Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odgrzebie temat.

A mianowicie od pewnego czasu męcze się z wyciekiem spod wtrysku sterującego. A mianowicie od czasu kiedy to sama z siebie pękła ostatnia szpilka od wtrysku. Dałem nową podkładkę pod wtrysk, wyczyściłem wszystko i zakręciłem mocno. Obydwie szpilki są dokręcone mocno. Moje pytanie do was jak mocno powinien być dokręcony wtrysk, jakim momentem? Szpilki są cieniutkie ale mocne 10,4 o ile dobrze pamiętam.

Pozdrawiam,

Maciek

Sprzedaje swoją perełkę, jak ktoś zainteresowany to pw.

Opublikowano
jak mocno powinien być dokręcony wtrysk, jakim momentem?

przewód wysokiego ciśnienia/wtryskiwacz = 20Nm

nakrętki szpilka/jarzmo = 10Nm

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Moje M47 wkońcu też dopadły problemy z mocą. INPA pokazała mi błąd wtrysku sterującego, ale oprócz tego ekonomizer na 4 dochodzi zaledwie do 12 l, a na 5 do 11. Zdaję się, że również muszę wymienić przepływkę, czy może jeszcze coś dojdzie do wymiany??
Opublikowano
Ludzie miałem ten sam problem.Wymieniłem wtrysk sterujący,przepływkę i ustawili mi kąt początkowy wtrysku i nie poznaję auta.Wyrywa teraz do przodu.Spalanie rzędu 7 litrów (miasto)ON.Warto to zrobić.Pozdrawiam użytkowników BMW.Aha,jak się kupuje auto to na kompa i wszystko pokaże.
Opublikowano
ustawili mi kąt początkowy wtrysku i nie poznaję auta

możesz zdradzić jak ustawili kąt początku wtrysku?? i na jakich wartościach bazowali??

Opublikowano
Niestety nie wiem ustawiali mi w serwisie BOSCHA ,ale wiem,że gość który to robił mówił,że sama wymiana wtrysku sterującego niewiele da i dlatego ustawiali ten kąt wtrysku.
Opublikowano
Witam ponownie.Wtrysk kosztował 1250,przepływka 490,ustawienie 250zł.Czy wyjmowali pompę to nie wiem ,ale zajęło im to ok.2godzin.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Muszę wymienić wtrysk sterujący. Czy prócz samej wymiany trzeba jeszcze coś robić kompem? Jakieś kodowanie czy coś?

Auto na pompie VP44

• 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Bardzo bym prosil o wypowiedz ludzi ,ktorych dotknał ten sam problem.Czy po wymianie tego wtrysku spritzbeginn ist pokazywal cos i czy byla jakas roznica w mocy.Sprawdzilem dzisiaj parapety w car sofcie live data.Wiec przy pelnym bucie na 4 biegu jak startuje z 1500 obr czuc moc dawka paliwa jest kolo 40-45 mg/hub cisnienie 2200 i nagle przy 2100-2300 odcina moc dawka spada na 33 mg/hub i cisnienei wymagane na 1720.

Panowie gdzie jest problem??????????????

nie koniecznie wtrysk sterujący ma wine.wtrysk sterujący wywala błąd poniewaz iglica a niem sie zaciera podobno ale to nie ma wpływu na moc silnika.duzo disli z bezposrednim wtryskiem na pompie vp nie ma wtrysku sterującego z iglica .podobno bmw sobie tak wymysliło zeby miec na czym zarabiac bo taki wtrysk nowy bodajrze 1500zł kumpel miał podobny problem jak ty i przepływke wymienił i smiga dobrze

Opublikowano
sprawny wtrysk sterujący nie jest potrzebny , gdy jest uszkodzony jego rolę przejmuje pompa i jej elementy ...

A wiesz co powoduje nie sprawny wtrysk sterujący?

Więc poczytaj sobie w WDS'ie, zrób testy np. inpa z odpiętą wtyczką wtrysku a później się wypowiadaj.

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam,

podepnę się do tematu, proszę o konkretnie wypowiedzi które mogą doprowadzić do naprawy a takie które bezpośrednio nie rozwiązują problemów na PW.

Mam 3 błędy:

8 gluehzeitsteuerung - świece żarowe, obecnie nie istotne auto odpala ok ciepłe i zimne

10 Spritzbeginnregelung - początek sterowania wtryskiem, sterowanie kat wtrysku- wartosc oczekwana 2.67 a aktualna 7,84 , spada jak daje gazu :P

6 AGR-Regelung - EGR - pewnie czyszczenie, jeszcze nie robiłem nigdy z tym nic, tu tylko poproszę o info na PW jak to czyścić sprawdzać

skupię się na 10. czzy to bezpośrednio dotyczy wtrysku sterującego? jeszcze go nie mierzyłem, czy może dotyczyć nastawnika ?

proszę o instukcję sprawdzania testowania wtrysku sterującego, mam mozliwość pomiaru prądu / napięcia oscyloskopem, lecz proszę o spodziewane i poprawne wartości z pomiaru.

nie chcę w ciemno kupować tego wtrysku a raczej nie mam możliwości aby go pożyczyć chyba że by ktoś chciał to obdaruję flakonami :P

proszę o wszelkie informacje dotyczące tego kodu błędu nr 8, jakie mieliście sytuacje, naprawy, objawy, i wyniki pomiarów.

Proszę raczej na PW najlepiej się sprawdza jak w 1 poście piszę obecną syt a nie przewijam 20 stron postu który jest nic nie warty i tylko denerwuje.

Pozdrawiam i proszę o pomoc bo moja betka ma już wszystko zrobione oprócz abs (tylny lewy czujnik) i silnika :P - w sumie sporo ale błędy tylko 3 :D