Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie.

Sprawa dotyczy swiatel i modulu LMA. Na chwile obecna dlugie mam poprzez bixenon + halogen - chcialbym, by to zostalo.

Poza tym migniecie ostrzegawcze mam popprzez bixenon + halogen - i to chcialbym zmienic, by migniecie bylo tylko poprzez bixenon.

Jaka opcje trzeba zmienic w module LMA, by to osiagnac?

E60 2004

F30 330i, 252 hp, xDrive, 2017
  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 825
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tu masz obrazowo wyjaśnione http://chomikuj.pl/Dinpl/BMW/NCS+4.0.1/ ... 609306.pdf

Ncs musisz mieć aktualizowany SP-DATEN (od 2.46 do 2.50 wystarczy, albo najnowsze pliki SP-daten ) można pobrać tylko do jednego modelu np e90 to SP-daten e89

do e60 jest Sp-daten e60 najlepiej za pomocą Coding tool 2.4.0 (filmy są na youtube też nawet moje) SP-daten szukaj na chomiku mlodzik1 lub sciągnij NCS 401 z tego chomika co FA + pliki ECU do EDIABAS\ECU trzeba zaktualizować

-musisz mieć ustawiony profil na expertmode (w ncs 4.0.1 nie ma, trzeba go samemu stworzyć jest na tym chomiku w dokumentach )

-musisz wybrać odpowiednią wartość do dodawania ADD $ (nr masz wyposażeniu jak chcesz dodać to poszukaj u innych )

-musisz zakodować później pustym plikiem man te moduły w których chcesz zapisać zmiany jest film na yootube

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Mam pytanie.

Sprawa dotyczy swiatel i modulu LMA. Na chwile obecna dlugie mam poprzez bixenon + halogen - chcialbym, by to zostalo.

Poza tym migniecie ostrzegawcze mam popprzez bixenon + halogen - i to chcialbym zmienic, by migniecie bylo tylko poprzez bixenon.

Jaka opcje trzeba zmienic w module LMA, by to osiagnac?

E60 2004

Włączasz funkcje:

bi_xenon_bei_lh - FLASH_TO_PASS WITH BI-XENON LIGHTS INSTEAD OF HALOGEN LIGHTS

( mignięcie ostrzegawcze z bi-xenonem zamiast halogenów )

lub jeśli masz LM2 to jest coś takiego jak ustawisz przełącznik świateł na AUTO na długich nie beda w ogóle świecić halogeny,

za to przekrecąjac światła w normalna pozycje świateł (max na prawo) będą normalnie z halogenami.

fl_aus_bei_bix_in_s_flc - HIGH BEAMS WITH BI-XENON LIGHTS AND NOT WITH HALOGEN LIGHTSWHEN LIGHT SWITCH SET TO AUTOMATIC LIGHT CONTROL (FLC)

( światła długie bi-xenon bez halogenów w pozycji AUTO )

Pzdr

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam potrzebuje wsparcia. kodowałem dwie e39 lcm 2 i ten nowszy, na lcm2 bez problemu zakodowały się DRL ale na tym nowszym święci mi się wszystko naraz, po przekręceniu kluczyka a na wyłączonych światłach po włączeniu pokrętła DRL wyłączają się.

Ktoś wie gdzie tkwi błąd? CZemu w pozycji kluczyka 1 palą mi się wszystkie światła a nie tylko długie na 18%?

Opublikowano
witam potrzebuje wsparcia. kodowałem dwie e39 lcm 2 i ten nowszy, na lcm2 bez problemu zakodowały się DRL ale na tym nowszym święci mi się wszystko naraz, po przekręceniu kluczyka a na wyłączonych światłach po włączeniu pokrętła DRL wyłączają się.

Ktoś wie gdzie tkwi błąd? CZemu w pozycji kluczyka 1 palą mi się wszystkie światła a nie tylko długie na 18%?

przekoduj moduł pustym plikiem .man profilem standard i spróbuj zakodować jeszcze raz, miałem podobną sytuację kiedyś, tylko drl w ogóle nie świeciły, za to wszystkie światła świeciły od razu, niezależnie od pozycji pokrętła.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przekoduj tym samy profilem którym kodowałeś dzienne, niestety powiem Ci że pewnie się Ci nie uda zakodować dziennych w starszym e39 tak samo jak w e46 razem ze

dziennymi świecą się kierunki i nie można tego obejść dopiero wymiana na nowszy moduł świateł pomaga i można tą funkcje zakodować, do standardu czyli ori jak wyszedł moduł świateł z fabryki zakodowany, powrócisz za pomocą pustego pliku man, zamiast zmieniać FSW_PSW.trc na FSW_PSW.man to po zczytaniu modułu świateł nic nie zmieniasz (nie musisz też uruchamiać ncs dummy lub Coding tool) tylko od razu programujesz .

Opublikowano
Przekoduj tym samy profilem którym kodowałeś dzienne, niestety powiem Ci że pewnie się Ci nie uda zakodować dziennych w starszym e39 tak samo jak w e46 razem ze

dziennymi świecą się kierunki i nie można tego obejść dopiero wymiana na nowszy moduł świateł pomaga i można tą funkcje zakodować, do standardu czyli ori jak wyszedł moduł świateł z fabryki zakodowany, powrócisz za pomocą pustego pliku man, zamiast zmieniać FSW_PSW.trc na FSW_PSW.man to po zczytaniu modułu świateł nic nie zmieniasz (nie musisz też uruchamiać ncs dummy lub Coding tool) tylko od razu programujesz .

mi właśnie profil standard pomógł, chociaż fakt, że sytuacja była trochę inna.

Co do zakodowania DRL to miałem w e39 w '96 i wszystko działało, kierunki nie świeciły przy włączonych mijania, jak jest to w e46

Opublikowano

Wgrałem pusty man i wrócił do ustawień fabrycznych ale nic to nie dało. Zastanawiam sie jaki mam LCM bo mam obie opcje w pliku czyli

LCM2

PROGRAMMPARAMETER_LCM

us

DRL_DIMMUNG

wert_02

TAGFAHRLICHT

aktiv.

LCM3 i LCM4

FL_DIMMUNG_ALS_DRL

wert_02

GED_FL_ALS_DRL

aktiv

może mam LCM2 :)))) jak tylko naładuje aku to sprawdzę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moduł świateł często wymieniany.... więc możliwe że masz nowszy i oczywiście jak to w piętce są rożne sterowniki z różnymi możliwościami.

do modułu, świateł,centralnego zamka i zegarów nie musisz na kodować na zapłonie w pozycji 2 można robić kodowanie tylko w pozycji 1 ja tak robię i nie ma problemu

oczywiście nie wszystkie moduły.

Opublikowano

No nic nie dało kodowanie na profilu standard, nic nie dało wgranie pustego man, aż w końcu rozbebeszyłem osłony i mam jednak LCM3

http://obrazki.elektroda.pl/7309022500_1418333035_thumb.jpg

Poza tym zauważyłem że jak przełączę na postojowe to się migacz zapala :(((((

MAM takie głupie pytanie mogę kopić lcm 4 i wsadzić go zamiast mojego? czy jak mam 3 to ma być 3

i jakbym kupował używany LCM to na jakie numery mam patrzyć czy to obojętnie co za numet oby tylko był LCM3

Znalazłem takie coś , prawie wszystko się zgadza:

http://allegro.pl/bmw-e38-e39-e46-x5-modul-swiatel-lcm-iii-8386208-i4874750152.html

Opublikowano
Wgrałem pusty man i wrócił do ustawień fabrycznych ale nic to nie dało. Zastanawiam sie jaki mam LCM bo mam obie opcje w pliku czyli

LCM2

PROGRAMMPARAMETER_LCM

us

DRL_DIMMUNG

wert_02

TAGFAHRLICHT

aktiv.

LCM3 i LCM4

FL_DIMMUNG_ALS_DRL

wert_02

GED_FL_ALS_DRL

aktiv

może mam LCM2 :)))) jak tylko naładuje aku to sprawdzę.

co to znaczy obie opcje? że masz wszystkie wymienione? jeśli tak to coś robisz nie tak

przy wymianie lcm wypada przekodować vin i co ważniejsze musisz zmienić przebieg w lcm, żeby się zgadzał, bo może się świecić kropka na liczniku

Opublikowano

Jeszcze niewymieniałem lcm a przynajmiej nic o tym niewiem :)) ale jak odczytuje go to mam opcje dla lcm 2 i lcm 3 i 4 niewiem czy to normalne

czyli mam w jednym pliku man:

PROGRAMMPARAMETER_LCM

us

DRL_DIMMUNG

wert_01

TAGFAHRLICHT

niht_aktiv.

LCM3 i LCM4

FL_DIMMUNG_ALS_DRL

wert_01

GED_FL_ALS_DRL

niht_aktiv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Może masz gdzieś zwarcie czasami tak bywa, ja jak miałem nadpalone żarówki z tyłu to mi ksenony przygasały, a jak założą przez przypadek żarówkę (nie wiem jak to zrobiłem) 24V od ciężarówki zamiast 12V też w tylnej lampie, to mi spryskiwacze od ksenonów nie działały, jest funkcja zastępowania świateł drugimi i czasami takie krzaki

się dzieją sprawdź błędy w sterowniku.

Dobra instrukcja do Kodowania NCS

viewtopic.php?f=48&t=260787

Edytowane przez Din76
Opublikowano

to podejrzewam, że ten plik masz bardzo duży;

jak odczytujesz moduł? usuń wszystko z katalogu work, zostaw tylko pusty plik .MAN i zacznij od CODIERENDATEN_LESEN i sprawdź plik .trc

Opublikowano

wyciągnąłem dziś LCM bo mi prawy migacz nie dział i chciałem zobaczyć czy wychodzi sygnał z wtyczki , wychodzi:)))

po zamontowaniu wszystkiego z powrotem zakodowałem jeszcze raz pusty man i zakodowałem tylko same DRL te dwie linijki no i wreszcie działa .Tylko te cholerne kierunki się żarzą jak już wspominali na innych postach.

Opublikowano

Oba bledy pojawily sie w tym samym czasie, gdy próbuję przeczytać moduł LMA (JobName = Codierdaten_lesen)

http://zapodaj.net/4d4088b09bdd1.png.html

http://zapodaj.net/b33683ec3cc44.png.html

http://zapodaj.net/4d4088b09bdd1.png.html

Uzywam Ncs expert 4.01 z sp-daten v53

Autko (E61 11/2004).

Czy ktos wie o co chodzi :O ?

Modul KOMBI czyta bez problemow ...

dziekuje

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam, potrzebuję pomocy jak zakodwoać światła długie jako xenon + h7 w e90 2006r frm1

znalazłem ze trzeba zmodyfikować ten wpis PWM_FL_BEI_BIXENON z wert_02 na wert_01 ale moj frm nie posiada tego wpisu!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie, nie bijcie jeśli nie tu piszę, ale po wielu godzinach czytania i prób w końcu muszę zapytać.

NCS niby w porządku, udało mi się nawet zmienić język wyświetlanych komunikatów BC, więc coś tam działa. Problem za to jest następujący: ładuję profil (Expertenmodus), wpisuję hasło (repxet) i... nic. Nie pokazuje się żadne okienko, nie ma Individualisierung itd. W tym upatruję źródło problemu, że mam tylko trzy moduły do wyboru: EWS (w który nie mogę wejść), IKE i coś tam jeszcze, z czego dwa ostatnie mają dokładnie te same możliwe opcje do zmiany. Mało tego - próbowałem ustawić np. zamykanie centralnego przy określonej prędkości. Niby mam aktiv, ale samochód nie reaguje. A opcji z sygnalizowaniem zamknięcia kierunkami nie ma w ogóle (DWA ustawiłem na aktiv i nic nie pomogło).

Jakiś pomysł jak to ruszyć?