Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie i prosze o pomoc !!!

Mam od 2 tyg. e46 320d 2000r. sprowadziłem osobiscie z niemiec.

Zaraz po kupnie jeszcze w niemczech zapaliła sie kontrolka od chłodnicy i po dotarciu do rodziny w niemczech dolaliśmy płynu chłodniczego nie wiem jaka firma ale pamietam ze był bardzo tłusty.

Na nastepny dzień ruszyłem do polski i na nastepny dzień znowu kontrolka chłodnicy i ubytek w płynie

A wiec dolewam tego płynu tak około 100-200 ml na dzień az spławik pokaze max.

Ogólnie nie było tam żadnego syfu az do momentu gdy dzisiaj odkreciłem korek od zbiorniczka płynu i zapaliłem silnik i po około 4 min. moje oczy ujrzały to (zdjecie poniżej)

Zaniepokojony pojechałem do znajomego mechanika odkrecamy korek a tam nic zero syfu :shock:

Qrcze o co chodzi???

Dodam ze nie ma żadnych innych niepokojacych objawów olej w silniku czysty,bagnet też, nie kopci na żaden kolor,ogrzewanie działa, dywanik suchy, może to wina tego dolanego płynu cos sie zważyło?????

Aha nie wchodziłem pod auto ostatnio ale na parkingu i moim stałym miejscu żadnych plamek nie widać

Mam nadzieje ze to nie uszczelka bo jeszcze nie zdążyłem sie nacieszyc moim bmw a tu już taki problem :duh: Pomóżćie panowie. fota------>

http://zapodaj.net/18ff4e786dc1.jpg.html

zwazony :arrow: zwarzony.

tytul poprawilem.

Opublikowano

nie wiem czy to objaw chłodniczki ale wydaje mi się że jest jest to część nr 4 z poniższego schematu

http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Touring/Europe/320d-M47/LHD/N/2000/browse/fuel_preparation_system/fuel_supply_filter/

kolega napisał chłodniczka spalin a w schemacie pisze że paliwa ??może ktoś mnie poprawi

Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano

Witam panowie wczesniej prosiłem o pomoc w tej sprawie i mimo kilku sugesti problem wystepuje nadal.

Dzisiaj byłem w warsztacie i gosc sprawdzał mi jakims przyrzadem czy do płynu chłodniczego dostają sie spaliny co wskazywałoby na uszczelke pod głowica i na szczescie zadnych spalin nie wykrył

Nastepnie pojechałem na kanał aby zlokalizowac wyciek i co niestety zadnych sladów wycieku płynu chłodniczego nie zauwazylem oczywiscie plastiki z podwozia zdjete i nic poprostu susza :?

A płynu jak ubywało tak ubywa ok 100 ml dziennie ( auto nie kopci,idzie jak burza zadnych innych złych objawów)

Dzisiaj autko podpiete pod kompa i wyskoczył tylko 1 bład --złe połozenie iglicy czy cos takiego???

Czy to cos złego???

Panowie pomózcie z tym płynem gdzie on sie podziewa :twisted: bo rece opadają.

Może są jakies warsztaty gdzie zdiagnozują o co chodzi.

Dzieki za pomoc.

Opublikowano

mi od czasu wymiany też ubywa, ale dużo wolniej, po trasie jakieś 500 km muszę dolac może z 50 ml. nie sprawdzałem zbytnio co jest powodem, nieszczelności raczej nie stwierdziłem. mechan zalał jakiś swój "roztwór". i podejrzewam że wyparowuje (jeśli to możliwe). byc może.

A oleju ci nie przybywa, może jakies masełko na bagnecie lub korku wlewu oleju?

Opublikowano
witam niestety nie ma żadnych innych objawów oprócz znikającego płynu, olej korek i bagnet czysty zero dymienia nie grzeje sie żadnych widocznych wycieków :(
Opublikowano
Te auto po prostu tak ma... Kolejna możliwość to: zdejmij plastik od filtra powietrza, będzie lepiej widoczne pewne złącze (w zasadzie to są tam nawet 2). Znajduje się ono mniej więcej nad katalizatorem. Temperatura i drgania powodują rozszczelnienie układu, wystarczy wymienić o-ring i powinno być lepiej.
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Mam podobny problem jak Pan, też kupiłem niedawno 320d z 2000r i mam takie same objawy. Mam pytanie, czy wymiana tego o-ringu pomogła, czy też zdiagnozowano coś innego?

Pozdrawiam

Słoma

Opublikowano

witam .

Koledzy mialem podobny problem , znikajacy plyn chlodniczy. rozwiazaniem byla wymiana oringa w elemencie 11 z rysunku ponizej:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2106&hg=11&fg=35&lang=pl

woda skraplajac sie po troszku na chlodnice egr odparowywala. wyciek byl naprawde maly ale po 1300 km ubylo mi okolo 0,3 litra. slyszalem tez ze czasem lubi cieknac z tego termostatu o ktorym pisalem wczesniej ale glownie wystarczy wymienic oring i bedzie ok.

Prędkość nie zabija, tylko gwałtowne jej wytracenie.
Opublikowano
Witam panowie wczesniej prosiłem o pomoc w tej sprawie i mimo kilku sugesti problem wystepuje nadal.

Dzisiaj byłem w warsztacie i gosc sprawdzał mi jakims przyrzadem czy do płynu chłodniczego dostają sie spaliny co wskazywałoby na uszczelke pod głowica i na szczescie zadnych spalin nie wykrył

Nastepnie pojechałem na kanał aby zlokalizowac wyciek i co niestety zadnych sladów wycieku płynu chłodniczego nie zauwazylem oczywiscie plastiki z podwozia zdjete i nic poprostu susza :?

A płynu jak ubywało tak ubywa ok 100 ml dziennie ( auto nie kopci,idzie jak burza zadnych innych złych objawów)

Dzisiaj autko podpiete pod kompa i wyskoczył tylko 1 bład --złe połozenie iglicy czy cos takiego???

Czy to cos złego???

Panowie pomózcie z tym płynem gdzie on sie podziewa :twisted: bo rece opadają.

Może są jakies warsztaty gdzie zdiagnozują o co chodzi.

Dzieki za pomoc.

jeśli wyskakuje błąd iglicy to na Twoim miejscu nie jeździłbym tym samochodem za daleko .....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
reanimuję mój post płyn ubywa nadal a autko sprawuje się super w sumie mozna tak jezdzic ale jest to denerwujące troche od kupna mam zrobione 20 tys km żadnej wody w oleju nie widac qrcze jak to zlikwidować ???