Skocz do zawartości

kupno po lifcie benzyna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mój pierwszy post w "nowym otoczeniu" więc witam Was Panowie..

Niedawno podjąłem decyzję o zakupie e39 po liftingu (pow 2001 o ile się nie mylę). Głównym kryterium jest moc... Optymalne było by 540 4.4l. :twisted: , miałem okazję "tym" pojeździć kilka dni i to jest to! Niestety rozsądek podpowiada, że było by to grube przegięcie..

Mój budżet to maks. 37 tyś. , chciałbym skórkę, przynajmniej małe navi, ringi (podwójne) a m-pakiet to moje marzenie:) i na 90 % sedana, dieselek 530d odpada raczej (nie mam ciśnienia w kwestii zużycia paliwa)

Myślałem o ładnej 530i ale nie wiem dlaczego jest tego tak mało na rynku więc myślę, że trudno będzie znaleść coś w bdb stanie. Dzisiaj doczytałem trochę o modelu 525i M54 i znalazłem między innymi coś takiego http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8059334

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7091247

co o tym myślicie, macie jakieś pomysły, porady bo marzy mi się taki wózek ale jestem grubo "skołowany". Z góry dziękuję..

muayfan

• Odpowiedzi 59
  • Wyświetleń 5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor

Jak wogóle sie sprawuje 525 po lifcie? Zastanawiam się też na 528, jest tego więcej więc chyba łatwiej bedzie znaleść ciekawy egzemplarz.. Który silnik lepszy?

Edit: Dobra już sprawdziłem, 528 nie występuje w tych rocznikach. Co radzicie poszukać 525 czy 530? I tego i tego jest strasznie mało.. Dlaczego? bo nie kapuje.

Edytowane przez muayfan

Opublikowano
a ja polecam 530i,ostatnia to byla 523i,roznica ogromna,ma znaczenie ze ostatnia jezdzilem prawie 5 lat ,i miala troche nakrecone,mialem kiedys(krotko)740 i to byl smok,a w 530tce niejest najgorzej,niejezdze dlugo 530tka tak ze moge mowic o odczuciach,a jest to moja piata piatka,na razie naj pod kazdym wzgledem
Opublikowano
Daj linka albo fotki ocenimy zobaczymy, jest opcja żebym w 2001 roczniku znalazł 525 albo 530 w benzynie w takiej opcji?

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=27001&postdays=0&postorder=asc&start=0

swiatła, m-pakiet itp

ten z linku oprócz M-pakietu to ma jak na bmw 5 małe i wyposażenie.

Dasz radę nie podniecaj się byle czym (wyznaczyłeś sobie minimum (m- pakiet, ksenony) i tego sie trzymaj a ha wydaje mi sie że źle zrozumiałeś ringi po lifcie ma każda.

dlaczego 530i mało na rynku? wydaje mi się że samochód był wcieniu nagradzanego 530d ale tylko w tym okresie. Teraz czas zweryfikował że nowoczesny diesel po 200tys potrafi mieć mniejsze luib większe problemy. Benzyna 3.0i sprawia to że właściciele niech chcą się z nią rozstawać :mrgreen: bo jak inaczej wytłumaczyć.

tu fajna http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7359917

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

drugi link z allegro ciekawy po lifcie a na wąskiej nerce.

Ja też jak szukałem to założyłem że Mpakiet, czarna, skóra, navi wrociłem

Bez M pakietu, z welurami, i bez nawigacji a w dodatku srebrną :D

Ale zadowolony bo dostałem samochód z małym przebiegiem w którym do dziś nic się nie psuje.

A i ciekawe że większość samochodów na allegro kosztuje 30 tysiaków w 2001 R podczas gdy w niemczech za coś godnego uwagi dalej trzeba położyć 8-9 tysiaków żeby moc myśleć o bezawaryjności. kurs euro nie zmalał a wrecz przeciwnie to co jest.

Argument z ogłoszenia faktura do wgladu za 5600 PLN O fajnie tyle musiał w padache wpakować ja wpakowałem tysiak w ciągu 40 tysięcy km !70 na szafie ciekawe ile naprawde wyhulał.

Sorki za troszkę cyniczne podejście ale niestety chyba większość już wie że za darmo to nikt nic nie daje... a większośc tego co jest na otomoto to straszne nieporozumienie.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Fajna? Fabrycznie nie miała mpakietu, poza tym przyjrzyj się jak wygląda cały próg od strony kierowcy.

Zadbane e39 530i powinno kosztować ponad 40,000. Niestety taka cena to w Polsce abstrakcja. Dlatego stwierdziłem że nie będę nawet próbował sprzedawać swojej.

Opublikowano

Niestety polacy wszystko chcą mieć zazwyczaj po promocji Albo za friko.

40 tysiaków tak jak powyżej to minimum i wcale nie musi to być ogromny wypas po prostu samochód z którego bedziesz sie cieszył a nie wkurzał że wahacz wahacz tuleja, łącznik tarcze, klocki czujnik wałka wału, wtrysk, nie pali na jeden cylinder nie pali jak ciepły wał podpora wału luzy w skrzyni w dyfrze.

Oj ma się co popsuć w beemce :/ szczególnie w takiej która dogorywa

A oto co mamy za 6 tysiaków euro

http://www.tinyurl.pl?2xDeEMf3

Dziwne że większość wtym przedziale cenowym to diesle i mają po 300 i więcej tysięcy a w Polsce rzadko kiedy ponad 200 ??

A i okazja

http://www.tinyurl.pl?d3N5BFk7

I wcale sobie tu żartów nie stroje bo kiedyś sam widziałem jak coś taiego było pryśnięte na cosmoshwarz wstawiona skóra od angola czary mary 198 tysiaków na liczniku

:mad2:

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Opublikowano
To mój pierwszy post w "nowym otoczeniu" więc witam Was Panowie..

Niedawno podjąłem decyzję o zakupie e39 po liftingu (pow 2001 o ile się nie mylę). Głównym kryterium jest moc... Optymalne było by 540 4.4l. :twisted: , miałem okazję "tym" pojeździć kilka dni i to jest to! Niestety rozsądek podpowiada, że było by to grube przegięcie..

Mój budżet to maks. 37 tyś. , chciałbym skórkę, przynajmniej małe navi, ringi (podwójne) a m-pakiet to moje marzenie:) i na 90 % sedana, dieselek 530d odpada raczej (nie mam ciśnienia w kwestii zużycia paliwa)

Myślałem o ładnej 530i ale nie wiem dlaczego jest tego tak mało na rynku więc myślę, że trudno będzie znaleść coś w bdb stanie. Dzisiaj doczytałem trochę o modelu 525i M54 i znalazłem między innymi coś takiego http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8059334

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7091247

co o tym myślicie, macie jakieś pomysły, porady bo marzy mi się taki wózek ale jestem grubo "skołowany". Z góry dziękuję..

muayfan

muayfan - jeśli jechałeś 540i to koniecznie przed zakupem przejedź sie 530i i oceń czy ten silnik Ci w ogóle odpowiada, na 525i nawet nie patrz, bo z czasem będziesz żałował, że za dokładnie takie same koszta utrzymania mogłeś mieć więcej, sam byłem w takiej sytuacji. Ja mam osobiście 528i i choć to bdb silnik, pali stosunkowo niewiele jak na taką pojemność, to ma przecietny dół i w porównaniu do diesela lub V8 4.4 może to irytować. Sam chciałem na dniach zamienić na 540i, jednak auto mam w na tyle dobrym stanie, że szkoda mi go było sprzedawać i być może pakować się w jakąś minę. Reasumując jeśli szukasz R6-tki to koniecznie z największym możliwym momentem i jak najniżej dostępnym, gdyż te rzeczy są najważniejsze w codziennym użytkowaniu, czyli 530i będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem, bo ma już te 300NM przy 3500 obr./min. co na pewno nie jest wynikiem złym. Poza tym radzę Ci poszukać czegoś w jak najlepszym wyposażeniu, lepiej odczekać nieco dłużej i wyrwać coś z nawigacją, skórą, z m-pakietem aniżeli napalić się i kupić golasa w dobrym stanie, a później go tunningować i pakować kupę kasy albo jeździć tak jak się kupiło i ciągle myśleć, że przydałoby się to i tamto. Ja osobiście mam autko z 96 roku, więc nic poza skórą, grzanymi fotelami, PDC i tego typu rzeczami mieć nie mogłem i teraz musiałem wydawać ciężkie pieniądze na poliftowe lampy (koszt w sumie 2,5 tys. zł) , m-pakiet (4 tys. zł) , zawieszenie (3 tys. zł) , felgi z oponami (3,5 tys. zł) itd., ale jakbym kupował autko za blisko 40 tys. zł to choćby skóra, m-pakiet czy duża navi to konieczność jak dla mnie.

Fajna? Fabrycznie nie miała mpakietu, poza tym przyjrzyj się jak wygląda cały próg od strony kierowcy.

No i co z tego, że nie miała m-pakietu? To chyba dobrze świadczy o jej właścicielu, że wpakował w nią kasę. Ja osobiście też m.inn. zakładam do swojej w najbliższym czasie m-pakiet za blisko 4 tys. zł do auta wartego niecałe 20 tys. choć wiem, że jest to zupełnie nieopłacalne, ale jest to próba sprawienia, żeby auto było jeszcze doskonalsze technicznie i wizualnie.

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7359917

ta bejca już co najmniej pól roku stoi na allegro, także wątpię żeby to była igła.

Nie pisz głupot. Jakby ten gość dał cene 30-35tyś, to pewnie zeszłaby w tydzien.

Dokładnie ar_w, u nas w Polsce szuka się okazji przede wszystkim, sytuacja standardowa, choć cena za to autko jest nieco zbyt wysoka wobec konkurencji na rynku.

Opublikowano
  • Autor

Niezła dyskusja się wywiązała za co oczywiście bardzo dziękuję.

Autko planuję kupić na przełomie maja i czerwca więc myślę, że jakiś "kąsek" się trafi w tzw. międzyczasie.

Jeszcze raz dziękuję i namawiam do dalszej dyskusji :twisted:

Jeszcze jedno..

Mamy tu dwie ładne piąteczki z m-pakietem, jednak ich środki diametralnie się róźnią:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=27001&postdays=0&postorder=asc&start=0

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7359917

O co chodzi? Czy jest coś takiego jak m-pakiet środka?

Opublikowano

te dwie się zdecydowanie różnią

jedna jest M-Pakiet by BMW

a druga M-Pakiet by Zenek z garażu na ul. Drut 55

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ja na swoją wystawiłem cenę 31900 (chociaż z Niemiec takiej się nie przywiezie nawet za 40 tys zł no ale to już wina zawyżonego kursu), a są już od 25 tys w ogłoszeniach i nie boję się, że będę musiał obniżyć cenę, bo się w końcu trafi mądry człowiek, który doceni oryginalny przebieg, bardzo dobry stan auta i pełne wyposażenie. Tak samo było jak sprzedawałem TDSa. Sprzedałem za 20 tys zł a w ogłoszeniach były dziesiątki aut już od 16-17 tys zł. Jak się ma dobry samochód i brak jakiegoś wielkiego ciśnienia na sprzedaż to nie ma co schodzić do poziomu złomów z cofanymi licznikami. Jak ktoś ma mózg i pobada sytuację rynkową to nigdy nie kupi tych szrotów co są u nas, bo tak jak ktoś już napisał wcześniej, jakim cudem samochód warty 8-9 tys E w Polsce pojawia się za 25-30 tys zł i to świeżo sprowadzony a nie kupiony za 3 zł za Euro.
Opublikowano

Podczas zakupu auta z salonu można było sobie wybrać komponenty z wersji "M".

M-pakiet, jak sama nazwa wskazuje, to wszystkie mozliwe komponenty sa z wersji M.

Warto mieć to na uwadze, żeby nie wpaść w schizę, że ktoś coś przerabiał, bo walnął, stuknał, uszkodził, etc.

Więc można mieć srodek M-pakietowy, a zderzaki zwykłe na przykład - co nie oznacza, że były wymieniane na skutek dzwonka. :P

Opublikowano

Myślę że dla właściciela dobrą opcją jest zrobić zdjęcia ze zmiany zwykłych na M pakiet ja np. bedę zmieniał fotele na skórę elektryczną i zamierzam dla przyszłego właściciela dokumentację zrobić chociaż przypuszczam że auto i tak zostanie w rodzinie:D

Jak widać czarno na białym że samochód miał sprawne zderzaki zostały zdjęte i założone m pakiety to kumam ale zazwyczaj Mpakiet zakładają do samochodów po przygodach i to niejednokrotnie zderzak z niemieckiego szrotu pospawany jak puzle. Ale większośc tak jest podpalona kolorem i m pakietem że zanim zastanowi się co kupuje to już jest troszkę po frytkach.

Kiedyś była nawet nie bita M pakiet na allegro, która miała m pakiet tylko z przodu.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To wszystko to filozofie dziwne nie wiem po co. A może zmienił ktoś na zderzak M pakietowy bo wjechał na krawężnik i połamał zwykły itd itp. Wątpliwości co do poprzednich napraw rozwiewa się u fachowca który obejrzy auto od spodu i zna się na tym, a nie takie filozofowanie na podstawie zdjęć itd. Typowe podejście Polaka-fachowca we wszystkim. A potem jedzie kupić auto w ślepo, żałując 100-200 zł na diagnozę w serwisie porządnym i kupuje szrota. Potem powoli, kosztownie, po cichu, żeby znajomi się nie dowiedzieli jaki z niego "znawca", naprawia ten swój wynalazek i kosztuje go to 2 x tyle niż dopłata do lepszego egzemplarza. Jak by takich polskich, samozwańczych "znawców" nie było to nie byłoby też handlarzy-oszustów i ogłoszenia na dany model BMW na allegro zaczynałyby się nie od np 25 tys zł tylko od 30, bo byłyby same "uczciwe" auta a sprzedający już przez telefon opowiadaliby całą historię samochodu.
Opublikowano

mmw: żeby koszty przeglądów przez mechaników skończyły się na tych 100-200zł...

To naprawdę fart jak zapłacisz za ocenę i egzemplarz sie okaże dobry.

W moim przypadku nie było tak kolorowo i zapłaciłem krocie za ocenę, bo w kazdym wyszukanym w ogłoszeniu egzemplarzu COŚ było...

A sprzedający nawet nie myślał o negocjacji na rzecz tego COŚ, bo w koncu wydałem na przeglad i bedzie mi szkoda puścić kasę w błoto i auto wezmę, nie? - myślenie sprzedających.

Poza tym, jak już 10-ty raz sprawdzasz auto, to już wiesz jak ono powinno jeździć, co nie daje wciąż gwarancji (nawet po ocenie mechanika :!: ), że po 2tyś km rozsypie sie któryś wahacz, drążek kierowniczy, amortyzator, czy bóg wie co jeszcze - z autopsji.

Opublikowano
Wydaje mi się, że kupując Beemkę za nawet te 20 tys. zł o większych sumach nie wspominając to w miarę możliwości logistycznych ASO, dobry miernik lakieru, mechanik lub ktoś obcykany w Beemkach, oglądanie po umyciu auta na myjni to na dzień dobry się planuje wobec takiej możliwosci wpadki jaką jest zakup sużywanego, często starego samochodu z niepewną przeszłością.
Opublikowano
  • Autor

Jaki jest orientacyjny koczt przeróbki przedliftowego modelu na poliftowy?

Doszedłem do wniosku że poszukam też jakiegoś ładnego egzemplarza 528i i jeśli koszty mnie nie przerażą, zrobie pełen lift, niestety nie wiem jekie elementy trzeba by wymienić poza lampami:)

Opublikowano
zderzak,a jak będzie miał navigację to i to.
(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
  • Autor

To i co? :?:

Wiem o lampach przednich tylnich, "nerce" , listwach.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
zderzak,a jak będzie miał navigację to i to.

Idąc tą logiką to silnik też powinien zmienić skoro nawigację też. :wink: Wydaje mi się, że koledze chodziło o optyczne różnice zewnętrzne.