Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem kilka dni temu autko i się zastanawiam w jakie środki do czyszczenia i przyrządy zainwestować. Kiedyś używałem gąbki i szczotki, ale mam wrażenie, że to rysowało lakier.

Czy ktoś może polecić jakieś przyrządy i chemię?

Masz problem z DLR? Pisz...
Opublikowano
Witam

Kupiłem kilka dni temu autko i się zastanawiam w jakie środki do czyszczenia i przyrządy zainwestować. Kiedyś używałem gąbki i szczotki, ale mam wrażenie, że to rysowało lakier.

Czy ktoś może polecić jakieś przyrządy i chemię?

Kup sobie takie coś. Używaj dwóch wiader jedno z płynem drugie z czystą wodą do płukania gąbki.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kup sobie takie coś. Używaj dwóch wiader jedno z płynem drugie z czystą wodą do płukania gąbki.

Kupiłem podobne rekawice dwustronne w jakimś markecie po 4zł/szt ;) Musze zarekwirować żonie bo widze, że został stworzone do wyższych celów niż mycie okien :lol:

• Członkowie klubu
Opublikowano
Ale chyba tylko opłukać auto, a nie umyć ;)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Ale chyba tylko opłukać auto, a nie umyć ;)

Dokładnie....

Ja polecam te produkty :

http://www.meguiars.pl/shop/index.php?cPath=21&osCsid=8285503b2188901f29a919c2dea4ba5c

Tu macie efekty:

http://www.forum.meguiars.pl/viewforum.php?f=14

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
o rany, ale mnie rozbawił ten wątek mój boże. Nie wiedziałam, że to jest aż tak wielki problem, żeby umyć auto :) najlepiej jest zastosować odpowiednie środki, szczotkę albo gąbkę ale dość miękką, żeby nie porysować lakieru, ale w ostateczności umyjesz też płynem do mycia naczyń i jakąś ścierką, ale fakt jak masz taki problem z myciem auta może najlepiej jedź do myjni?? jeśli jesteś z Karkowa możesz odwiedzić Blask na Bulwarowej tam chyba najlepiej jest myć auto.
Opublikowano

a tam będzie mył ludwikiem, po co się męczyć, domestos jest skuteczniejszy, a miejsca silniej zabrudzone (tam gdzie szczotka nie da rady) dobrze czyści się proszkiem do szorowania na pumeks. :duh:

a tak na poważnie świetnie myje się specjalną rękawicą, do wycierania na sucho bardzo dobra i tania jest pomarańczowa ścierka do podłogi z mikrofibry Jana Niezbędnego, rewelacyjnie chłonie wodę.

Opublikowano
a ajaxem nie zapomnij wypieścić felgi.

jak nie puści zawsze można przejechać papierem ściernym albo druciakiem :)

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
Druciak to ostateczność, pył z klocków na felgach i inne zabrudzenia z trudniej dostępnych miejsc świetnie usuwa się kretem do rur kanalizacyjnych, można go też wpuścić w nawiewy -tanio, skutecznie i bez wysiłku odgrzybi klimę :mrgreen:
Opublikowano

no właśnie typowe podejście w Polsce :

zamiast dobrego szamponu to Ludwik - po którym po pół roku lakier matowy

zamiast odpowiedniej rękawicicy to kawałek szmaty lub gąbki które rysują jak papier ścieryn

zamiast odpowiednich kosmetyków to TEMPO do lakieru a PLAK do wnętrza

można by wymieniać godzinami.............. :mad2: :mad2:

wracając do tematu:

polecam najpierw poczytać trochę o autodetailingu : polecam kosmetyka aut forum (wielka kopalnia wiedzy)

a nastepnie zakupy kosmetyków w sklepie show car shine - wszystko jest poukładane że każdy wszystko odnajdzie

albo proszę założyć odpowiedni post z przemyślanymi pytaniami wtedy na pewno ktoś pomoże jak nie to PRIV :cool2:

------- /// M ---------
Opublikowano

Ja osobiście robię tak:

-I faza - najpierw tzw. mycie bezdotykowe, tzn. spryskuję karoserię chemią bezdotykową i spłukuję wodą ze węża ogrodowego. Faza ta, ma na celu wypłukanie piasku, aby nie dostał się między lakier, a gąbkę i nie posłużył za ścierniwo.

-II faza - kubeł z wodą i szampon z woskiem. Myję za pomocą gąbki do tego przeznaczonej, obecnie firmy sonax. Znowu spłukuję obficie wodą z węża ogrodowego.

I dwa razy do roku nakładam na bunię twardy wosk (politurę z teflonem) przed i po zimie.

Korzystam z chemii dla profesjonalistów [derg chemica], która o dziwo kosztuje grosze w porównaniu z firmami typu sonax czy turtle [6zl za litr koncentratu?].

W chemię zaopatruję się tu http://www.beps.pl [nie, nie mam w tej firmie udziałów, tylko dzielę się z wami swoją wiedzą ;)]

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=160388 <--- Meine BeeMWe.

Tylko BMW. Tylko Czarne.

M.S.