Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przyznaje z góry, że wiele wątków już czytałem odnośnie grzejących się silników, lecz postępowanie z radami z tamtych tematów nie dało rozwiązania do mojego problemu.

Koledzy mam taki problem w moim e36 318i z 91r bez klimy, że po krótkiej jeździe po mieście gotuje mi się woda i ulatnia przez korek zbiorniczka wyrównawczego.

Temperatura na wskaźniku jest optymalna do jazdy, a po wyłączeniu silnika woda ucieka przez korek.

Wymieniłem już wisko (z firmy Hella), pompe wody, termostat. Przepłukałem chłodnicę wodą. Mam pytanie co do chłodnicy czy jeżeli wlewam wode przez korek to woda powinna się przelać od razu do chłodnicy czy ona przechodzi najpierw przez silnik i wlatuje grubym wężem z góry dopiero? Bo jak lałem wodę z węża do chłodnicy od wlewu do woda nie przelewała się z otworów na grube węże.

Gdzie jeszcze szukać przyczyny gotującej się wody?

Z góry dzięki

P/S jeszcze jedno pytanko, czy można zdemontować zbiorniczek z chłodnicy? I jak sie go wyjmuje?

Opublikowano
zacznij od porządnego odpowietrzenia silnika,jak to nie pomoże to dopiero szukaj przyczyny.A co do pytania to woda ze zbiorniczka idzie na chłodnice i dopiero na wąż
Opublikowano

a jak można odpowietrzyć na inny sposób silnik gdy śruba odpowietrzająca termostat jest uszkodzona i nie da się jej odkręcić?

przy jakiej temp powinno zasprzęglać się wisko?

Opublikowano
A co sie stalo z sruba ze nieda sie jej odkrecic. Ta sruba jest bardzo pomocna ja przez ta srube odpowietrzalem bez uruchamiania silnika
Opublikowano
odpowietrzasz na odkreconym korku i podnies caly przód wjedz na jakis kraweznik czy cos tak zeby przód byl wyzej bo inaczej cale powietrze nie wyjdzie
Opublikowano

a moze chlodnica przytkana? woda nic nie pomoze.

najlepiej zalac octem na calą noc. pusic kamien i inne syfy, albo jakis inny plyn.