Skocz do zawartości

skrzynia biegów i sprzęgło

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam . kolega z forum ''Gazeta .pl'' twierdzi że można jezdzić samochodem bez sprzęgła. bardzo proszę o waszą wypowiedz
Opublikowano
Bez sprzęgła znaczy masz namyśli wrzucanie biegu bez naciskania sprzęgła czy tak ?? ruszyć na pewno będzie ciężko co do samej jazdy i wrzucania biegów da rade choć nie sprawdzałem w bmw trzeba wyczuć odpowiedni moment i tylko tyle choć moim zdaniem jest to tylko możliwość awaryjna i pod żadnym pozorem nie powinno się tak jeździć
Opublikowano
Rozwiń swoją wypowiedź, jeśli by było ono zbędne zapewne nie montowali by go :mrgreen:
Opublikowano
Bez sprzęgła znaczy masz namyśli wrzucanie biegu bez naciskania sprzęgła czy tak ?? ruszyć na pewno będzie ciężko co do samej jazdy i wrzucania biegów da rade choć nie sprawdzałem w bmw trzeba wyczuć odpowiedni moment i tylko tyle choć moim zdaniem jest to tylko możliwość awaryjna i pod żadnym pozorem nie powinno się tak jeździć

Ja tak kiedyś z Warszawy wracałem do Tychów ok 300 km :P padło na lotnisku w nocy a trzeba było jakoś wrócić.

Auto citroen xara, najgorzej jak na światłach trzeba było się zatrzymywać bo za każdym razem trzeba gasić auto :P

Z luzu na bieg dało się tylko przełączyć przy zgaszonym silniku, sama zmiana biegów w czasie jazdy już trochę lepiej :D

Opublikowano
W wartburgu dwusówie można było zmieniać biegi bez sprzęgła przy niskich obrotach bo miał tzw. ,,wolne koło,,
Opublikowano
pamietam jak w mojej WSK (włesce-ach te czasy :) ) padlo sprzeglo i jak sie puscilo gaz to biegi wchodzily bez problemu. Ruszal tez na zapalonym silniku tylko trzeba bylo sie odepchanc( w aucie juz problem) chyba starsze konstrukcje byly bardziej wytrzymale, poniewaz znajomemu padla skrzynia w hondzie 2008r przy redukcji z 3 na 2 wlasnie bez sprzegla.
Opublikowano
pamietam jak w mojej WSK (włesce-ach te czasy :) ) padlo sprzeglo i jak sie puscilo gaz to biegi wchodzily bez problemu. Ruszal tez na zapalonym silniku tylko trzeba bylo sie odepchanc( w aucie juz problem) chyba starsze konstrukcje byly bardziej wytrzymale, poniewaz znajomemu padla skrzynia w hondzie 2008r przy redukcji z 3 na 2 wlasnie bez sprzegla.

No w takim motorku miałeś skrzynkę działającą podobnie jak w maluchu-jeśli odpowiednie obroty były to można było bez większego zgrzytu wrzucić bieg następny, jeśli zaś obroty silnika były zbyt wysokie to nawet trzymając sprzęgło było słychać łupnięcie przy zmianie biegów :P

No ale wsk czy romet to nie bmw, tu skrzynka jest trochę bardziej złożona, i naprawa jest często nie opłacalna, także sprzęgło warto używać :)

Opublikowano
No ale wsk czy romet to nie bmw, tu skrzynka jest trochę bardziej złożona, i naprawa jest często nie opłacalna, także sprzęgło warto używać :)

Otóż to :D i nie próbujcie tego w domu :P