Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja vredsteiny testowalem na subaru legacy, ktory to pojazd choc mial naped 4x4 co na pewno pomagalo, jechal i hamowal pewnie po sniegu, szutrze, lodzie, asfalcie i deszczu (wszystko w ciagu jednego dnia :) )

vazq~

~ The Gator Nation ~
  • Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja w e60 mam Nokiany i jestem bardzo zadowolony na wcześniejszym samochodzie również je miałem ( tam był 4x4 ) i zero problemów . W BMW jezdzi się na tych oponach w zimie pewnie , może nie należą do cichych bo bieznik wygląda jak od traktora ale są skuteczne.

Również powiedziano mi przy zakupie opon " będzie Pan naprawdę zadowolony "

Opublikowano
Ja również polecam Nokian'y WR G2 mam je(195/55r16) na swojej 1 i już drugą zimę na nich przejeździłem, powiem że dla mnie są one cichsze niż letnie run flat'y Bridgestone'a , szczerze polecam :wink:
Opublikowano
czy ktos przejezdzil zime na letnich? da rade ...?

Przejeżdziłem ostatnią zimę na Dunlopach SP SPORT Fastresponse (codziennie 2x65 km). Raz mnie wypychali z parknigu, ale wtedy to każde auto wypychaliśmy, bo tyle śniegu napadało przez 8 h pracy.

Z doswiadczenia polecam Dunlopy czy to letnie SP SPORT: 01, 2000, Fastresponse , natomiast zimówki to Dunlop SP WINTER SPORT 3D.

Najlepiej kupować opony po sezonie, czyli wiosna, lato to najlepszy okres na zakup zimówek. Podobnie z letnimi oponami, korzystniejsze ceny są w miesiącach zimowych.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Zastanawiam się nad kupnem opon tego typu http://www.netcar.pl/opony/zimowe/osobowe/nokian/NOKIAN+WR+G2+205-55R16+91V+RunFlat,205%2055R16,44,0,5-0,115558166,szi.html co o nich sądzicie ? zaznaczam że region w którym będę się poruszał, to raczej zachodniopomorski. Miałem ostatniej zimy opony Goodyear ultra grip 7 w samochodzie z napędem na przód, ale kiepsko je oceniam :( Fakt zima była masakryczna!!!

PS. a co myślicie o akcji zima w salonach bmw, zimówka z felgą aluminiową w cenie około 1200zł?

Pozdrawiam!!!

Opublikowano
Witam

Zastanawiam się nad kupnem opon tego typu http://www.netcar.pl/opony/zimowe/osobowe/nokian/NOKIAN+WR+G2+205-55R16+91V+RunFlat,205%2055R16,44,0,5-0,115558166,szi.html co o nich sądzicie ? zaznaczam że region w którym będę się poruszał, to raczej zachodniopomorski. Miałem ostatniej zimy opony Goodyear ultra grip 7 w samochodzie z napędem na przód, ale kiepsko je oceniam :( Fakt zima była masakryczna!!!

PS. a co myślicie o akcji zima w salonach bmw, zimówka z felgą aluminiową w cenie około 1200zł?

Pozdrawiam!!!

akcji zima nie znam, nie znalazlam na stronie bmw i prosze o jakies szczegoly o co chodzi :)

Opublikowano

Pepe118, BMW Polska organizuje okresowo w ciągu roku akcje Wiosna/Lato i Zima w których to oferuje różnoraki sprzęt cieszący sie dużą popularnością w danych porach roku w "promocyjnych" cenach i tak w akcji Zima spodziewać się można kompletów felg z opnami zimowymi, wycieraczek, dywaników podłogowych. Z tego co się orientuję tegorocznej akcji zima możemy spodziewać się w okolicach października, chyba, że już coś wiadomo co jest w ofercie a nic o tym nie wiem. Podaję linka do akcji Zima 2009, żebyś mógł zobaczyć o co chodzi:

http://www.bmw.pl/pl/pl/owners/accessories/seasonal_campaigns/winter_2009/service.html

P.S. czy ktoś miał jakieś doświadczenia z oponami zimowymi Yokohama W Drive i mógłby podzielić się opinią?

Opublikowano

Witam,

Kolega Łukaszj mnie mnie wyręczył :)

Byłem ostatnio w serwisie pytałem co i jak, jeżeli chodzi o zimówki.

Akcja zima ma się zacząć niby pod koniec września, felgi stalowe z oponą mają kosztować około 900zł + 150zł kołpak cena za sztukę :(

A felga aluminiowa 1100-1200zł, raczej się opłaca 2 opcja :) patrząc też na to, że sama opona kosztuje około 650zł.

Opublikowano

Akcja zima ma się zacząć niby pod koniec września, felgi stalowe z oponą mają kosztować około 900zł + 150zł kołpak cena za sztukę :(

Zakup stalówek z kołpakami mija się z celem, w swoim życiu już się kołpaków napilnowałem, raz ci buchną kpl i już masz rabat na aluminiowe. 3 razy ktoś sobie moje kołpaki pożyczył, wydatek za każdym razem po 700 PLN boli od tej pory nigdy więcej nie kupiłem stalówek na zimę

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czy ktos przejezdzil zime na letnich? da rade ...?

Pamiętam czasy kiedy nie było opon zimowych, a królowały "nalewki" (dla młodszych - nalewka to stara opona której przyklejono nowy bieżnik) i się dawało. Tak naprawdę to opony zimowe to tylko 10 do 30% lepsza przyczepność. Jak na razie jeszcze nie wymyślono opon bez kolców do jazdy po lodzie i o tym trzeba w zimę pamiętać.

I jeszcze jedna uwaga - o ile dobrze pamiętam w PL używanie opon zimowych nie jest obowiązkowe i nie grozi za to mandat, ale oczywiście namawiam do korzystania z nich.

Opublikowano
Witam

Pozdrawiam!!!

Ja zakupiłem do siebie te Nokiany na zbliżającą się zimę. Zobaczymy jak się sprawdzą. Zastanawiałem się między nimi, a UltraGrip 7+, ale cena Nokianów była za zwykłe opony lepsza. Swoją drogą cena za run flaty jest z kosmosu :)

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

Ja jezdzilam zeszla zime na Dunlopach 3 D i nie bylam zadowolona co musze powiedziec ze na 3D jezdzilam 2 sezony Audi i bylo ok ale Q robi swoje.

W tym roku kolega wulkanizator szuka mi czegos typowo na snieg i tyl naped.

Panowie w koncu zapowiadaja zime tysiaclecia :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Felgi już wybrane Star Spoke 229, W katalogu BMW akcja zima 2010 są do wybory (Continental WinterContact

TS810S SSR RSC), (Goodyear UltraGrip UG7+ ROF) lub (Bridgestone Blizzak LM25 RFT RSC) chciałem wziąć Continentale ale pan w serwisie :) powiedział że Goodyear będą lepsze, mam dylemat :) Co proponujecie ?

Pozdrawiam serdecznie!!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie założyłem Goodyear UltraGrip 7+.

Pierwsze wrażenia po krótkiej przejażdżce to takie że opory tocznia i odgłosy zawieszenia lepsze niż w letnich runflatach.

Zobaczymy jak się spiszą w zimie.

Opublikowano (edytowane)
Właśnie wróciłem z Poznania, felgi kupione (niedługo fotki w galerii ) wraz z oponamiGoodyear UltraGrip 7+ Run Flat . Byłem w szoku jeżeli chodzi o różnice, dopisuję się do kolegi Gessi, nie czuć tak tych wszystkich nierówności, jak np. w letnich Michelin :) Polecam !!! Edytowane przez Fred-Flinstones
Opublikowano
Opona zimowa zawsze będzie bardziej miękka niż letnia, więc może stąd u was to poczucie mniejszych nierówności. Założyli byście zwykłe opony, to byście dopiero mówili że jest miękko :D

E30, E36, E60, E87, F48