasilany?

• 3 lata później...