Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

Wiem ze temat był poruszany ale musze zadac to pytanie bo nie moge sie dopatrzec odpowiedzi. wskaźnik paliwa. tzn mam w aucie instalacje gazowa nie sekwencje i dosyc szybko wskazówka idzie na dół. paliwem nie czuc w aucie ani na zewnątrz. jest taka mozliwośc ze autko jedzie i natym i natym???mozna jakos odłaczyc pompę paliwa(jakis przełacznik?)???

Opublikowano (edytowane)
o ile sie nie mylę to jak byś jeździł na tymi na tym to był by zamulony strasznie co do wyłączenia pompy to da się to zrobić zapewne jest bezpiecznik lub przekaźnik jakiś który nie wiem, do zwykłych instalek nawet wmontowywali przekaźnik który po przełaczeniu na gaz odcinał pompę aby bezsensownie nie chodziła Edytowane przez glmno
Opublikowano
o ile sie nie mylę to jak byś jeździł na tymi na tym to był by zamulony strasznie co do wyłączenia pompy to da się to zrobić zapewne jest bezpiecznik lub przekaźnik jakiś który nie wiem, do zwykłych instalek nawet wmontowywali przekaźnik kutry po przełaczeniu na gaz odcinał pompę aby bezsensownie nie chodziła

aha. to juz cos. a wiesz ktory to przekaznik lub bezpiecznik??

Opublikowano
Najprościej zbadaj na rozpisce klapki od bezpieczników/przekaźników, tu na forum były już różne rozpiski którymi niema co się sugerować do końca. Na jednej z nich jest podane że przekaźnik R1 jest właśnie od paliwa, ale jeśli skumasz coś z niemieckiego to sprawdź pod klapką :D
Opublikowano
co to znaczy nie działającej bo nie kumam o co biega jak ją wyłączysz i zapali ci na gazie to można choć nie zaleca sie palenia na samym gazie
Opublikowano
co to znaczy nie działającej bo nie kumam o co biega jak ją wyłączysz i zapali ci na gazie to można choć nie zaleca sie palenia na samym gazie

tzn jak załoze jakis przełacznik na pompie to czy mozna tak jezdzic i czy nic sie nie stanie

Opublikowano
chcesz się ręcznie bawić we włączanie i wyłączanie to już lepiej jedź do gazowników i niech zapodają przekaźnik co będzie wyłączał pompę jak się gaz włączy, skoro przekaźnik ja może wyłączać i włączać to myślę, ze można i samemu on/off zapodać i samemu się bawić tylko poco samemu jak może to robić jakiś automat :) (no chyba ze w celu sprawdzenia)
Opublikowano
Kolego prosta sprawa.Kupujesz jakiś przekaźnik za trzy złociaki i podpinasz go aby sterowanie miał od elektrozaworu gazowego, a styk roboczy rozłączający wepnij na przekaźnik od pompy paliwa. W momencie przełączenia na gaz na elektrozawor podawane jest napięcie co zasila dodatkowy przekażnik,który odcina przekaźnik pompy paliwa :)
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano
chcesz się ręcznie bawić we włączanie i wyłączanie to już lepiej jedź do gazowników i niech zapodają przekaźnik co będzie wyłączał pompę jak się gaz włączy, skoro przekaźnik ja może wyłączać i włączać to myślę, ze można i samemu on/off zapodać i samemu się bawić tylko poco samemu jak może to robić jakiś automat :) (no chyba ze w celu sprawdzenia)

a wiesz moze który to przewód jest od pompy paliwa?? i gdzie go szukac???

Opublikowano
Ja bym nie kombinował z tym jak przerobić instalację żeby odłączało pompę tylko znalazł przyczynę przepalania benzyny. Po pierwsze sprawdź czy silnik wogóle chodzi na gazie. Uruchom, przełącz na gaz a potem odłącz przewód elektryczny na elektrozaworze przy filtrze LPG lub parowniku. Silnik musi zgasnąć. Jeżeli nie zgaśnie to znaczy że silnik pracuje na benzynie, a jeżeli tylko zmienią sie obroty to znaczy że silnik pracuje na dwuch paliwach. Jeżeli jednak silnik zgaśnie to wyciągnij przekaźnik od pompy paliwa i pojeździj trochę. Przy odłączonej pompie nie ma prawa ubywać paliwa ze zbiornika. Jeżeli będzie ubywać to albo jednak masz jakiś wyciek, albo może ktoś Ci podbiera.
Opublikowano
Najlepiej zlokalizuj gazie masz zawór który odcina dopływ paliwa jak się przełączy na gaz u mnie jest tak że pompka chodzi cały czas bez względu czy jest na PB czy LPG i paliwo tylko pobiera jak palę a potem jak się przełączy to zmieni się tylko obieg paliwa gdyż nie jest podawane na wtryski lecz wraca przez "powrót" do baku i tak w kółko.pozdrawiam jakiej firmy masz gaz??