Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dee_Jay jak tylko dowiem się na 100% który to ten termostat u mnie walnął to się odezwę i ewentualnie poproszę o przysługę. Dzięki.
  • Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tłokiński to dla mnie dziad, zrobił mi naprawe powypadkowa za ponad 30k :shock: termostat kupowałem na włókniarzy, pomiędzy srebrzyńska a drewnowską, to jest chyba zaraz przy skrzyżowaniu z długosza. Zapłaciłęm za niego o ile sie nie myle 120 zł oryginalnej firmy ;] nawet numer części był starty dla niepoznaki :)

ggrzee za 250 to może sie opłaca żebym Ci kupił i wyslał paczka ;] bo 100 zł zostanie w kieszeni i akurat zostanie sie na mechanika co by Ci to wymienił ;]

Burner niestaty nie umiem ustawic tego aby pokazywalo temperature :) jakby kos napisal jak to zrobic to bede wdzieczny albo dal linka bo szukalem dzis i wczoraj sporo i nic a niestety nie pamietam dokladnie jak to bylo.

Szukaj tych kodow pelno bylo tego. Kanal 19ty unlock itp.

Na ceny uwazajcie, ja dzis kupilem duzy oryginal do M47 za 170zl w sklepie BMW. Wczesniej mialem wycene na 330 za wloski zamiennik.

Opublikowano
Dokładnie o tym sklepie mowimy ;] Mam wersje sprzed liftingu, a termostat dostałem od reki i bardzo mi to było na rekę :D
Opublikowano

Ja zmieniłem EGR i dzisiaj testowałem przy temp. zewn. -4

Nagrzała sie do pionu po niecałych 3 km i 10 minutach. Zmienie jednak jeszcze duzy bo mam maks 80 stopni.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Uświadomcie mnie proszę, jaki wpływ ma temperatura 75-78 na kompie, na pracę silnika oraz spalanie...

Możliwe jest, że gdybym miał te 90 stopni na BC (wartość, do której dążymy to stałe 90 stopni po rozgrzaniu, tak?) to samochód szybciej wkręcałby się na obroty, a spalanie w trasie jeszcze spadło :?:

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Też mam ten sam problem. Wydaję mi się że silnik powinien pracowac w jak najwyższej temperaturze, przecież jest urzadzeniem cieplnym. Napewno ma to wpływ na spalanie, ale w jakim stopniu ? Co ciekawe, wedlug danych serwisowych silnik, aby prowadzic jakiekolwiek diagnozy , powinien byc rozgrzany do min 70 stopni. Czyli zakres pracy rozpoczyna sie w okolicach 70. Więc 77-80 to i tak wystarczająco. No ale skoro ma być 90 ?

Ma ktoś takie dane ile powinno być ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Nie wiem ile ma być dokładnie ale ja wymieniłem u siebie dwa termostaty (duży i agr-u) odpowietrzyłem układ i przy dzisiejszych temperaturach -5 jeżdżąc po mieście mam 86-87stC oczywiście przy włączonym ogrzewaniu i nie wydaje mi się aby temperatura pracy miałaby być wyższa tak jak widze sugestie że 90 lub ponad.
Opublikowano

Kluczyk w stacyjkę ale nie przekrecasz. Naciskasz i trzymasz lewy przycisk na zegarach.

Przekrecasz kluczyk na zapłon, pojawia się "test 1" w miejscu przebiegu. Naciskasz więc tyle razy aż dojdziesz do "test19". Puszczasz i czekasz 2 sekundy aż pojawi sie po prawej, tam gdzie licznik dzienny napis on/off.

Znowu naciskasz na lewy, tak długo aż dojdziesz do testu 7.0 i to jest temp. silnika. 7.1 to temp zewnetrzna. 7.2 to obroty silnika. 7.3 to predkość.

poza tym google.pl wie wszystko :norty:

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Skad Wam sie wzielo 90 stopni? Ja wiem, ze to magiczna liczba bo kazdy tak mowi dla wszelkich samochodow.

Widocznie termicznie M47 obliczony jest inaczej i ma wieksza rezerwe. Skoro temperatura otwarcia to 85stopni to spokojnie mozna przyjac nominalna temperature pracy +- 5stopni.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

mi trzyma między 83 a 88 temperaturę na BC, ale wydaje mi się że długo się grzeje i wskazówka jest 2mm w lewo pochylona ale jak dąb stoi.

I mam któryś czujnik temperatury padnięty bo pokazuje w inpie że temp. silnika jest 6 stopni, po długiej trasie 20st. to max !!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam
Opublikowano
Witam. Czytając ten temat postanowiłem sie podpiąć do powyżzych wypowiedzi. Mam e 46 316i 1.9 b 105km . Auto wogole sie nie zagrzewa po przejechaniu 15 km wskazówka wychyla sie tylko na koniec niebieskiego pola. Po przejechaniu odcinka katoice - gliwice wskazów na drugiej kresce czyli na godzinie 11. Czytałem już na temat termostatów ale piszecie tu że sa dwa termostaty . Wiec moje pytanie czy w moim e 46 sa dwa termostaty czy jeden. Na pocztku jak kupiłem ten samochód to wymieniałem termostat bo na przegladzie mechanik powiedział ze cieknie z niego, faktycznie tak było bo sie robił zielony nagar z płynu na obudowie. Pojechałem do aso kupiłem nowy termostat koszt 280 zł wymieniłem i jezdziłem pół roku no i teraz mam ten problem ktory opisuję. Proszę o pomoc dzikuje i pozdaiam
Opublikowano

No to teraz ja podziele sie z Wami moimi dzsiejszymi doświadczeniami to może ktos sobie porówna ;]

Zmieniłem termostat główny 2 dni temu i dziś postanowiłem wyruszy na testy;] temperatura otoczenia podczas startu wynosila ok -3

po przejechaniu około 5km wskazówka znajdowała sie na granicy niebieskiego pola a temp wynosiła 48 st ;]

po 10km jakies 60 st

dopiero po 18-20km doszlo do 85 ale wahala sie nieco i byla bardzo zalezna od stulu jazdy (przyspieszanie zwalnianie). Były to nieruchliwe boczne drogi gdzie mogłem sobie pozwolic na szybka jazde.

wjechałem na autostradke i ogień. przez pare km utrzymywalem predkośc powyżej 220km/h i zdołałem rozgrzac silnik do 105 st, podejrzewam że gdybym nadal utrzymywał predkośc jeszcze by sie podnosiła choc proces bylby coraz wolnijszy. Dodam tylko ze mimo że silnik pozwolil sie rozgrzac do takiej temp wskazówka nadal była w pionie i ani drgneła czyli domyslam sie że to nosmalne zjawisko.

Teraz gdy jade 90-100 km/h temperatura wynosi idealne 90, a gdy zostawie autko na chwile na postoju spada do 85 i tak zostaje ;]

Mam nadzieje ze komus sie to przyda ;]

Opublikowano
Fajnie, tylko strasznie długo Ci się nagrzewa to auto. U mnie po 5,5-6km jest pion (a na BC jest ok 74)
Opublikowano
Fajnie, tylko strasznie długo Ci się nagrzewa to auto. U mnie po 5,5-6km jest pion (a na BC jest ok 74)

u mnie z kolei po 10 km i 20min.osiąga temperature 75 stopni i to jest max.Wskazówka wychodzi z niebieskiego na 60stopni a w pionie jest 75 i to koniec.

W takim razie to wina dużego ??

osa-ozo

Sprzedam :

Oryginalne tylne lampy BMW e46 do sedana - zewnętrzne i w klape.

Kierunkowskazy przednie e46

Ceny : Tanio

Opublikowano

osa-ozo z mojego doświadczenia i z tego co czytalem troche na forum duzy termostat jest odpowiedzialny ze niedogrzanie silnika a maly za czas potrzebny na jego nagrzanie, w Twoim przypadku nie jest tak zle bo u mnie bylo max 60 st i nagrzewa sie po 20km czyli bee musial wymienic jeszcze mały termostat.

Dośc dziwnym dla mnie zjawiskiem jest to ze gdy mam 75 st wskazówka jest prawie w pionie, gdy mam 80 jest idealnie w pionie a temperatura ponad 100 nic nie zmienia i tez jest w pionie ;] dosc duza tolerancja ;] to zeby weszla na czerwone to jaka temperatura powinna byc? 250?? :) :D

Opublikowano
osa-ozo z mojego doświadczenia i z tego co czytalem troche na forum duzy termostat jest odpowiedzialny ze niedogrzanie silnika a maly za czas potrzebny na jego nagrzanie, w Twoim przypadku nie jest tak zle bo u mnie bylo max 60 st i nagrzewa sie po 20km czyli bee musial wymienic jeszcze mały termostat.

Dośc dziwnym dla mnie zjawiskiem jest to ze gdy mam 75 st wskazówka jest prawie w pionie, gdy mam 80 jest idealnie w pionie a temperatura ponad 100 nic nie zmienia i tez jest w pionie ;] dosc duza tolerancja ;] to zeby weszla na czerwone to jaka temperatura powinna byc? 250?? :) :D

własnie wykręciłem mały termostat,po wstępnych oględzinach lata coś w nim konkretnie się tłukąć o ścianki plastiku.Dmucham z jednej i drugiej strony i przepływ powietrza jest 100%.

Rozebrałem go całego ale nie wiem co jest złe bo nie mam punktu odniesienia do innego.

Co do temperatury to tak jak pisałem pion mam na 75 st.więcej temperatury nie osiągnąłem wiec nie jestem w stanie ci powiedzieć jaki zakres mam a tym bardziej jaki powinien być.

osa-ozo

Sprzedam :

Opublikowano
osa-ozo - w Twoim wypadku wymieniłbym mały termostat, bo czas nagrzewania masz stanowczo za długi. Temperatura 75 stopni też nie jest optymalna, tak z 10 stopni wiecej i byloby ok. Ja po nowym roku wezmę się chyba za wymianę głównego termostatu (bo i tak mam jeden :wink: )
Opublikowano
osa-ozo - w Twoim wypadku wymieniłbym mały termostat, bo czas nagrzewania masz stanowczo za długi. Temperatura 75 stopni też nie jest optymalna, tak z 10 stopni wiecej i byloby ok. Ja po nowym roku wezmę się chyba za wymianę głównego termostatu (bo i tak mam jeden :wink: )

chciałem dzisiaj kupić u tłokińskiego ale pracowali tylko do 12,więc za wymianę wezmę się dopiero w poniedziałek.

Zdziwiło mnie,że wszystko w nim lata tak naprawde luzem-innymi słowy wydaje mi się ze teraz spełnia on funckje rurki przelotowej z termostatem nie wiele mającej wspólnego.

osa-ozo

Sprzedam :

Opublikowano
Taka wskazowka. Przy wymienie termostatu sprawdzcie sobie na ile trzyma wasz plyn. U mnie na szczescie w pore sprawdzilem ze plyn byl na -5C !!! Poprzedni wlasciciel chyba jezdzil traktorem i zamiast plynu zalal wody. Az strach myslec co by to bylo jak przy mrozie na -10 -15 zamarznie silnik i strzeli blok. Teraz mam zalany koncentrat na -37 i uzupelnione delikatnie woda.
Opublikowano
Tudm: dziękuje Ci bardzo za odpowiedź, a czy przez zapowietrzenie układu chłodzenia mógł uszkodzić się termostat ???