Skocz do zawartości

przy hamowaniu drgania kierownicy.poradzicie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jade 140 wciskam gwaltownie na hamulec to mi kierownica drzy i caly samochod trzesie.nie wiem czego to wina bo przy 180 puszczam kierownice i nawet na mm nie zjedzie,idealnie sie prowadzi.jade wolniej i wcisne to tez zatrzesie ale mniej.zdarza sie ze nic sie nie dzieje ale rzadko.pomozecie??slyszalem ze tarcze krzywe moga byc.
"...pamietaj ze na drodze nie jestes sam..."
Opublikowano
nie mam pojecia ale wydaje mi sie ze z nim wszystko ok normalnie na lodzie sie zachowuje.dziala jak powinien
"...pamietaj ze na drodze nie jestes sam..."
Opublikowano
Witam śiągnij tarcze jedz do jakiegoś tokarza i sprawdzi Ci tarcze i wtedy powoli będziesz eliminował elementy!pozdrawiam
Opublikowano
witam.Ja miałem ten sam problem.Toczenie tarcz ci pomoze ale na chwilę.Wymień tarcze i klocki na nowe a problem drgania kierownicy zniknie.pozdrawiam
Opublikowano
najpierw sprawdz czy masz koła wyważone, czy opony nie są poząbkowane.póżniej sprawdz na stacji diagnostycznej zawieszenie.jeżeli to nie pomoże to wtedy wymiana tarcz i klocków.
Opublikowano
najpierw sprawdz czy masz koła wyważone, .

A potem sprawdź to jeszcze 2 razy. Mi wibrowalo,i za pierwszym wywazaniem problem pozostal,pojechalem do innego oponiaza i wyważył należycie (niestety drążek kierownicy wraz ze stabilizatorem uległ uszkodzeniu jednak mimo usterki nietrzesło juz kierownica)

Opublikowano
najpierw sprawdz czy masz koła wyważone, .

A potem sprawdź to jeszcze 2 razy. Mi wibrowalo,i za pierwszym wywazaniem problem pozostal,pojechalem do innego oponiaza i wyważył należycie (niestety drążek kierownicy wraz ze stabilizatorem uległ uszkodzeniu jednak mimo usterki nietrzesło juz kierownica)

Z mojego doświadczenia wynika, że niewyważone/źle wyważone koła objawiają się drganiami przy ok 100km/h. Obstawiam, że są krzywe tarcze hamulcowe.

Opublikowano

hehe dobre sobie sciagnij tarcze i sprawdz ale po co????????!!!!

Przeciez jak tarcze beda krzywe to wystarczy zdjac kolo i przekrecic tarcza jak bedziesz reka czul ze sie w pewnych miejscach kreci lzej a w pewnych ciezej to sprawa jest jasna....

Ja tak mialem u siebie i akurat mi sie klocki skonczyly wiec:

klocki ate 140zl

toczenie 40zł

mechanik wzial 50-60z; nie pamietam

Autko zaczelo idealnie hamowac a szarpanie mialem nie odczowalne do 90 i pzy lekkim hamowaniu jak tylko powyzej 90 i troche lepiej noga to byla masakra jak trzepalo

Opublikowano
Ja też tak miałem i dalej mam, tzn miałem 17" alumy i przed zmiana na zimówki 15" stalowe działo mi sie podobnie teraz tego nie ma ale wiem ze mam krzywe tarcze i trzeba bedzie wymienić.