Skocz do zawartości

Termostat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam BMW e46 diesla 2000 136km

Mam problem z dogrzaniem silnika na trasie ledwo tempertaura wpada na pierwsza kreske w miescie jest troche lepiej

Czy to jest wina termostatu ?

słyszałem że termostat jest razem z obudowa czy można wymienić sam środek bez obudowy jeśli tak to jakiiii powinienem kupić wkład może ktos ma jakiś numer tej cześci

Prosze o pomoc

Opublikowano

Kolego zachodzisz do sklepu podajesz model i rocznik auta i dostaniesz termostat, po co Ci jakieś symbole kiedy każdy producent ma swoje oznaczenia? Chyba że masz za dużo pieniędzy i chcesz oryginał-wtedy do ASO :)

Pozdrawiam.

Opublikowano
Miałem ten problem w e36. Niby można kupić sam termostat i miało być ok. Nie jest. Musiałem kupować oryginał razem z obudową. Tak przynajmniej jest w is

Żółw się rusza...

Nie sprzedam mojego is-a (a na pewno nie tanio) :D

Fotki http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=96849

Opublikowano
Kolego a możesz trochę rozszerzyć wypowiedź tzn. dlaczego było źle po wymianie samego termostatu, co się działo?
Opublikowano
Nowy oryginalny termostat to nie jest duży wydatek, do Twojego 2.0d to plus minus 150 zł, kompletny termostat gotowy do przykręcenia i do tego masz gwarancję.
BMW i wszystko jasne...
Opublikowano
W tym modelu termostat występuje tylko z obudową i nie ma możliwości wymienienia samego wkładu
Opublikowano
150zl to nie jest duzy wydatek:)??? jak za tak proste urzadzenie:)??? do opla placilem 15zl za wklad:)
Opublikowano
150zl to nie jest duzy wydatek:)??? jak za tak proste urzadzenie:)??? do opla placilem 15zl za wklad:)

A ja do malucha za 2zł

Moja rada - kup od ŁOPLA, następnie rozbebesz oryginalny i dopasuj ten od ŁOPLA :P:P:P

Bedziesz miał termostat za 15zł.

Do autora wątku:

Kupujesz oryginalny, lub dobrej klasy zamiennik i zakładasz całość - nie bawiąc się w dziudzianie zamymi wkładami.

Pzdr,

Opublikowano
owszem ale kupujesz gdy jestes pewny a nie gdy jeden czy drugi kolega z forum napisze wymien termostat i bedziemy myslec co dalej...sprawdz jak chlodnica czy ciepla po kilku km..mozesz tez patrzec wąż za termostatem
Opublikowano
Kolego a możesz trochę rozszerzyć wypowiedź tzn. dlaczego było źle po wymianie samego termostatu, co się działo?

Odpowiedź jest prosta- nie dało sie go wymienić :lol: Razem z obudową stanowi dość zwarta całość niestety.

To do e46 tańsze graty jak do e36- do isa termostat oryginalny ponad 200zł

Żółw się rusza...

Nie sprzedam mojego is-a (a na pewno nie tanio) :D

Fotki http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=96849

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Do benzyny R6 e46 też ponad 200 pln
Krzysztof
Opublikowano
Nowy oryginalny termostat to nie jest duży wydatek, do Twojego 2.0d to plus minus 150 zł, kompletny termostat gotowy do przykręcenia i do tego masz gwarancję.
jaka masz gwarancje?? jak zalozysz sam to raczej nie masz zadnej gwarancji zawsze zloza ze zle zamontowany chyba ze zamontujesz w aso
Opublikowano
jaka masz gwarancje?? jak zalozysz sam to raczej nie masz zadnej gwarancji zawsze zloza ze zle zamontowany chyba ze zamontujesz w aso

No to jest oczywista sprawa, że gwarancja przy montażu w ASO. Za wymianę u siebie termostatu w 330Ci , odpowietrzenia układu i sprawdzenie przez kompa czy usterka usunięta zapłaciłem 400 zł, za spokój i pewność, że jest wszystko ok to jest uczciwa cena.

BMW i wszystko jasne...
Opublikowano
Bardzo się cieszę że cena 400 zł za wymianę termostatu Ci odpowiada, ale przeciętny polak na taką kwotę pracuje prawie tydzień, a nawet mało rozgarnięty mechanik wymieni termostat w godzinę. Nie ma co się oszukiwać, serwis BMW jest jednym z najdroższych w kraju. Życzę wszystkim posiadaczom BMW by było ich stać na to, żeby bez bólu i z uśmiechem wydać 4 stówki za tak błahą naprawę.
Opublikowano
Bardzo się cieszę że cena 400 zł za wymianę termostatu Ci odpowiada, ale przeciętny polak na taką kwotę pracuje prawie tydzień, a nawet mało rozgarnięty mechanik wymieni termostat w godzinę. Nie ma co się oszukiwać, serwis BMW jest jednym z najdroższych w kraju. Życzę wszystkim posiadaczom BMW by było ich stać na to, żeby bez bólu i z uśmiechem wydać 4 stówki za tak błahą naprawę.

Ale omijając tak prostą naprawę można doczekać się wymiany silnika, jak mechanik się nie zna na BMW, a ponad połowa taka jest, to nie odpowietrzy układu, albo coś i może być dopiero koszt, a tak ASO daje gwarancję na to co robią i ewentualne następności w razie ich błędu. A w cenie masz zawartą diagnozę przed, wymianę, część i diagnozę po czy wszystko jest ok. Myślę że u normalnego mechanika w renomowanym warsztacie było by podobnie, 2xkomp, wymiana + część

BMW i wszystko jasne...
Opublikowano
kolego powyżej który pisze o 400zł za teromstat jeśli nie bedzie odpowietrzony układ chłodzenia będziesz czuł to w jeździe samochodem i temperatura też nie będzie ok ja wymieniłem sam termostat głowny i egru odpowietrzyłem i gra a kosztowało mnie to 200zł głowny nowy a ten od egru używany wiem że niektórzy powiedzą żę to chałturzenie ale na aso szkoda mi pieniędzy a większość mechaników zrobiła by to jeszcze gorzej niż ja sam bo nie mają pojęcia o bmw dodam termostat egru był dla nich zagadka i nie mogli się dać przekonać że on ma coś do chłodzenia samochodu i na koniec nie wiedzieli jak się wycenić pozdrawiam
moc jest z nami