Skocz do zawartości

320d stuki z tylu auta? kosz na dojazdowke?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od poczatku jak posiadam to autko z tylu auta na dziurkach i innych nierownosciach cos stuka. Wrazenie takie jakbym mial niedomkniety bagaznik, albo jakby klucz latał/tablica rejestracyjna :] Dzwiek jest uporczywy wiec postanowilem wywalic wszystko co mozliwe. Narzedzia, polka bagaznika, tablica rejestracyjna, no wsio. został tylko akumulator :P Nie pomoglo, stuka nadal. Teraz przyszlo mi do głowy, że w koszu na dojazdówkę jest pusto i być może on podskakuje i wydaje takie dzwieki? Stad moje pytanie, czy ktos z Was mial tego typu doświadczenia? Np. jezdzil bez dojazdowki i efekt był podobny? Nie piszcie mi proszę - wsadz dojazdowke bedziesz wiedzial, jakbym mial taka mozliwosc to bym tak zrobil. Pozdrawiam

Opublikowano
zawieszenie itd wszystko ok, kombinowalismy z mechanikiem jak sie dalo, aku tez ok, kurcze chyba nagram Wam ten odglos, jest strasznie irytujacy, mi pozostalo do sprawdzenia tylko ten kosz, a napisalem na forum bo byc moze komus zdarzylo sie jezdzic z pustym i tez mial takie "efekty"... Nic to poki co dzieki za podpowiedzi
Opublikowano
ja stawiam na poduszki amortyzatorów. U mnie wyglądaly jak nowe i stukały, a dzwięk byl dokladnie taki jak w twoim opisie.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

I jak? Problem rozwiązany? Właśnie stało mi się to samo. Ja mam dojazdówkę i stuka. Po wywaleniu wszystkiego z kufra stuka nadal. Aku przykręciłem aż zabeczał ;) Byłem na ścieżce - zawieszenie wzorowe...

Co jeszcze mogę sprawdzić? Strasznie mnie irytuje ten dźwięk... :duh:

Opublikowano
I jak? Problem rozwiązany? Właśnie stało mi się to samo. Ja mam dojazdówkę i stuka. Po wywaleniu wszystkiego z kufra stuka nadal. Aku przykręciłem aż zabeczał ;) Byłem na ścieżce - zawieszenie wzorowe...

Co jeszcze mogę sprawdzić? Strasznie mnie irytuje ten dźwięk... :duh:

Jak masz kombi to ja stawiam na plastiki pomiędzy klapą a uchylaną szybą w klapie. Popukaj palcem plastiki i zobacz gdzie są luzy. Później dla sprawdzenia czy to to, podłuż jakąś szmatke w newralgicznych punktach tak aby po zamknięciu wszystko się podociskało i się przejedź.

Pozdrawiam,

Mateusz

Najnowsze Mapy do Nawigacji 2014

http://chomikuj.pl/MapyNaviBMW

Opublikowano
Mam sedana, więc problem mnie nie dotyczy :( (muszę dopisać nadwozie w podpisie). Poczytałem tu i ówdzie i prawdopodobnie padnie na poduszkę amortyzatora - stuki słychać po prawej, z tyłu, dość wysoko, jakby pod półką z głośnikami. Da się jakoś sprawdzić poduszkę amora bez rozbierania tegoż? Sama poducha to dość banalny koszt ale nie chciałbym się wbijać w robociznę bez potrzeby...
Opublikowano
u mnie problem byl delikatnie mowiac smieszny... Zawieszenie wszystko bylo ok, okazalo sie ze... gumowe odbojniki u gory na klapie "same" sie rozregulowaly. Tzn jak naciskalem na klape to bylo slychac wlasnie to postukiwanie, z zewnatrz bardzo cicho, natomiast w srodku nioslo poteznie. Wykrecilem po jednym obrocie ten z lewej i prawej i problemu nie ma :] cicho i spokojnie :)
Opublikowano
Po prostu naciskaj w rogu klapy, u mnie byl luz i przy szybkich nacisnieciach na klape dalo sie slyszec to postukiwanie. Wewnatrz auta bylo znacznie glosniej. Jesli to nie to no to pozostaje Ci szukac cos w zawieszeniu :/
Opublikowano
Byłem właśnie sprawdzić - to nie klapa. Zamyka się szczelnie, bez luzów. No i energiczne naciskanie na nią nie daje żadnych efektów dźwiękowych. No więc ... "klapa"...
Opublikowano
Piszesz, że nie chcesz się niepotrzebnie wpędzić w robociznę za wymianę poduszek. Kolego to jest tak banalna sprawa, że nawet jeśli nie masz o tym pojęcia to i tak sobie poradzisz. Wystarczą do tego lewarek i 3 klucze. Dla laika jakieś 30minut na obie strony. Oczywiście jeśli kompletnie nie masz pojęcia jak to najpierw przeczytaj jakiś opis bądź napisz na forum przed wymianą to dostaniesz pewnie pare wskazówek :P
Opublikowano
Lewarek mam :) 3 klucze też, w tym jeden od piwnicy ;) Zobaczę jak się sprawa rozwinie - jutro podjadę do znajomego mechanika. Znajdzie jutro chwilę dla mnie za free i podobno wie jak to sprawdzić bez rozbierania. Jak coś się dowiem to napiszę.
Opublikowano
No i jest winowajca. Odkryłem temat sam, przy okazji wymiany kół na letnie. Pękł ostatni, górny zwój sprężyny tylnego zawieszenia i tłukł się wesoło po wahaczu (wewnątrz sprężyny, więc nie wypadło podczas jazdy)... :duh:
Opublikowano
wątpię czy sprawdzisz bez rozbierania, u mnie poduszki po wyjęciu były ok, a i tak kazałem mechanikowi wymienić bo koszt śmieszny robota 30zł i co ? stuki ucichły! jak komuś coś stuka z tyłu to właśnie od tego bym zaczął poduszki amorów z odbojami i od razu nowe osłony ja wymieniłem prawie cała zawieche z tyłu a i tak stukało ale nie to tylko własnie poduchy! Co prawda po wyjęciu pozostałych części tj tulei itd wyszło ze są do wymiany ale na szarpakach nic nie wskazywało takie dziwne to nasze bmw jest! Pozdro i wytrwałych poszukiwań.