Skocz do zawartości

320i - co pokazuje badanie komputerowe w ASO?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstepie - szukalam szukajka i nic mi nie wyskoczylo, wiec pozwalam sobie zalozyc temat.

Caly wic polega na tym, ze musze sobie dorobic kluczyk do swojej buni, niestety glowy sobie nie dam uciac, ze po drodze nikt nie wymienil zamkow. :roll:

Wydanie 700 zl tylko po to, zeby stwierdzic, ze ktos zamjastrowal przy zamkach to kiepski pomysl.

Zgodnie z informacjami, ktore dostalam nie da sie doprogramowac kluczyka i kompa - kluczyk jest robiony pod konkretny komputer.

Zapytalam wiec panow, czy sa ws tanie stwiedzic, czy komp, ktory mam jest kompem od tego samochodu - tutaj odpowiedz jest twierdzaca.... z malym ale - przy wykryciu jakiejkolwiek niezgodnosci elektroniki ze stanem oryginalnym test nie pojdzie dalej - a wiec moge wypieprzyc 350zl w bloto...

Juz normalnie sie boje tego, czy nie powinnam wrocic na myjke, na ktorej zostawilam ostatnio oryginalne dywaniki (cokolwiek sie zuzyly) :roll:

Co przelatuja w ASO komputerem? Bo moze wiem cos co od razu wyklucza sensownosc jazdy tam.

(Chlopak opowiedzial, nie wiem na ile prawdziwa historie, ze przyjechala do nich pani e46 i badanie skonczylo sie na tym, ze miala .. fotele nie od tego modelu :duh: )

A moze macie jakis inny pomysl? Bo ja juz glupia jestem zupelnie.

dzieki z gory za pomoc ;)

pzdr

GreenEvil

Dosiadales kiedys arabki? Idac stepa wsluchaj sie w nia, a zobaczysz jak kazdym drgieniem miesnia wyrywa sie do cwalu.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=126984

Opublikowano

jeżeli w aucie jest immobilizer to ważna jest zawartość która jest w główce kluczyka a nie sam kluczyk

aby odpalić auto trzeba by przełożyć tą zawartość do kluczyka dorobionego

jeżeli chodzi o historię z fotelami to nie wyszła ona po podłączeniu do kompa tylko pewnie po rozkodowaniu nr. VIN

Opublikowano
jeżeli w aucie jest immobilizer to ważna jest zawartość która jest w główce kluczyka a nie sam kluczyk

aby odpalić auto trzeba by przełożyć tą zawartość do kluczyka dorobionego

To wiem, ale nie wiem czy immo jest fabryczny, czy nagrzebany :( jest mozliwosc sprawdzenia tego bez kompa?

jesli to cos pomoze - zamek centralny, ktory jest w samochodzie absolutnie nie daje sie odpalic z pilota w kluczyku.

pzdr

GreenEvil

Dosiadales kiedys arabki? Idac stepa wsluchaj sie w nia, a zobaczysz jak kazdym drgieniem miesnia wyrywa sie do cwalu.

Opublikowano

Czy da sie jakos szybko/bez ASO sprawdzic czy mam komp od tego auta?

Przepraszam, jesli pytania sa debilne, staram sie douczyc z forum ,ale nadal pozostaje w wielu sprawach przyslowiowa blondynka :)

pzdr

GreenEvil

Opublikowano

Koleżanko

jeżeli kluczyk pasuje do zamków poza tym uruchamia auto i silnik pracuje dobrze

to znaczy że wszystko jest OK

jeżeli chcesz dorobić kluczyk zaprogramowany do kompa którym mogłabyś uruchamiać silnik to niestety tylko w aso

a jeżeli ma on otwierać tylko drzwi to już tańsza sprawa

można też pozbyć się immo i wtedy kluczyk też można dorobić taniej

jeżeli czegoś nie zrozumiałem to sorry

Opublikowano

Nie wiem, moze moje czarnowidztwo.

Kluczyk odpala autko, otwiera - tu nie ma klopotow.

Boje sie tylko ,ze komp + zamki niekoniecznie musza byc zgodne z moim vin-em (a ASO po nim dorabia nowe)

wiec szukam sposobow na sprawdzenie tego.

Wiedzialam ,ze powinnam byla kupic seicento - nie mialabym teraz zagwozdki

pzdr

GreenEvil

Opublikowano

Na obudowie DME jest naklejka z marka producenta oraz nr VIN - porównaj z nr na podszybiu i będzie wszystko jasne.

Poza tym tak jak pisali poprzednicy - możesz dorobić kluczyk poza ASO i do tego kluczyka przełożyć "pestkę" ze starego i będzie wszystko działać jak należy

Opublikowano
jeżeli chcesz dorobić kluczyk zaprogramowany do kompa którym mogłabyś uruchamiać silnik to niestety tylko w aso

A od kiedy tylko w aso??? A zeby nie byc goloslownym to Warszawa ulica Kruczkowskiego Zaraz przy szkole podstawowej nie pamietam numeru ale tam dorabiaja lacznie z imo :cool2:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Na obudowie DME jest naklejka z marka producenta oraz nr VIN - porównaj z nr na podszybiu i będzie wszystko jasne.

Jesli mi jeszcze podpowiecie gdzie szukac tego kompa, to bede w osmym niebie :mrgreen:

pzdr

GreenEvil

Opublikowano
Z prawej strony pod podszybiem za plastikowa obudowa jest DME :cool2:

Opublikowano

Dziekuje najmocniej.

Narazie dobieranie sie do kompa wstrzymane - ta plastikowa pokrywka sparciala i doslownie kruszy sie pod palcami :mad2: nie bede jej odkrecac, bo obawiam sie, ze nie bede miala co przykrecic spowrotem :roll:

poszukiwania na allegro - 0 wynikow... jak to sie moze inaczej nazywac niz oslona/pokrywa ? :oops:

pzdr

GreenEvil

Opublikowano
ETK mi nie pokazuje numeru czesci ale znajdz kogos na alegro z okolicy i zadzwon spytaj czy to ma :mrgreen:

Opublikowano
Chyba chodzi Ci o sparciały materiał wygłuszający który jest NA POKRYWCE PLASTIKOWEJ? U mnie wcześniej w E36 z 1991 roku sparciało lekko to wygłuszenie a sama pokrywka to raczej jest ciężka do zepsucia - musi być wykonana z takiego materiału ktory zapewni brak możliwości dostania się wilgoci do komory z DME.... spróbuj jeszcze raz :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
YYYYYY chodzi mi o to co jest na samym wierzchu :)

pzdr

GreenEvil

Czyli to o czym ja napisałem :-)

Opublikowano

Dostalam sie do kompa. Nr VIN sie zgadza :)

Za to oslonka ASO kosztuje 400zl... w nosie to mam za ta kase to ja wole zrobic sobie zaprawki lakiernicze w Bunci.

pzdr

GreenEvil

Opublikowano

Kolego nie przesadzaj, napisz/zadzwoń do jakiegoś potentata złomowego z allegro z zapytaniem o tą klapkę. Ile osób może szukać takiej klapki jak Ty? 1 na miesiąc? 1 na rok? ;-)

Ja brałem kilka części u kolesia z "Samborowa koło Ostródy" zdaje się KEPES na allegro czy jakoś tak, cana i wysyłka w miare ok więc może zadzwoń do niego?

Opublikowano
Kolego nie przesadzaj, napisz/zadzwoń do jakiegoś potentata złomowego z allegro z zapytaniem o tą klapkę. Ile osób może szukać takiej klapki jak Ty? 1 na miesiąc? 1 na rok? ;-)

po pierwsze, to kolezanko, a po drugie to i owszem, tak zrobie ;)

Zapytalam w ASO, bo ceny gumowych czesci nie przewracaja na kolana... a tu taki zonk :roll:

A, ze Wloskie slonce obeszlo sie z gumowymi czesciami w Bunce dosc ostro to sobie powoli wymieniam na nowe :)

pzdr

GreenEvil

Opublikowano
ETK mi nie pokazuje numeru czesci ale znajdz kogos na alegro z okolicy i zadzwon spytaj czy to ma :mrgreen:

Pewnie większość ma takie "kruszące się" :mrgreen: :mrgreen: Też jak wyciągałem DME to się sypało ale jak trzeba to trzeba wydrzeć.

P. S. Pod skrzynką plastikową od akumulatora znalazłem kręgosłup od jakiegoś żyjątka, pewnie jeszcze z Niemiec przyjechało :twisted:

Opublikowano

P. S. Pod skrzynką plastikową od akumulatora znalazłem kręgosłup od jakiegoś żyjątka, pewnie jeszcze z Niemiec przyjechało :twisted:

Ja pod siedzeniami znalazlam kilka tysiecy lirow, a w bagazniku paszcze od blizej niezidentyfikowanego radia :lol:

(to pewno w zamian za czesc kluczy, ktore sie komus przydaly :evil: )

pzdr

GreenEvil

Opublikowano

po pierwsze, to kolezanko, a po drugie to i owszem, tak zrobie ;)

pzdr

GreenEvil

nasz rodzynek :norty:

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

po pierwsze, to kolezanko

GreenEvil

Uprzejmie się przeprasza szanowną przedstawicielkę płci przeciwnej za nierozpoznanie ;-)