Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem bo samochód mi jeszcze tak dużo nie palił na połowie zbirnika zrobiłem tylko niecałe 400 km a zawsze robiłem praktycznie 500.Auto dobrze chodzi przyspiesza ładnie nie kopci równo pracuje. Co może być? Wiem ze bez problemu powinno sie zrobić tysiąc.Dodam jeszcze że nie jeżdze ostro.
Opublikowano
Zawsze robiłem ok 1000km na baku w cyklu mieszanym i to niewżne czy mu cisnołem czy jezdziłem normalnie.Teraz przy normalnej jezdzie mi pli tak duzo a jk sie jezdzi tk delikatnie jk teraz to powinien zrobic bez zdnego prblemu tysik nawet z klima.
Opublikowano

Mi w tamtym roku komputer wskazywal 5.9 - palil 7.0

W tym roku wskazuje 7.0 - pali 7.4

Srednia predkosc to gdzies 55km/h

80% autostrady ~100-130km/h

Ten typ tak ma. Pali tyle co 330d.

Opublikowano

moja 150ps - dziś tankowałem full 61,5l a przejechałem 985km

wychodzi 6,25l/100

odcinki po 26km w tym 75% A4 z prędkością ok. 130/150km/h

komp pokazuje 6,3

Opublikowano
..na spalanie ma wpływ dosłownie wszystko:od tego gdzie i co tankowałeś(ja tankując za naszymi zachodnimi granicami robię nawet o 150km więcej niz tankując u nas(w polsce shell-niemcy aral)styl jazdy,klimatyzacja,natęzenie ruchu,ilośc manewrów wyprzedzania itd.Spróbuj zatankować pod korek a następnie na tym oprzyj swoje wyliczenia(dolej po stu kilometrach równej jazdy "pod korek"i wtedy zobacz ile wychodzi na stóffke :D )
(*pozdrawiam*)
Opublikowano
Mi w tamtym roku komputer wskazywal 5.9 - palil 7.0

W tym roku wskazuje 7.0 - pali 7.4

Srednia predkosc to gdzies 55km/h

80% autostrady ~100-130km/h

Ten typ tak ma. Pali tyle co 330d.

potwierdzam, natomiast 320d 150PS pali mniej :mrgreen:

Opublikowano
Gdy tankowałem pod korek przy normalnej jezdzie robiłem jakies 1100 km.Mój kumpel ma taka sama i twierdzi ze na baku robi 1250 przy predkosci nawet do 150 km/h ale w to to juz nie wierze nawet jesli jedzie ciagle autostradami to tyle mu nie spali :8)
Opublikowano

Ja ostatnio na trasie (Białystok-Rajgród-Białystok) 220 km (20 km miasto, reszta trasa parę razy wyprzedzanie i wiadomo 50 w terenie zabudowanym) chciałem sprawdzić ile spali przy wolnej jeździe. Wynik 5,3 l/100km jazda maks 100km/h i nie widzę możliwości żeby zejść niżej. No jedynie tankowanie na autostradzie i jazda tylko po niej. Mało czy dużo ??? Jak dla mnie wynik zadowalający.

Ps taka jazda to nie jazda zasnąć za kierownicą można :]

edit

Klima przez jakieś 120 km

BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano
Ja ostatnio na trasie (Białystok-Rajgród-Białystok) 220 km (20 km miasto, reszta trasa parę razy wyprzedzanie i wiadomo 50 w terenie zabudowanym) chciałem sprawdzić ile spali przy wolnej jeździe. Wynik 5,3 l/100km jazda maks 100km/h i nie widzę możliwości żeby zejść niżej. No jedynie tankowanie na autostradzie i jazda tylko po niej. Mało czy dużo ??? Jak dla mnie wynik zadowalający.

Ps taka jazda to nie jazda zasnąć za kierownicą można :]

w 320d 150PS najmniejszy zarejestrowany przeze mnie na kompie wynik to 4,6 - tylko trasa, z górki na luzie i nie więcej niż 110km/h

Opublikowano
No to mogłeś jeszcze trochę uciąć z tego wyniku zjeżdżając z górki na biegu bez gazu :norty:

oczywiście że lepiej na biegu , ponieważ hamując silnikiem komputer odcina wtryski....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
No to mogłeś jeszcze trochę uciąć z tego wyniku zjeżdżając z górki na biegu bez gazu :norty:

oczywiście że lepiej na biegu , ponieważ hamując silnikiem komputer odcina wtryski....

tak, ale wtedy silnik hamuje i szybciej wytraca się prędkość. chociaż może rzeczywiście byłoby o 0,1 mniej jeszcze :) ale raczej obie "metody" są porównywalne pod kątem zużycia paliwa.

Opublikowano

No tak, ale silnik hamuje więc wytraca cenną energię kinetyczną. Dużo lepszym rozwiązaniem byłoby zaprogramowanie tak pompy, żeby odcinała paliwo po zdjęciu nogi z pedału gazu.

Ciekawym sposobem na ograniczenie zużycia paliwa jest wzmocnienie tylnego zderzaka i naklejenie napisu "jeśli stoję możesz mnie popchnąć" Przydatne w korkach i można silnik wyłączyć.

Opublikowano
Ano niby na biegu a madrzy pisza ze sie wtedy vp44 zaciera bo paliwo jej nie smaruje. Cos za cos.
Opublikowano
Ano niby na biegu a madrzy pisza ze sie wtedy vp44 zaciera bo paliwo jej nie smaruje. Cos za cos.

jak może się zacierać jak wtedy wszystko idzie przelewem....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/