Skocz do zawartości

kupno po lifcie benzyna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BZQ: Zwróć uwagę, że nie każda stoi krzywo...

A co ciekawe, przechylenie zaobserwowałem wyłącznie z silnikami 3.0d.

• Odpowiedzi 59
  • Wyświetleń 5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
BZQ: Zwróć uwagę, że nie każda stoi krzywo...

A co ciekawe, przechylenie zaobserwowałem wyłącznie z silnikami 3.0d.

Ja miałem 2,2 benzyna, zwróć tez uwagę na podłoże jak jest idealnie proste to zawsze będzie w prawo a jak lekko pochyle właśnie w druga stronę wtedy będzie ci się wydawać że jest prosto. Teraz mam e60 i tez mi się wydaje że lekko leci w prawo :) Generalnie z tym jest jakaś paranoja. Najlepiej to olać.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Pokażcie mi podłoże idealnie płaskie w sensie nie gładkości powierzchni ale w sensie poziomu globalnego. :) Chyba by trzeba było z poziomicą najpierw powalczyć. :)
Opublikowano

Sam zwalałem winę na nierówność terenu.

Ale wyjątkowo zauwazyłem przechylenie auta w stacji diagnostycznej, na końcu której wisiało lustro.

Nie miało znaczenia, czy siedzę w aucie, czy nie. Tam raczej musi być prosto z uwagi na ścieżkę diagnostyczną. Prosto - w sensie wypoziomowany teren.

Opublikowano

Bez przesady, nie zwalajcie tego pochylenia na Matkę Ziemię :lol: E39 ma stać prosto, moja stoi prosto, znajomego stoi prosto, wiec jak stoi krzywo to chyba jest coś nie tak. :P

Co do wysokości auta to oczywiście również zależy ona od amortyzatorów ---> patrz przykład Bilsteinów B6 zamiast standardowych Sachs ST, niewłaściwie dobranie czy nadmierne zuużycie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Rozwiń swoją myśl, bo wg mnie piszesz nieprawdę.
Opublikowano
Po założeniu Bilsteinów B6 zamiast standardowych Sachsów ST, niezaleznie od stanu tych drugich autko podnosi się średnio o 1cm, jest to normalne i powtarzalne praktycznie przez wszystkich, którzy taki zabieg zrobili. Jeśli chodzi o złe dobranie amorów to piszę już o własnym doświadczeniu, kiedyś kupiłem amorki wyglądające identycznie jak założone juz na aucie, przeznaczone do autka z tego samego roku, do tego samego modelu, lecz innego silnika i autko usiadło o 3 czy 4 cm z tyłu, w każdym bądź razie zauważalnie. Kiedyś też (w E36 Coupe) wylał mi się jeden z amorków i autko lekko usiadło na tę stronę. To tyle z autopsji, gdyby zagłębić się w ten temat pewnie można by więcej napisać, ale nie chcem tworzyć kolejnej epopeji na tym Forum obalające jakieś dziwne twierdzenia teoretyczne. :)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie wiem czy się podnosi auto po założeniu Bilsteinów i nie będę się kłócił chociaż to nie ma sensu żadnego i wpływu, ale ja jeździłem ponad miesiąc swoim TDSem (zawieszenie M) z amorem totalnym trupem wylanym i auto nie siadło nawet mm, stało równo na obydwu kołach przednich.

Tu dość dobrze opisano o co chodzi i przeczytaj co napisano czerwonym drukiem.

http://www.diagnostyka.wroclaw.pl/amortyzatory/opis/zasada.html

Opublikowano
Bez przesady, nie zwalajcie tego pochylenia na Matkę Ziemię :lol: E39 ma stać prosto, moja stoi prosto, znajomego stoi prosto, wiec jak stoi krzywo to chyba jest coś nie tak. :P

Co do wysokości auta to oczywiście również zależy ona od amortyzatorów ---> patrz przykład Bilsteinów B6 zamiast standardowych Sachs ST, niewłaściwie dobranie czy nadmierne zuużycie.

Jeśli twoja stoi prosto to sprawdź sobie ile cm ma prześwit w tylnym lewym kole a ile w tylnym prawym i opowiedz o wynikach. Ja nie twierdze ze każda leży że gołym okiem widać z daleka ale jak zaczniesz się przyglądać podczas podziwiania swojej ukochanej zobaczysz ze prawa strona patrząc od tyłu auta lekko jest niżej niż lewa.

Opublikowano

Ale Krisowi nie chodzi o podtrzymanie karoserii.

Wiadomo, że cieżar karoserii przejmują sprężyny i ostatecznie decydują o wysokości zawieszenia tylko w przypadku amorów olejowych.

I teraz najważniejsze:

W przypadku gazowo-olejowych wewnątrz których jest ciśnienie, które wypychają samoistnie tłok w górę, najprościej pisząc - wspomagają sprężyny, przez co auto idzie nieco w górę. Nie jest to wielka siła, wiec auto tez nie idzie znacząco w górę - wartość pewnie koło 1 centymetra.

Tak samo jak jesteś w stanie złapać za nadkole i unieść niewiele auto, tak samo potrafi to zrobić amor wewnątrz którym jest ciśnienie, proste - nie?

Teraz jak amor sie zużyje czy padnie i ujdzie z niego cisnienie, to auto siądzie na tę stronę.

Dyskusja już była na ten temat i widzę, że nie każdy łapie o jaką różnicę tu chodzi myląc całkiem, że niby amor przejmuje ciężar auta - NIE.

Nie mam już siły tłumaczyć poraz n-ty.