Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
PAnowie proszę o podpowiedz i rady jak się wymienia tarcze hamulcowe tył oraz klocki przód i tył? Trudna to sprawa??? model to e46 320d 2000rok
sprzedam felgi 15 cali ładne szczegóły w dziale giełda!!!
Opublikowano
Jezeli wymieniales juz wogole hamulce w jakims aucie i czujesz sie na tyle silny ze sobie poradzisz to nie ma problemu zasada ta sama jak w innych markach,pamietaj tylko ze stylu sa tarczo bebny tzn hamulec reczny jest bebnowy i nalezy go potem ustawic(wyregulowac).Na forum jest dostepny link do ksiazki Sam naprawiam e 46 na stronie 162 znajdziesz wskazowki do wymiany hamulcow. :D
Opublikowano
Latwa sprawa musisz miec tylko narzedzia, miejsce i WD40:P sciagasz kola odkrecasz za ciski chyba imbusem i tu musisz uzyc WD40 i troche sily;/ Potem maly imbusik odkrecasz i tarcza schodzi, wyciagasz stare kloski i potem musisz wcisnac tloczek od zacisku (bo nowe klocki sa grubsze i ich nie wlozysz spowrotem na tarcze) ja uzwalem do tego dwoch trzonkow mlotka, musisz wcisnac tloczek do konca, wtedy montujesz skrecasz i smigasz. Tylko na poczatku dotarcia klockow i tarcz nie szalej z hamowaniem. pozdr.
http://img684.imageshack.us/img684/4426/c23a511dcaf4207f.jpg
Opublikowano

Siemka

mam problem!

wymieniłem te klocki i tarcze i mi się swieci kontkrolka koło kontrolki abs-u co to może być?? Jest ona koloru zółtego POMOCY

Opublikowano
możesz połączyć te przewody razem co idą do czujnika w klockach kontrolka powinna zgasnąć . Bardzo tego nie polecam bo przyszłości nie będziesz wiedział kiedy ci się klocki skończą .
Opublikowano
Nie wymieniałem czujnika... A nie można tego ominąc??

człowieku nie rób maniany, po to jest tam ten czujnik żeby pokazał kiedy się kończą klocki, a nie jak blachy od klocków trą o tarcze i słychać z kilometra że się skończyły

Opublikowano
spokojnie koledzy załozylem czujnik i smiga. Dzieki za odpowiedzi w temacie i myśłe ze jest juz skonczony...
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Ile za ta wymiane płaciliście ?

Ja teraz chce wymienić w swoim aucie i z tego co widze i jak patrzyłem na ceny to kurcze,jednak w tych autoryzowanych serwisach to jednak ceny maja grubo wywindowane.Tu nawet jest z 40% drożej niż jak patrzyłem na autoreducie.

Generalnie chodzi mi o ceny w stolicy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja na przykład robiłem sam i nie sądzę że zrobiłem to gorzej od dzisiejszych pseudo fachowców.

całe auto klocki i z tyłu tarcze 3 godziny roboty a 200zł lekko w kieszeni zostało.

pozdrawiam

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Czy jesli nie ruszamy szczek z tylu przy wymianie tarcz i klockow to trzeba pozniej regulowac reczny czy nie ma takiej potrzeby??? I jeszcze jedno w poprzednim Bmw kupowalem przy wymianie klockow nowe czujniki zuzycia ,ktore byly zakladane choc mechanik powiedzial mi ze jesli nie dojedzie sie klockow do konca to moze zostac stary czujnik :?:

Moje byle e36325 , e46328 ,e46 318CI obecnie 330CI F/L

http://ilespala.pl/obrazek/2041/3/1

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Panowie mam mały problem. W osłonie bębna mam wyrobiony otwór do którego mocuje się sprężynę dociskową szczęki. Po prostu po przekręceniu o 90° ledwo się trzyma w gnieździe a po zaciągnięciu ręcznego zazwyczaj wypada. Teraz pytanie , czy są na rynku jakieś specjalne podkładki żeby z tyłu bębna zabezpieczyć bolec z sprężyną dociskową trzymającą szczękę ?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam ponownie , problemy już prawie rozwiązane. Ale pozostał jeden mały szczegół , mianowicie ręczny z górki trzyma jak żyleta ale pod górkę nie bardzo w sumie nie trzyma. Pod górę nie jestem w stanie zaciągnąć tak ręcznego żeby auto stało. Co może być problemem że pod górę nie trzyma a z tak ?
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czym posmarować piastę po oczyszczeniu? Czy może nie smarować? Co myślicie jeszcze o tym czerwony kleju na klocki? Stosowaliście coś takiego? Jak tak to co?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Wczoraj wymienilem komplet hamulcow na tyle. Wymiana dosc latwa. Pierwszy raz sam wymienialem hamulce w aucie. Zeszlo mi 2 godziny. Wymenilem tarcze klocki szczeki i sprezynki. Podczas wymiany regulatory skrecilem do zera bo myslalem ze tak trzeba skoro szczeki nowe, no i chyba niepotrzebnie bo reczny dalej trzyma slabo mimo zmiany na nowe. Rozumiem ze znow musze sciagnac tarcze i podkrecic troche? Co do tloczka to wcisnalem go trzonkiem mlotka. Duzo nie trzeba bylo bo mialem klocki wymienione w tamtym roku i byly zuzyte po ok 3 mm. Co do hamulcow dalem wszystko Brembo zamowione w forumowym sklepie tylko sprezynki TRW