Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nawet jak masz opcje DRL w idrive to trzeba ja wylaczyć, bo przy wlaczonej dzialają ksenony niezależnie od tego czy noc czy dzień. Więc nie musisz się martwić

:cool2:

pozdrawiam Konrad
  • Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Nawet jak masz opcje DRL w idrive to trzeba ja wylaczyć, bo przy wlaczonej dzialają ksenony niezależnie od tego czy noc czy dzień. Więc nie musisz się martwić

:cool2:

ok zrobilem wszystko jak w opisie

Uruchamiamy NSC musimy stworzyć profil tak więc klikamy File-load profile - expertmode - OK

następnie File- Edit prifl - hasło: repxet - ok

wybieramy w car/key memory przycisk Individualisierung i zaznaczamy wszystkie 3 opcje czyli :

individualierung aktiv, kernfunktionen, trace individualizable FSW/PSW - ok

conistance check = sprawdza czy wszystko

klikamy przycisk FSW/PSW i zaznaczamy ptaszkiem FSW/PSW-Manipulate with FSW_PSW.MAN

OK OK

możemy zapisać ten profil żeby za każdym razme tego nie robić File -save i nazywamy np E46

3 W katalogu ncsexpert/work utwórz pusty plik FSW_PSW.MAN (np. w notatniku)

4 Kliknij F1 (VIN/ZCS/FA), następnie kliknij F3 (ZCS/FA f.ECU)

5 Wybierz swój samochód w oknie które się otworzy- E46 oczywiście

6 Wybierz ECU do komunikacji, ja wybieram LMA

i w tym momencie mam blad:

error

following feature is invalid for fa:+kmp3

jak to obejsc?

ps w menu bledow:

http://img69.imageshack.us/img69/2517/errorncs.jpg

Uploaded with ImageShack.us

pozdrawiam

K

pozdrawiam Konrad
Opublikowano
Ale nie wybierasz chyba e46 jak w tym opisie, tylko E60? Nie wiem co dokładnie oznacza błąd ale widać tam coś o niewłaściwym VO co może się pojawić jeśli wybrałeś e46 a on zczytuje VO z e60
Opublikowano
Ale nie wybierasz chyba e46 jak w tym opisie, tylko E60? Nie wiem co dokładnie oznacza błąd ale widać tam coś o niewłaściwym VO co może się pojawić jeśli wybrałeś e46 a on zczytuje VO z e60

tak tak, wybralem e60

zle skopiowalem ;)

nie da sie tych lamp w dis ustawic?

pozdrawiam Konrad
Opublikowano

dziekuje :)

obecna posiadam przygotowana przez kolege trandolf z naszego forum.

przegladajac forum "diagnoza" natknalem sie na posta, ze po probie "aktualizacji" ustawien oswietlenia, zniknela mozliwosc odczytu mp3-a blad , ktory u mnie sie pojawia wskazuje, ze cos ncsowi nie pasuje z wlasnie z mp3....

tutaj opisany jest problem mp3

viewtopic.php?f=97&t=128049&p=899526&hilit=kmp3#p899526

pzd K.

pozdrawiam Konrad
Opublikowano
Panowie a czy któryś z Was jest może z woj. Małopolskiego jest lub znacie kogoś kto mógłby to zrobić z tych okolic ???
Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

poszlo dalej ale nie do konca

7. Teraz wciśnij F6, czyli Back 8. Wbierz F4 "Program ECU", w tym przypadku kodujemy światła, a więc w oknie, które się pokaże wybieramy moduł LMA 9 Następnie wybieramy F5 (Basic functions) która to funkcja odczytuje nam do pliku wszystko co mamy w samochodzie zakodowane i następnie w oknie które ci się pokaże zjedź suwakiem niżej i kliknij dwa razy na „coapireadsggetfswpsw", następuje odczyt/kopiownaie FSW_PSW.TRC

w tym miejscu wywala blad:

coapi-2041:wrong ecu coding index A-e60lm2: codierindex=0eh

pozdrawiam Konrad
Opublikowano
Poszukuje kogos z podkarpadzkiego by mi zaprogramował światła dzienne i odblokował mp3 znacie kogoś takiego
Opublikowano
Ja bym się również pisał na spotkanie na programowanie na Podkarpaciu - najchętniej Rzeszów :) może większą grupą ?
Opublikowano

Kondziu lub Kupis666

Zróbcie zbiorcze DIY i zapodajcie tutaj - bo tak na raty z błędami(error) to trochę nie bardzo :)

Opublikowano
Kondziu lub Kupis666

Zróbcie zbiorcze DIY i zapodajcie tutaj - bo tak na raty z błędami(error) to trochę nie bardzo :)

w tygodniu bede mial laptopa z xp- zainstaluje raz jeszcze inpe i zobaczymy;

jak sie uda to zrobie manuala-obiecuje :norty:

ps moze manuala napisze ktos komu sie juz udalo- z informacja jakie auto (rok produkcji, silnik, wersja inpa/ncs) -bedzie latwiej i szybciej

pozdrawiam Konrad
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

-----------------------------------------------------------

DRL_WERT_DIMMUNG

wert_01

;wert_01 = DRL-Dimmung 26%

;wert_02 = DRL-Dimmung 40%

jak rozumiem w powyższej opcji wybieramy jasność świecenia DRL daytime running lamp.

Wybierając wert_01 DRL będą przyciemnione w 26 procentach a wert_02 w 40%

----------------------------------------

DRL_V_GEDIMMT

wert_02

;nicht_aktiv

;wert_01 = DRL Blinker vorne

;wert_02 = DRL Fernlicht

;

Tutaj chyba wybieramy co ma się świecić a co ma być wygaszone (GEDIMMT znaczy wygaszone)

wert_01 = DRL Blinker vorne - to przedni kierunkowskaz można go ustawić żeby się non stop tlił i tylko mrugał jaśniej tak jak w wersjach z US

wert_02 = DRL Fernlicht - wydaje mi się że chodzi od brewkę (Fernlicht znaczy belka) którą można aktywować wraz z DRL lub nie

1. w opcji DRL_V_GEDIMMT parametr wert_01 = DRL Blinker vorne znaczy, że funkcję dziennych obejmuje kierunek lekko się tląc - tak jak napisal kolega, natomiast parametr wert_02 = DRL Fernlicht oznacza, że dzienne są realizowane na żarówkach od długich, nie jest to podświetlenie brewki

2. Mam pytanie jeszcze czy ktos próbował z parametrem wert_00? i czy w modelach E60/E90 działa parametr Wert_03 i wyżej chyba do wert_05? Nie mam pewnosci ale ponoc wiecej parametrów jest w E39/E38, może to ktoś potwierdzić?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano (edytowane)
Ja bym się również pisał na spotkanie na programowanie na Podkarpaciu - najchętniej Rzeszów :) może większą grupą ?

Problem, który mieliśmy ostatnio przy kodowaniu już rozwiązany. Dzisiaj dla przykładu zakodowałem dzienne dla E60 z bixenonem skrętnym z końcówki 2006. Gdyby uzbierała się grupka powiedzmy 3 aut to mogę podjechać np. do Dębicy, a tak to jak ktoś w Rzeszowie indywidualnie. Dla niektórych E60 z końcówki 2006 jest możliwość ustawienia dziennych na ringi jak w modelach LCI (warunek LMA2).

Nie mam pewnosci ale ponoc wiecej parametrów jest w E39/E38, może to ktoś potwierdzić?

Rozumiem, że chodzi Ci o moc świecenia?

W E38/39 z LCM2 jest możliwość tylko DRL_DIMMUNG wert_01-czyli nic lub wert_02-jakieś około 20%,

dla LCM3 i LCM4 FL_DIMMUNG_ALS_DRL:

wert_01 = 0 %

wert_02 = 18,82 %

wert_03 = 20,39 %

wert_04 = 43,92 %

wert_05 = 18,82 %

wartości zaczerpnięte z innego forum, skąd takie dokładne to nie wiem, ale z obserwacji to coś koło tego będzie, trzeba by miernikiem świateł sprawdzać.

Edytowane przez Luczar
Opublikowano

Panowie teraz lista kto się pisze na Dębice :) - proponuję zgłoszenia i propozycje terminów.

Zgłaszam się jako pierwszy :) termin dowolny

Opublikowano

i w tym momencie mam blad:

error

following feature is invalid for fa:+kmp3

jak to obejsc?

pozdrawiam

K

Ktoś w Twoim aucie (albo Ty), próbował odblokować MP3. "+KMP3" to wartość którą przypisuje się do VO (Vehicle Order) wyposażenia auta. Niestety Twoje radio nie obsługuje tej opcji, i przez to sypie Ci tym errorem. Wykasuj z VO w NCS Expert, pozycję "+KMP3" i zakoduj całe auto jeszcze raz przy użycu opcji "Process Car". Chociaż mam podejrzenie, że ktoś się pomylił i dodał tą pozycję do VA zamiast do VO i przez to dostajesz tego errora. Wykasuj z VA i zakoduj całe auto jeszcze raz. Musisz sprawdzić czy w VA masz +KMP3 jak tak to wykasuj i zakoduj auto, sprawdź czy działa, a jak nie to wywal tez z VO.

Radość sprawia, że serce przyśpiesza
Opublikowano

Ktoś w Twoim aucie (albo Ty), próbował odblokować MP3. "+KMP3" to wartość którą przypisuje się do VO (Vehicle Order) wyposażenia auta. Niestety Twoje radio nie obsługuje tej opcji, i przez to sypie Ci tym errorem. Wykasuj z VO w NCS Expert, pozycję "+KMP3" i zakoduj całe auto jeszcze raz przy użycu opcji "Process Car". Chociaż mam podejrzenie, że ktoś się pomylił i dodał tą pozycję do VA zamiast do VO i przez to dostajesz tego errora. Wykasuj z VA i zakoduj całe auto jeszcze raz. Musisz sprawdzić czy w VA masz +KMP3 jak tak to wykasuj i zakoduj auto, sprawdź czy działa, a jak nie to wywal tez z VO.

nie probowalem odblokowac mp3-bo mp3 dziala az milo od zawsze (czyli od momentu, kiedy kupilem auto)

ps w jednym z dalszych postow pisalem, ze blad kmp3 nie wystepuje (po zaktualizowaniu ncs'a do wyzszej wersji) ale nadal wystepowaly inne bledy;

spasowalem aby nic nie popsuc

pozdrawiam Konrad
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

A moze ktos wie czy da sie zrobic w modelu 2008 po lifcie na lampach bez xenonu ale na soczewce, tak aby jako dzienne swiecily sie ringi ale mocniej niz na postojowkach?

Mialem tak w poprzedniej e60 ale tam byly xenony i nie wiem czy to ma znaczenie?

Opublikowano

Jest i u mnie :) super sprawa polecam każdemu.

http://img198.imageshack.us/img198/9303/img7612qj.jpg

http://img684.imageshack.us/img684/1766/img7615q.jpg

http://img21.imageshack.us/img21/9715/img7614n.jpg