Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Bez sprzęgła znaczy masz namyśli wrzucanie biegu bez naciskania sprzęgła czy tak ?? ruszyć na pewno będzie ciężko co do samej jazdy i wrzucania biegów da rade choć nie sprawdzałem w bmw trzeba wyczuć odpowiedni moment i tylko tyle choć moim zdaniem jest to tylko możliwość awaryjna i pod żadnym pozorem nie powinno się tak jeździć
Opublikowano
Bez sprzęgła znaczy masz namyśli wrzucanie biegu bez naciskania sprzęgła czy tak ?? ruszyć na pewno będzie ciężko co do samej jazdy i wrzucania biegów da rade choć nie sprawdzałem w bmw trzeba wyczuć odpowiedni moment i tylko tyle choć moim zdaniem jest to tylko możliwość awaryjna i pod żadnym pozorem nie powinno się tak jeździć

Ja tak kiedyś z Warszawy wracałem do Tychów ok 300 km :P padło na lotnisku w nocy a trzeba było jakoś wrócić.

Auto citroen xara, najgorzej jak na światłach trzeba było się zatrzymywać bo za każdym razem trzeba gasić auto :P

Z luzu na bieg dało się tylko przełączyć przy zgaszonym silniku, sama zmiana biegów w czasie jazdy już trochę lepiej :D

Opublikowano
pamietam jak w mojej WSK (włesce-ach te czasy :) ) padlo sprzeglo i jak sie puscilo gaz to biegi wchodzily bez problemu. Ruszal tez na zapalonym silniku tylko trzeba bylo sie odepchanc( w aucie juz problem) chyba starsze konstrukcje byly bardziej wytrzymale, poniewaz znajomemu padla skrzynia w hondzie 2008r przy redukcji z 3 na 2 wlasnie bez sprzegla.
Opublikowano
pamietam jak w mojej WSK (włesce-ach te czasy :) ) padlo sprzeglo i jak sie puscilo gaz to biegi wchodzily bez problemu. Ruszal tez na zapalonym silniku tylko trzeba bylo sie odepchanc( w aucie juz problem) chyba starsze konstrukcje byly bardziej wytrzymale, poniewaz znajomemu padla skrzynia w hondzie 2008r przy redukcji z 3 na 2 wlasnie bez sprzegla.

No w takim motorku miałeś skrzynkę działającą podobnie jak w maluchu-jeśli odpowiednie obroty były to można było bez większego zgrzytu wrzucić bieg następny, jeśli zaś obroty silnika były zbyt wysokie to nawet trzymając sprzęgło było słychać łupnięcie przy zmianie biegów :P

No ale wsk czy romet to nie bmw, tu skrzynka jest trochę bardziej złożona, i naprawa jest często nie opłacalna, także sprzęgło warto używać :)