Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam w swojej furce czujnik deszczu który albo nie działa , albo ja niemam pojęcia jak go uruchomić.Czy może mi Ktoś podpowiedzieć jak go przetestować :mad2:
Opublikowano

W E39 bedzie prawdopodobnie podobnie jak w E46.

U mnie dziala to w ten sposob ze wycieraczki musza byc wlaczone na pozycji 1. W zaleznosci od ilosci deszczu na szybie sensor wlacza dzialanie wycieraczek. Czyli jezeli jest duzo deszczu to wycieraczki praktycznie sie nie wylaczaja.

W przypadku gdy deszczu jest malo wowczas wycieraczki pracuja odpowiednio rzadko.

Najlepiej przetestuj to wlasnorecznie spryskujac wode na szybe, upewnij sie ze wycieraczki masz w pozycji 1.

Opublikowano
Dokladnie. Ustaw wycieraczki na pozycje 1. Raczej masz sprawny czujnik, one prawie nigdy sie nie psuja.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Witam. Posiadam w swojej furce czujnik deszczu który albo nie działa , albo ja niemam pojęcia jak go uruchomić.Czy może mi Ktoś podpowiedzieć jak go przetestować :mad2:

Jesli wycieraczki sa zuzyte, to czujnik bedzie dzialac nieprawidlowo (zbyt mala roznica w refleksyjnosci szyby przed i po wytarciu).

Jesli szyba byla demontowana albo sam czujnik byl odpinany od szyby

to nalezy przeprowadzic jego kalibracje - procedura opisana jest w TIS

ale wymaga podlaczenia do DISa/MODICa.

Jeszcze jedna uwaga - wycieraczki wlaczone do pozycji "1" powoduja

ze czujnik ustawia sie w stan "gotowosci". Przy pierwszym opadzie na

szybe w E39 czujnik NIE ZADZIALA, dopoki nie wykonasz jednej z

nastepujacych czynnosci

- nie uruchomisz na chwile spryskiwacza, albo

- pokrecisz kolkiem na prawej dzwigni regulujacym czulosc sensora.

Jest to opisane w fabrycznej intrukcji obslugi.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

nastepujacych czynnosci

To chyba u Ciebie. Ja mam tak, ze jak wlacze na pozycje 1. to od razu jak tylko kapnie woda na czujnik to sie wlaczaja.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

nastepujacych czynnosci

To chyba u Ciebie. Ja mam tak, ze jak wlacze na pozycje 1. to od razu jak tylko kapnie woda na czujnik to sie wlaczaja.

U Ciebie tez - mowie o sytuacji, kiedy zostawisz na stale dzwignie wycieraczek w pozycji "1". Po wylaczeniu i wlaczeniu stacyjki sensor

NIE zareaguje, do momentu wykonania jednej z cyznnosci opisanych powyzej.

Str. 78 Instrukcja Obslugi E39:

"Mozna zostawic dzwignie na stale w polozeniu 1 i wtedy wystarczy uaktywnic czujnik deszczu od polozenia 1 kluczyka zaplonu. W tym celu:

- obrocic nieco pokretlo 7 lub

- wlaczyc automatyczne zmywanie szyby 5 lub automatyczne zmywaniie silnym srodkiem zmywajacym 6."

Jednak warto czasami czytac instrukcje chociaz wiem ze wiekszosc

twierdzi, ze to zajecie dla frajerow ;)

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

Opublikowano
To ja z innej beczki: Czy do mojej E34 '93 da się lekko, łatwo i przyjemnie założyć taki czujnik deszczu ?? I czy wiecie ile takie cudo może kosztować?

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano
Witam do PSYCHOP a innem interfajsem nie można podpiąć i zrobić kalibracje czujnika deszczu tylko DIS/MODICA ???

Niestety do E39 drozsze interfejsy z ledwoscia radza sobie z odczytem

kodow z co bardziej zaawansowanych modulow, nie mowiac o kalibracjach

czy innych tego typu czynnosciach - obawiam sie ze albo firmowy sprzet

dostepny w aso albo KTS Boscha czy cos w tym typie. Slowem - marne

szanse.

Opublikowano

Ten drugi widzialem w akcji i sprawowal sie zupelnie poprawnie. Przy odrobinie wiedzy (dlubanina w epromach, liczenie sum kontrolnych,

troche nazwal bym to programistyczno-informatycznej wiedzy) mzona

nim sporo podzialac. Nie jestem jednak pewien czy umozliwia inicjalizacje

czujnika deszczu (i tu przyznaje sie do luki w wiedzy - nie pamietam

czy to jest osobny modul czy funkcjonalnosc zaszyta jest w module

Body Control - jesli ta druga wersja to byc moze da rade to zrobic).

Pierwszy interfejs prawde mowiac nic mi nie mowi, ale wyczucie

podpowiada, ze powinien zachowywac sie podobnie.

Opublikowano
Do PSYCHOP a który z tych interfejsów byś polecał do Kupienia ??

Trudno mi sie wypowiedziec bo nawet z tym drugim nie mialem za duzo

do czynienia, ale jak bym kupowal to chyba ten drugi. Wlasciwie

jakby ktos (pare osob) z Wawy i okolic chcialo by sie zrzucic na taki

"klubowy" interfejs to ja chetnie bede w tym partycypowac.

Opublikowano
Wszystko zrobiłem tak jak mi doradzaliscie i wychodzi na to ze, po ustawieniu przełacznika w pozycji 1 ,włanczaja mi sie wycieraczki (że tak powiem w trybie czasowym) Czyli wychodzi nato ze cos mi padło na dobre :( A moze się myle
Opublikowano
Wszystko zrobiłem tak jak mi doradzaliscie i wychodzi na to ze, po ustawieniu przełacznika w pozycji 1 ,włanczaja mi sie wycieraczki (że tak powiem w trybie czasowym) Czyli wychodzi nato ze cos mi padło na dobre :( A moze się myle

Jedz do serwisu ktory ma komputer i

1/ zdiagnozuj uklad pod katem wystepowania usterek czujnika

2/ przeprowadz ponowna jego kalibracje jak po wymianie szyby

3/ rozumiem, ze wycieraczki masz w dobrym stanie ?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

No wlasnie mam ten sam problem w pozycji 1 mam "czasowki" a problem jest tym wiekszy ze jestem w angli i nie wiem do kogo moglbym sie z tym zglosic. nie mozna tego jakos samemu sprawdzic, moze gdzies jakies styki lub cos?

Opublikowano

Witam !

Umnie było to samo - praca jak czasówka.

Pomogła wizyta w serwise BMW i ponowna kalibracja czujnika ( w okolicy mieli tylko stare kompy bez opcji komfort - było widać błędy ale nikt nie potrafił powiedzieć jakie ). Serwis załatwił to w kilka minut.

Pozdrawiam Andrzej

Opublikowano

Jesli szyba byla demontowana albo sam czujnik byl odpinany od szyby

to nalezy przeprowadzic jego kalibracje - procedura opisana jest w TIS

ale wymaga podlaczenia do DISa/MODICa.

Witam - zgadzam sie z Tobą odnośnie pozycji "1" wycieraczek iż do uruchomienia ze stanu gotowości potrzebna jest ingerencja jaką wymieniłeś ale co do wymiany szyby - tak się skałada że miałem niewątpliwą przyjemność wymiany szyby (pękła przy montażu lusterka) i po jej wymianie nie musiałem przeprowadzać żadnej kalibracji a sensor działa poprawnie. Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

u mnie w pozycji 1 wycieracze czuinik deszcu normalnie pracuje.

ale co z pokrętłami na drążku, obojętnie na jakim jest ustawieniu to nic nie zmienia w czujniku deszczu.

a w tej pozycji zupełnie mi nie działa czasowe ustawienie.

czy to można wyregulować.

czasami się mylę
Opublikowano

A kółkiem kręciłeś?

:: Moje auto ::

:: Nieważne czym jedziesz, ważne dokąd ::

• 1 rok później...
Opublikowano

u mnie pozbylem sie tego problemu za pomoca PA Soft'u BMW, po zeskanowaniu mialem kilka bledow po ich resecie czujnik juz dzialal :)

pozdrawiam